Varför är dieselpartikelfilter ett måste?

28 juli 2015, 12:42

När diesel bränns i en förbränningsmotor alstras mycket mer sot än från ett bensindrivet fordon. Katalysatorer monteras på alla bilar för att göra avgaserna säkrare och mer miljövänliga men gör däremot ingenting från att stoppa sotpartiklar från att släppas ut i atmosfären.

I september 2009 kom det nya åtgärder för hur mycket sotpartiklar bilar i Europa fick släppa ut. För att uppfylla de nya, stränga kraven innehåller nu alla dieselfordon ett dieselpartikelfilter som fångar och förbränner sot innan det frigörs genom avgasröret.

När lagen kom så monterades många filter som snabbt skulle uppfylla kraven men saknade kvalitet. De är inte tillverkade av material som klarar den höga värmen som krävs för att bränna bort partiklarna effektivt och är kända för att smälta. Reparationer och byten kan vara dyra och vissa blir frestade av att bara ta bort filtret helt och hållet eftersom att bilen fungerar lika bra, om inte bättre utan det. Men hur frestande det än kan vara är det nu helt olagligt att ta bort.

Eftersom att lagen snabbt var implementerad hade få tillverkare tillräckligt med tid för att framställa ett sparsamt, effektivt och billigt filter som håller under bilens hela livslängd. Kör du bilen långa sträckor dagligen så har du sällan problem med filtret. Men om du däremot bor i en stad och sällan kör längre sträckor, bör du överväga att köpa en bensindriven bil och slippa alla problem som kan uppstå med partikelfiltret.

Allt om Avgassystemet

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 317 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.