Ignorerade varningslampor kan stå dig dyrt

16 mars 2018, 09:19

Varningslamporna i bilen ska inte ignoreras. En varningslampa som lyser behöver inte innebära något stort problem, men det kan visa sig bli allvarligt om du ignorerar varningen och fortsätter köra som vanligt. Tänk på att flera av lamporna kan lysa i olika färger (grönt, gult/orange och rött) för att signalera hur allvarligt felet är.

I grund och botten betyder färgerna följande:

Rött: Stanna bilen så snart som möjligt och stäng av motorn. Följ anvisningarna i instruktionsboken. Om du är osäker, ring efter assistans.
Gult: En åtgärd krävs. Stanna bilen och stäng av motorn. Följ anvisningarna i instruktionsboken – i de flesta fall kan du köra till närmaste verkstad.
Grönt: Används för information och kräver ingen åtgärd från förarens sida.

De viktigaste varningslamporna och vad de betyder

Lampa Varning
Parkeringsbromslampa Parkeringsbromslampa. Om parkeringsbromslampan lyser, kontrollera att du har släppt handbromsen. Även om du har släppt den, kan det antingen vara så att den har fastnat, att det saknas bromsvätska eller att bromsbeläggen är nedslitna. Läs mer om parkeringsbromsen.
Motortemperaturen Motortemperaturen är för hög. Motorn kan vara överhettad. Det kan bero på att bilen har slut på kylarvätska, att kylarvätskan inte pumpas runt i systemet eller att temperaturmätaren inte fungerar. Stanna bilen på ett säkert sätt, vänta tills motorn är kall och kontrollera om du måste fylla på kylarvätska och om fläkten fungerar. Om du vet att något är fel på motorn kan du hämta in offerter på reparation av motor/motordelar från lokala bilverkstäder. Om du är osäker kan du få offerter på felsökning.
Bilbältet Bilbältet. Symbolen med säkerhetsbältet – en eller flera passagerare i bilen har inte tagit på sig bilbältet. Ljuset släcks när alla passagerare är fastspända.
Motorolja - röd Motorolja - röd. När symbolen för oljekanna är röd är oljetrycket för lågt. Stoppa bilen omedelbart och ring vägassistans så att din bil kan skickas till verkstaden. Om oljenivån är låg, leta efter tecken på läckage. Om oljenivån är ok kan problemet ligga i oljepumpen.
Motorolja - gul Motorolja - gul. När symbolen för oljekanna är gul är oljenivån för låg. Stoppa bilen och vänta i 10 minuter, kontrollera därefter oljenivån medan bilen står på en plan yta. Det måste finnas olja mellan min- och maxmarkeringen på mätstickan. Om olja saknas kan du se i bruksanvisningen vilken typ din bil använder. Tillsätt olja och slå på bilen i högst 5 sekunder. Om lampan slocknar kan du köra vidare men om lampan lyser ska du ringa efter hjälp. Med Autobutler kan du enkelt jämföra offerter och spara pengar på olje- och filterbyte
Batteri Batteri. Batterisymbolen – det är problem med strömförsörjningen. Orsaken kan vara att generatorn inte fungerar, batterikabeln är lös eller har korroderat eller att celler eller plattor i batteriet är skadade. Kör direkt till verkstaden. När lampan lyser kan flera av bilens elektroniska säkerhetsmekanismer vara ur funktion. OBS batterisymbolen tänds i några sekunder när du startar bilen. Det är helt normalt. Spara pengar på att byta eller felsöka bilbatteriet.
Bromssystem Bromssystem. Bromssymbolen – Om bromsvarningslampan tänds och lyser efter att du har startat bilen är det viktigt att inte stressa iväg. Om den tänds när du kör bör du stanna till på ett säkert sätt. Stäng av bilen och kolla om det finns nog med bromsvätska. Du kan bl.a. trampa på bromspedalen och om den går att trycka hela vägen ner kan det finnas luft eller en läcka i bromssystemet. Kolla även om handbromsen är åtdragen. Att varningslampan lyser kan bero på ett eller flera fel i bilens bromssystem. Titta i din instruktionsbok för ytterligare information. Få offerter på byte, felsökning eller reparation av bromsar.
ESP ESP, antisladd, antispinn, ESC. ESP-symbolen – bilens elektroniska program för stabilitetskontroll är aktivt. Det sker vanligtvis på våta och hala vägar. Kör försiktigt, undvik varje form av nödbromsning och ta bort foten från gaspedalen så att farten sänks. Spara pengar på felsökning av bilens ESP- eller ABS-system genom Autobutler.
Däcktryck Däcktryck. Däcktryckssensor – symbolen anger att lufttrycket i bildäcken måste kontrolleras.
Airbag Airbag/bältessträckare. Fel på airbag- och bältessträckarsystemet – framsätespassagerarens krockkudde är deaktiverad. Kan hända om en barnstol placeras i framsätet. Kontrollera med din mekaniker att allt står rätt till.
Motor Motor. Motorsymbolen – talar om för föraren att det är något fel på motorn. Lyser lampan orange bör du genast köra bilen till verkstaden där en mekaniker kan felsöka och hitta problemet via bilens dator. Om symbolen lyser rött. Stanna bilen och ring efter assistans! Det går att spara mycket pengar på motorreparationer genom Autobutler. Jämför offerter på reparation eller byte av följande motordelar från lokala bilverkstäder nära dig: EGR-ventil - Insugningsgrenrör - Vevaxel - Vevaxelgivare - Kolvar - Topplock - Turbo - Tändstift
ABS ABS. ABS-symbolen – talar om för föraren att någonting är fel med ABS- och/eller ESP-systemet. I de flesta fall fortsätter bromsarna att fungera även om antiblockeringssystemet (ABS) och/eller ESP är defekta. Du kommer därför att kunna köra till närmaste verkstad för att få felet åtgärdat. Boka en bromskontroll genom Autobutler.
Bromsbelägg Bromsbelägg. Bromssymbolen – bromsbeläggen är utslitna och måste bytas ut. Du kan fortfarande köra bilen men vänta inte för länge med att byta ut bromsbeläggen.
Däcktryck Låg däcktryck. TPMS Däcktryck är viktigt för både säkerhet och bränsleförbrukning. Bilar efter 2014 har installerat automatisk däcktrycksmätare, TPMS, som övervakar bilens däck. Om lampan med låg däcktryck är på, kör till en bensinstation och fyll på med luft tills du når rätt däcktryck. Detta mäts antingen i bar eller psi, och du hittar rätt tryck i bilens instruktionsbok. Tänk på att däcken ska vara relativt kalla när du fyller luft.
Partikelfilter Diesel-partikelfilter. Om denna lampa är tänd beror det troligen på att din dieselbils partikelfilter är igensatt eller på annat sätt inte fungerar korrekt. Det är dyrt att byta ut helt så du bör låta en mekaniker rengöra sotpartikelfiltret. Detta är obligatoriskt för att din bil ska vara godkänd eftersom det finns gränser för hur mycket avgaser som får släppas ut. Vill du veta vad det kostar att rengöra ett partikelfilter? Jämför offerter på Rengöring och reparation av dieselpartikelfilter på Autobutler
Glödlampa Glödlampa - endast dieselbilar. Denna lampa syns i dieselbilarnas instrumentbräda när du har satt nyckeln i tändningen. Du måste vänta med att starta bilen tills lampan slocknar, för då är bilens glödrör tillräckligt uppvärmt. Det tar 5-10 sekunder.
Låg bränsle Låg bränsle. Symbolen tänds när du måste tanka bilen. Det varierar hur mycket bensin som finns kvar i tanken, men du bör köra direkt till en bensinstation.
Dimlampa Bakre dimlampa. Bilens bakre dimljus är tänt. Se till att det matchar väderförhållandena så att du inte förvirrar andra förare på vägen.

Vad kostar det att leta fel på bilen?

Det är svårt att säga vad det exakt kostar att felsöka din bil. Men om du behöver en felsökning är det smart att hämta offerter från flera olika verkstäder så att du kan jämföra vart de är placerade, vilket omdöme de har och framförallt vad de tar för pris. Bilägare som jämför priser på felsökning via autobutler.se kan i snitt spara 45 procent, motsvarande 1 002 kronor.

Följ dessa tre råd för att undvika problem

  1. Använd bilens instruktionsbok för att ta reda på vilka symboler som är viktigast att känna till. Ha alltid instruktionsboken nära till hands, för då kan du använda den som ett ”uppslagsverk”.

  2. Om lamporna lyser gult eller orange, bör du dubbelkolla om du kan köra vidare. Dock ska du inom den närmaste framtiden lämna in bilen på verkstaden för en kontroll.

  3. Om antingen motor- eller oljelampan lyser rött, bör du omedelbart stanna bilen vid vägkanten och ringa bilassistans.

Lyssna till bilens varningar

En miss av ett varningstecken är inte att rekommendera när det kommer till din bil.

En tänd varningslampa kan mycket väl bara handla om något ofarligt, men vågar man verkligen chansa och köra vidare med risk för att något är väldigt fel?

De flesta bilägare är förnuftiga nog att köra inom verkstaden och kontrollera vad som är på tok med bilen, men det visar sig att det även finns många som väljer att ignorera varningslamporna.

För den senare gruppen kan det beslutet så småningom leda till en dyr affär. Därför uppmanar landets verkstäder till följande: Om en av varningslamporna tänds – stanna bilen innan det är för sent.

De viktigaste lamporna är de farligaste

Varningslamporna i din bil har olika stor betydelse. Om de ska rangordnas efter relevans, är oljelampan och motorlampan två av dem som bör få dig att reagera omedelbart. Om du ignorerar dessa varningar riskerar du att hela motorn skär, t.ex. för att den saknar motorolja.

Verkstäder som är knutna till autobutler.se rapporterar om många förfrågningar från bilägare som vill veta varför motorlampan lyser. En motorlampa som lyser orange innebär ett allvarligt fel, eftersom den indikerar att motorn har gått i nödläge. Som bilist bör du därför ta varningen på allvar.

Har du ignorerat en varningslampa med ett allvarligt motorfel som följd, bör du inte förvänta dig att det ska täckas av bilgarantin. Då räknas nämligen skadan som självförvållad, som det heter på försäkringsspråk.

Det är alltså inte bara varningslamporna som kan lysa ilsket röda. Det kan man också göra som bilist om något går på tok och man står där med en dyr verkstadsräkning.

Immuna bilister

I dag har nyare bilmodeller en mängd olika varningslampor som exempelvis talar om att en dörr inte är ordentligt stängd, att regnsensorn inte fungerar som den ska eller att man bör kontrollera lufttrycket i däcken.

En del bilar har fler än 30 varningslampor och det bidrar säkert till en ökad trafiksäkerhet.

Men som bilist kan det samtidigt vara svårt att hålla reda på vad alla dessa lampor betyder. En brittisk studie visar att hela 98 procent av de tillfrågade bilisterna saknade kunskap om till och med de vanligaste varningslamporna. Visserligen var detta i England men tendensen är nog densamma bland svenska bilägare och är man inte en erfaren bilförare kan varningarna vara mycket förvirrande.

Samtidigt kan mängden varningslampor göra bilägare immuna, eftersom många av lamporna inte nödvändigtvis indikerar att något är allvarligt fel med bilen. Man kan ofta fortsätta köra även om en av lamporna lyser, och därför finns det en risk för att den lysande varningslampan i allt mindre grad uppmärksammas. När det till slut visar sig vara en lampa som lyser på grund av ett allvarligt fel, så reagerar man inte i tid.

Om man alltså inte har koll på varningslamporna kan det få katastrofala följder. Huvudregeln vid en lysande varningslampa lyder därför: Titta först i bilens instruktionsbok efter vad symbolen betyder innan du kör vidare och om lampan lyser rött ska du alltid stanna bilen så snart som möjligt.

Se vilka varningslampor som finns i din bil

Lamporna kan variera beroende på modell och år. Därför hänvisar vi alltid till bilens instruktionsbok för att få en så exakt beskrivning som möjligt av varningslamporna i just din bil.

Alfa Romeo , Audi , BMW , ChevroletChryslerCitroen, DaciaFiatFordHondaHyundai, JeepKiaLand-Rover, MazdaMercedes-BenzMiniMitsubishiNissanOpel, PeugeotRenaultSaabSeat, SkodaSmartSuzukiToyotaVolkswagen/VWVolvo.

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.