Vad är skillnaden mellan en 7 och 13-polig släpvagnskabel?

30 juni 2015, 11:33

Släpvagnskablar används för att länka kontakten mellan det elektriska systemet i ett fordon med ett släp eller husvagn som kopplas genom en dragkrok. Länken gör så att släpet eller husvagnen kan använda indikatorer så som bakljus, broms och dimljus. Detta är oerhört viktigt för din och andras säkerhet i trafiken.

När det gäller släpvagnskablar finns det två huvudtyper: 7 eller 13-polig. Bägge används i stor utsträckning i hela Europa. 13-poliga kontakter utvecklades allt eftersom att bilars elektriska system blev mer komplexa och hade ett större antal lampor som behövde drivas. Sedan 2008 har antalet husvagnar med 13-poliga kontakter ökat kraftigt och nu skapas de flesta husvagnar med denna typ av kontakt.

Bortsett från antalet elektriska anslutningar på ett 13-poligt system finns även andra fördelar. De nya kablarna är vattentäta och mycket säkrare under körning i våta och regniga förhållanden. 13-poliga kablar passar dessutom många olika system i Europa och har även en ”twist lås” mekanism som gör anslutningarna tätare. Det betyder att polerna är mer benägna att stanna på plats en längre tid och minskar risken för att systemet blir frånkopplat under körning.

Men oroa dig inte ifall ditt släp och bil kräver olika kablar. Det finns adaptrar tillgängliga som ser till att du fortfarande kan koppla släp och husvagn med bil, även om en kräver 13-polig, medan den andra har ett 7-poligt system. En adapter är ett mycket bättre alternativ än att ändra ledningssystemet och har ingen negativ inverkan på släpets prestanda.

Få offerter och jämför priser på dragkrok

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.