Jämför priser på byte av avgasgrenrör

4.5 (815)
  • Få offerter från 318 oberoende verkstäder
  • Spara i genomsnitt 22%* eller 1 979 kr* på reparationer för avgassystemet
  • Boka tid online och få 3 års garanti
Få offerter
Du sparar i genomsnitt
22%*
Därför ska du byta avgasgrenröret via Autobutler
  • Du sparar i genomsnitt 22%* motsvarande 1 979 kr* på reparationer för avgassystemet
  • Vi hjälper dig att jämföra offerter online på byte av avgasgrenrör
  • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
  • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
  • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
Få offerter

Jämför offerter på: Reparation eller byte av avgasgrenröret.

Vad är ett avgasgrenrör?

Avgasgrenröret är en uppsättning metallrör som vanligtvis är gjorda av gjutjärn. Grenröret är första delen av avgassystemet, då dess ena ände är ansluten till motorn och dess andra "ände" sitter fast i avgasröret med stödbultar. Avgasgrenröret har också som syfta att dämpa oljudet från själva förbränningen.

Grenröret tar emot avgaserna som genereras genom förbränningen i motorn och går ut genom grenrörets cylindrar. Mellan motorn och grenröret sitter en packning som ser till att överföringen av avgaserna förblir tät. Den kallas också för grenrörspackning.
 
Grenröret består av flera cylindrar, vanligtvis mellan 3 och 4, som sedan går ihop till en och samma cylinder.

I vissa bilar kan katalysatorn eller dieselpartikelfiltret placeras i själva grenröret istället för längre ner i avgassystemet.

I vissa motorer (V-motorer eller raka motorer) finns dubbelt avgassystem som skickar avgaserna genom två rör och vidare genom dubbla utblås. Då behöver motorn två avgasgrenrör för att kunna stödja motorns kraft. På sportbilar eller andra avancerade bilar kan avgasgrenröret innehålla 6 till 12 cylindrar.

Spricka i avgasgrenröret

Grenröret utsätts för höga temperaturer, särskilt om du kör längre sträckor på motorvägar. Den expanderar och dras samman när röret värms upp och sedan svalnar. Efter en viss tid kommer dessa temperaturförändringar att tära på metallen och leda till sprickor.

Om bilens grenrör har spruckit lär du märka en ökning av bilens bränsleförbrukning, förlorad motoreffekt eller att det kommer mer ljud från motorn.

Detta kan ibland leda att det luktar bensin och gas inne i själv bilen, vilket kan bli obegaligt för både förare och passagerare.

En sprickan i metallen kan uppstå där cylindrarna går ihop eller på de delar av grenröret där värmen är som mest koncentrerad.

Tätning av grenröret

En spricka i grenröret eller anndra tätningsproblem runt avgasgrenröret ska alltid repareras och åtgärdas. Stället där cylindrarna går ihop innan avgassystemet, är utformat för att motstå mycket höga temperaturer. Men I händelse av skador på grenröret eller packningen rekommenderar vi dock att du bokar tid hos en verkstad för att förhindra att skadorna blir värre och påverkar andra delar av bilen.
 
Så lagar man ett trasigt grenrör
För att laga ett trasigt avgasgrenrör måste mekanikern först demontera grenröret för att kunna lossa den från motorn. För att göra det måste man skruva loss bultarna. När avgasgrenröret har monterats bort, och om sprickan inte är för stor, kan det gå att svetsa sprickan.

Först och främst måste man rengöra ytan och ta bort damm. Sedan kommer mekanikern att använda en lödkolv för att smälta och fylla sprickan med metall.

Denna lösning kommer inte alltid att vara hållbar. Ibland kan det vara svårt att komma åt sprickan med lödjärnet: Då behöver man skicka grenröret till en specialist eller byta ut hela avgasgrenröret

Få offerter

Jämför offerter på: Reparation eller byte av avgasgrenröret.

Så mycket sparar bilägare på reparation av avgassystem

De genomsnittliga priserna och besparingarna för de visade bilmärkena baseras på olika modeller och år. Du måste därför skapa ett uppdrag och jämföra offerter för att se ditt faktiska pris och din besparing.
Bilmärke Spara i genomsnitt*
Audi
4.3
(37)
4.356 kr / 27%
BMW
4.3
(28)
2.232 kr / 24%
Citroën
4.5
(42)
1.776 kr / 21%
Ford
4.5
(30)
1.344 kr / 19%
Peugeot
4.6
(92)
1.484 kr / 20%
Renault
4.7
(22)
1.727 kr / 22%
Saab
4.7
(31)
1.159 kr / 26%
Toyota
4.6
(62)
1.061 kr / 22%
Volkswagen
4.5
(95)
2.938 kr / 25%
Volvo
4.6
(164)
1.502 kr / 20%

Omdömen om arbete på avgassystem

Väla Bilförsäljning & Verkstad
ungefär 21 timmar
Jag kommer tillbaka ditt, väldigt professionell personal, dom har varit väldigt hjälpsamma och su...
Thomas K.
Skoda Octavia (2016)
3D Bilverkstad
ungefär 21 timmar
Mycket nöjd med arbetet.
Mokhtar G.
Mercedes-Benz E-Klass (W212/207) (2015)
Mekta Bilservice Uppsala
ungefär 24 timmar
Trevligt bemötande och snabbt fixat hjulbyte
Vivian W.
Nissan NISSAN QASHQAI (2014)

Mest populära service och reparationer

Just nu priser från 157 kr*
4.6 (8 493)
Spara i genomsnitt 55%*

Beställ ett hjulbyte online. Du får bytt hjul, kontroll av däcktrycket och en visuell kontroll av bl.a. bromsarna. Kom ihåg att ta med hjul som ska monteras.

Spara i snitt 756 kr*
4.6 (3 383)
Spara i genomsnitt 55%*

Köp dina däck online inklusive montering och få skarpa priser på populära märken som Bridgestone, Continental, Goodyear, Michelin, Pirelli m.fl.

Spara i snitt 1 958 kr*
4.6 (18 869)
Med stämpel i serviceboken

Beställ en service med stämpel i serviceboken. Du får en komplett genomgång av din bil efter tillverkarens föreskrifter. Verkstaden byter ut alla nödvändiga delar så att bilens garanti skyddas.

Just nu priser från 813 kr*
4.6 (3 144)
Spara i genomsnitt 56%*

Beställ ditt oljebyte online. Du får tömt bilens gamla olja och bilen fylls upp med 4 liter kvalitetsolja. Verkstaden byter även ditt oljefilter och ser till att göra sig av med den gamla oljan.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.