Hur man byter dieselpartikelfilter

13 juli 2015, 15:27

Dieselpartikelfiltret på en bil är ganska lik ljuddämparen, men du hittar den mycket närmare motorn där det är varmare. Värmen från motorn hjälper filtret värmas upp snabbare, vilket sedan bränner bort sotpartiklarna mer effektivt.

Om DPFs varningslampa tänds så kan du försöka använda en renare till att rensa bort alla möjliga blockeringar, vilket är mycket billigare än att byta ut filtret. Om du vill hålla verkstadskostnaderna nere så du köpa ett nytt filter via nätet eller en verkstad och installera det själv. Följande är en steg för steg guide om hur du själv vill ersätter ditt DPF.

Steg 1 – Lyft upp bilen
Parkera på en plan yta och lyft upp alla hjul från marken. Filtret ligger direkt under bilen och kan inte nås från sidan. Du kommer att spendera en hel del tid under bilen så se till att det är säkert.

Steg 2 – Hitta dieselpartikelfiltret
Filter varierar något i storlek, form och färg men består i allmänhet av en vidgad sektion av avgasröret, nära motorn, under bilen. Om du har problem med att hitta filtret kan du titta i bruksanvisningen.

Steg 3 – Ta bort bultar och skruvar
Lägg några extra minuter på att komma ihåg filtrets exakta position så att du kan få det på plats direkt. Ett tips är att ta ett foto innan du påbörjar processen. Skruva sedan av alla bultar, skruvar och lägg dem på en säker plats ifall de måste återanvändas.

Steg 4 – Fäst det nya filtret

Titta på bilden du tog av det gamla filtret innan du fäster det nya. Montera det nya filtret i samma position som det gamla. Glöm inte att byta ut alla muttrar och skruvar mot nya.

Steg 5 – Kontrollera att det sitter bra

Testa med händerna för att se till att filtret är på plats och inte skapar läckor i avgassystemet. Bara en något lös passform mellan olika delar av röret kan orsaka stora problem som brist på tryck och ökad bränsleförbrukning. Därför är det viktigt att du fäster alla tillbehör så hårt du bara kan.

Steg 6 – Provkör bilen

Sänk bilen och provkör. Provkör bilen i 15 minuter på en lugn, öppen väg där du kan öka farten lite och vänta på att DPF lampan släcks. Om andra varningslampor tänds eller du märker att något är fel, bör du stanna bilen direkt och få in den till en mekaniker. Det kan vara så att något rubbades under bytet.

Steg 7 – Underhåll
Tänk på att använda en DPF renare på en regelbunden basis för att se till att det nya filtret varar mycket längre och arbetar mer effektivt än det förra.

Allt om Avgassystemet

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.