För att ge dig en bättre upplevelse sparar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Ignorerade varningslampor kan stå dig dyrt

16 mars 2018, 09:19

Varje år får landets bilverkstäder tusentals förfrågningar från bilägare som har observerat att en av varningslamporna på bilens instrumentbräda lyser. En varningslampa som lyser behöver inte innebära något stort problem, men det kan visa sig bli allvarligt om du ignorerar varningen och fortsätter köra som vanligt.

En bil är utrustad med en rad olika varningslampor som alla indikerar att något inte står rätt till med bilen. Vissa varningslampor kan lysa både gult/orange och rött.

Lyser lampan gult eller orange är det en signal om att du bör vara uppmärksam på ett eventuellt fel. Du bör då stanna bilen, undersöka felet och lämna in bilen på verkstad inom den närmaste framtiden.

Om lampan däremot lyser rött bör du omedelbart stanna bilen och tillkalla hjälp.

Vad kostar det att leta fel på bilen?

Det är svårt att säga vad det exakt kostar att felsöka din bil. Men om du behöver en felsökning är det smart att hämta offerter från flera olika verkstäder så att du kan jämföra vart de är placerade, vilket omdöme de har och framförallt vad de tar för pris. Bilägare som jämför priser på felsökningsuppdrag via Autobutler kan i genomsnitt spara 45 procent, vilket motsvarar 1 002 kronor.

Lyssna till bilens varningar

En miss av ett varningstecken är inte att rekommendera när det kommer till din bil.

En tänd varningslampa kan mycket väl bara handla om något ofarligt, men vågar man verkligen chansa och köra vidare med risk för att något är väldigt fel?

De flesta bilägare är förnuftiga nog att köra inom verkstaden och kontrollera vad som är på tok med bilen, men det visar sig att det även finns många som väljer att ignorera varningslamporna.

För den senare gruppen kan det beslutet så småningom leda till en dyr affär. Därför uppmanar landets verkstäder till följande: Om en av varningslamporna tänds – stanna bilen innan det är för sent.

De viktigaste lamporna är de farligaste

Varningslamporna i din bil har olika stor betydelse. Om de ska rangordnas efter relevans, är oljelampan och motorlampan två av dem som bör få dig att reagera omedelbart. Om du ignorerar dessa varningar riskerar du att hela motorn skär, t.ex. för att den saknar motorolja.

Verkstäder som är knutna till Autobutler rapporterar om många förfrågningar från bilägare som vill veta varför motorlampan lyser. En motorlampa som lyser orange innebär ett allvarligt fel, eftersom den indikerar att motorn har gått i nödläge. Som bilist bör du därför ta varningen på allvar.

Har du ignorerat en varningslampa med ett allvarligt motorfel som följd, bör du inte förvänta dig att det ska täckas av bilgarantin. Då räknas nämligen skadan som självförvållad, som det heter på försäkringsspråk.

Det är alltså inte bara varningslamporna som kan lysa ilsket röda. Det kan man också göra som bilist om något går på tok och man står där med en dyr verkstadsräkning.

Immuna bilister

I dag har nyare bilmodeller en mängd olika varningslampor som exempelvis talar om att en dörr inte är ordentligt stängd, att regnsensorn inte fungerar som den ska eller att man bör kontrollera lufttrycket i däcken.

En del bilar har fler än 30 varningslampor och det bidrar säkert till en ökad trafiksäkerhet.

Men som bilist kan det samtidigt vara svårt att hålla reda på vad alla dessa lampor betyder. En brittisk studie visar att hela 98 procent av de tillfrågade bilisterna saknade kunskap om till och med de vanligaste varningslamporna. Visserligen var detta i England men tendensen är nog densamma bland svenska bilägare och är man inte en erfaren bilförare kan varningarna vara mycket förvirrande.

Samtidigt kan mängden varningslampor göra bilägare immuna, eftersom många av lamporna inte nödvändigtvis indikerar att något är allvarligt fel med bilen. Man kan ofta fortsätta köra även om en av lamporna lyser, och därför finns det en risk för att den lysande varningslampan i allt mindre grad uppmärksammas. När det till slut visar sig vara en lampa som lyser på grund av ett allvarligt fel, så reagerar man inte i tid.

Om man alltså inte har koll på varningslamporna kan det få katastrofala följder. Huvudregeln vid en lysande varningslampa lyder därför: Titta först i bilens instruktionsbok efter vad symbolen betyder innan du kör vidare och om lampan lyser rött ska du alltid stanna bilen så snart som möjligt.

Följ dessa tre råd för att undvika problem

  1. Använd bilens instruktionsbok för att ta reda på vilka symboler som är viktigast att känna till. Ha alltid instruktionsboken nära till hands, för då kan du använda den som ett ”uppslagsverk”.
  2. Om lamporna lyser gult eller orange, bör du dubbelkolla om du kan köra vidare. Dock ska du inom den närmaste framtiden lämna in bilen på verkstaden för en kontroll.
  3. Om antingen motor- eller oljelampan lyser rött, bör du omedelbart stanna bilen vid vägkanten och ringa bilassistans.

De viktigaste varningslamporna

Är du en av de bilförare som är osäkra på vad de flesta av varningslamporna betyder, så har vi sammanfattat de viktigaste här nedanför.

Tänk på att flera av lamporna kan lysa i olika färger för att signalera olika grader av allvar för felet. En ignorerad gul varning kan därför tillslut växla om till röd.

I grund och botten betyder färgerna följande:

Rött: Stanna bilen så snart som möjligt och stäng av motorn. Följ anvisningarna i instruktionsboken. Om du är osäker, ring efter assistans.
Gult: En åtgärd krävs. Stanna bilen och stäng av motorn. Följ anvisningarna i instruktionsboken – i de flesta fall kan du köra till närmaste verkstad.
Grönt: Används för information och kräver ingen åtgärd från förarens sida.

Lampa Advarsel
Parkeringsbromslampa Parkeringsbromslampa. Om parkeringsbromslampan lyser, kontrollera att du har släppt handbromsen. Även om du har släppt den, kan det antingen vara så att den har fastnat, att det saknas bromsvätska eller att bromsbeläggen är nedslitna.
Motortemperaturen Motortemperaturen är för hög. Motorn kan vara överhettad. Det kan bero på att bilen har slut på kylarvätska. Stanna bilen och kontrollera om du måste fylla på kylarvätska.
Bilbältet Bilbältet. Symbolen med säkerhetsbältet – en eller flera passagerare i bilen har inte tagit på sig bilbältet. Ljuset släcks när alla passagerare är fastspända.
Motorolja - röd Motorolja - röd. När symbolen för oljekanna är röd är oljetrycket för lågt. Stoppa bilen omedelbart och ring vägassistans så att din bil kan skickas till verkstaden.
Motorolja - gul Motorolja - gul. När symbolen för oljekanna är gul är oljenivån för låg. Stoppa bilen och vänta i 10 minuter, kontrollera därefter oljenivån medan bilen står på en plan yta. Det måste finnas olja mellan min- och maxmarkeringen på mätstickan. Om olja saknas kan du se i bruksanvisningen vilken typ din bil använder. Tillsätt olja och slå på bilen i högst 5 sekunder. Om lampan slocknar kan du köra vidare men om lampan lyser ska du ringa efter hjälp.
Batteri Batteri. Batterisymbolen – det är problem med strömförsörjningen. Orsaken kan vara att generatorn inte fungerar. Kör direkt till verkstaden. När lampan lyser kan flera av bilens elektroniska säkerhetsmekanismer vara ur funktion.
Bromssystem Bromssystem. Bromssymbolen – är handbromsen åtdragen? Kan bero på fel på ett eller flera av bilens bromssystem. Titta i din instruktionsbok för ytterligare information.
ESP ESP, antisladd, antispinn, ESC. ESP-symbolen – bilens elektroniska program för stabilitetskontroll är aktivt. Det sker vanligtvis på våta och hala vägar. Kör försiktigt, undvik varje form av nödbromsning och ta bort foten från gaspedalen så att farten sänks.
Däcktryck Däcktryck. Däcktryckssensor – symbolen anger att lufttrycket i bildäcken måste kontrolleras.
Airbag Airbag/bältessträckare. Fel på airbag- och bältessträckarsystemet – framsätespassagerarens krockkudde är deaktiverad. Kan hända om en barnstol placeras i framsätet. Kontrollera med din mekaniker att allt står rätt till.
Motor Motor. Motorsymbolen – talar om för föraren att det är något fel på motorn. Lyser lampan orange bör du genast köra bilen till verkstaden där en mekaniker kan felsöka och hitta problemet via bilens dator. Om symbolen lyser rött. Stanna bilen och ring efter assistans!
ABS ABS. ABS-symbolen – talar om för föraren att någonting är fel med ABS- och/eller ESP-systemet. I de flesta fall fortsätter bromsarna att fungera även om antiblockeringssystemet (ABS) och/eller ESP är defekta. Du kommer därför att kunna köra till närmaste verkstad för att få felet åtgärdat.
Bromsbelägg Bromsbelägg. Bromssymbolen – bromsbeläggen är utslitna och måste bytas ut. Du kan fortfarande köra bilen men vänta inte för länge med att byta ut bromsbeläggen.
Däcktryck Låg däcktryck. TPMS Däcktryck är viktigt för både säkerhet och bränsleförbrukning. Bilar efter 2014 har installerat automatisk däcktrycksmätare, TPMS, som övervakar bilens däck. Om lampan med låg däcktryck är på, kör till en bensinstation och fyll på med luft tills du når rätt däcktryck. Detta mäts antingen i bar eller psi, och du hittar rätt tryck i bilens instruktionsbok. Tänk på att däcken ska vara relativt kalla när du fyller luft.
Partikelfilter Diesel-partikelfilter. Om denna lampa är tänd beror det troligen på att din dieselbils partikelfilter är igensatt eller på annat sätt inte fungerar korrekt. Det är dyrt att byta ut helt så du bör låta en mekaniker rengöra sotpartikelfiltret. Detta är obligatoriskt för att din bil ska vara godkänd eftersom det finns gränser för hur mycket avgaser som får släppas ut.
Glödlampa Glödlampa - endast dieselbilar. Denna lampa syns i dieselbilarnas instrumentbräda när du har satt nyckeln i tändningen. Du måste vänta med att starta bilen tills lampan slocknar, för då är bilens glödrör tillräckligt uppvärmt. Det tar 5-10 sekunder.
Låg bränsle Låg bränsle. Symbolen tänds när du måste tanka bilen. Det varierar hur mycket bensin som finns kvar i tanken, men du bör köra direkt till en bensinstation.
Dimlampa Bakre dimlampa. Bilens bakre dimljus är tänt. Se till att det matchar väderförhållandena så att du inte förvirrar andra förare på vägen.

Se vilka varningslampor som finns i din bil

Lamporna kan variera beroende på modell och år. Därför hänvisar vi alltid till bilens instruktionsbok för att få en så exakt beskrivning som möjligt av varningslamporna i just din bil.

Alfa Romeo , Audi , BMW , ChevroletChryslerCitroen, DaciaFiatFordHondaHyundai, JeepKiaLand-Rover, MazdaMercedes-BenzMiniMitsubishiNissanOpel, PeugeotRenaultSaabSeat, SkodaSmartSuzukiToyotaVolkswagen/VWVolvo.

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter » Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara 20-40%
  • 3 års full garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

Vi har 266 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter