För att ge dig en bättre upplevelse sparar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Reparation av dieselpartikelfilter

  • Spara 20 - 40% på verkstadsräkningen
  • Spara i snitt 1 957 kr på avgassystem
  • Du får offerterna inom 24 timmar
  • 2 års garanti på allt arbete och delar
2 års garanti på din bilreparation

Din säkerhet för kvalitetsarbete
Läs mer

Prisgaranti på alla uppdrag

Fått ett billigare pris? Vi matchar det
Läs mer

Vad är ett dieselpartikelfilter?

Reparation av dieselpartikelfilter

Det finns ett partikelfilter för dieselbilar som ser till att minska mängden sotpartiklar i dieselbilens avgaser Enligt EU-lagstiftningen har det varit obligatoriskt sedan 2009 för alla tillverkare att installera ett diselpartikelfilter i avgassystemet på alla dieselbilar.

I filtret sitter tryckslangar som mäter tryckskillnaden på varje sida och som rapporterar om eventuella fel.

Ett dpf, som det också kallas, bidrar därför till att göra din dieselbil miljövänlig. Partikelfiltret påminner i sin funktion på många sätt om katalysatorn som rengör avgaserna i både bensin- och dieselbilar.

Priser på reparation av avgassystem

På Autobutler tror vi på transparens och rättvisa priser. Därför kan du här se genomsnittspriser för olika bilmärken och hur mycket du kan spara på att jämföra offerter.

Bilmärke Genomsnittspris
Audi 3221 kr
Spara 40%
Citroën 3603 kr
Spara 37%
Ford 3150 kr
Spara 26%
Nissan 3204 kr
Spara 25%
Opel 2726 kr
Spara 28%
Peugeot 2641 kr
Spara 33%
Saab 3462 kr
Spara 29%
Toyota 2792 kr
Spara 33%
Volkswagen 3124 kr
Spara 41%
Volvo 4918 kr
Spara 28%

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via Autobutler och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

Vad kostar det att byta partikelfilter?

Som sagt är ett byte av partikelfiltret dyrare än en rengöring men ibland är det nödvändigt. Eftersom det tar lång tid att demontera och sätta dit ett nytt filter kan det hela bli en dyr historia. Men priset varierar mycket och kan landa på omkring 10 000 kronor för hela reparationen, dock kan man även få betala flera tusenlappar mer.

Men när ska ett partikelfilter bytas ut? Tack och lov mycket sällan. Filtret är byggt för att hålla mycket länge, helst hela bilens livstid. Men håll koll på om dpf-lampan i bilen lyser för då måste du ta reda på om filtret behöver bytas.

Läs mer om bilens varningslampor i våra blogginlägg

En bra tumregel för dig som ägare av en dieselbil är att om du ofta gör långa resor, till exempel på motorvägen varje dag, får du förmodligen aldrig problem med dieselpartikelfiltret. Men om du i stort sett bara kör kortare turer i stadstrafik kan det löna sig bättre att ha en bensinbil.

Vad kostar det att rengöra ett partikelfilter?

Själva reservdelen är dyr så ibland kan det vara ett alternativ att rengöra partikelfiltret. Det kostar mindre än att sätta i ett nytt dieselpartikelfilter. Och om filtret bara är igensatt kan en rengöring av dieselpartikelfiltret vara ett utmärkt alternativ.

Det finns olika sätt att ”rengöra” filtret på. Man kan göra en så kallad regenerering, där partikelfiltret värms upp till höga temperaturer så att partiklarna förbränns. Men tänk på att kontrollera vad din dieselpartikelfilter är gjort av – om det är äldre, kan det riskera att smälta under regenereringsprocessen.

Annars kan man försöka avlägsna filtret och skicka det till tillverkaren där det får passera genom en speciell vätska som tvättar ur partiklarna.

Ofta landar en dpf-rengöring på över 3 500 kronor. Du kan dock även försöka att rengöra filtret själv. Du kan köpa en kemikalieblandning som hälls direkt i filtret så att filtret rengörs. Vissa tyska och franska bilar behöver dessutom alltid tillsatser i filtret som rensar ut partiklarna så att bilen inte förorenar så mycket. Läs mer i våra blogginlägg om hur du rengör filtret själv.

Trots de olika sätt som finns att rengöra dieselpartikelfiltret är rengöring kanske inte den bästa lösningen eftersom det inte hindrar att filtret blir igensatt igen. Och ibland är räcker det inte för att filtret ska fungera optimalt igen – och då bör det bytas ut.

Omdömen för avgassystem

Riktigt bra service till kanonpris
Martin W.
Volvo V70 (1999)
Trevligt och kompetent bemötande. Bra pris.
Joakim N.
Volvo V50 (2008)
Bra bemötande och förstående personal!
Marcus K.
Toyota Corolla (2005)