För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Vår bilblogg

Genomsnittspriser på dragkroksmontering

Genomsnittspriser på dragkroksmontering

Sommaren är över oss och oavsett om man ska montera en cykelhållare bak på bilen, drömmer om kampingsemester eller bara måste köra släpet till soptippen krävs en dragkrok på bilen.

Eftermontering av fast dragkrok eller avtagbar dragkrok är inte direkt ett billigt uppdrag. Autobutler.se har undersökt priserna för dragkroksmontering på de 10 mest populära bilmärken. Undersökningen är baserad på mer än 500 bilägare som i 2015, via autobutler.se, har fått offerter på eftermontering av dragkrok.

Genomsnittspriset hamnade på 5 046 kr, vilket är ett bra pris om man jämför med standardpriset runt om i landet. Det som krävs för att spara är att jämföra offerter och vara villig att köra en bit längre för verkstadsbesöket.

Nedanför kan du se genomsnittspriset på våra 10 mest populära bilmärken.

Genomsnittspris på dragkroksmontering i 2015
Genomsnittspris på dragkroksmontering i 2015
Genomsnittspris på dragkroksmontering i 2015

Här kan du ladda ner dokumentet med genomsnittspriserna på dragkroksmontering som PDF-fil »


Gör som mer än 300 000 andra bilägare redan har gjort. Få 3 offerter genom vår verkstadsportal, autobutler.se, och kom ihåg att du genom oss får 24 månaders garanti på delar och arbete, samtidigt som alla våra verkstäder blir stickprovskontrollerade av KBV. Vi skapar transparens för våra bilägare och ser till att alla reparationer och verkstadsbesök görs till ett rättvist pris.

Det ska man vara medveten om

Innan du klickar dig vidare för att inhämta offerter så ger vi dig nedanför en rad tips på vad du bör vara medveten om när du vill ha en dragkrok eftermonterad på bilen.

Hur tung last har du rätt att dra med körkortet?

I Sverige kan alla med vanligt B körkort dra släpvagn eller husvagn. Är du osäker på detaljerna kan du ta en titt på transportstyrelsens hemsida som alltid är uppdaterad och efter reglerna.

Här kan läsa mer på transportstyrelsens hemsida »

Huvudregeln är alltid att dragkrok inklusive last maximalt får väga 750 kg. Samtidigt får din bil inklusive last inte väga mer än 3500 kg.

Modell och design

Det finns flera olika typer av dragkrok. Först och främst är det viktigt att välja en som är godkänd för svenska och europeiska vägar. Väljer du att själv köpa dragkroken är det bäst att göra detta genom en svensk hemsida så att du är helt säker på att den är tillåten att köra med i landet.

Den traditionella svanmodellen är den mest använda modellen. Den är godkänd och finns både som fast monterad eller avtagbar dragkrok. Det går dessutom att välja en justerbar dragkrok som kan ställas in så att kulan är i passande höjd i relation till det som ska dras.

Den avtagbara dragkroken är för många det självklara valet då bilen ser bättre ut när kroken inte används, även om de flesta fortfarande väljer den fasta dragkroken så att de slipper montera av och på den hela tiden. Samtidigt finns en liten risk att den avtagbara kroken eventuellt rostar och blir besvärlig.

Ska dragkroken ha bromsar?

Om dragkroken väger mer än 750 kg inkl. last ska den ha ett eget bromssystem kallat färdbroms. Har släpet eller husvagnen ett eget bromssystem så ät det viktigt att emellanåt få det kontrollerat på en verkstad.

Ska bilen besiktas efter montering?

dragkroken kan monteras på verkstad, återförsäljare eller senare tillfälle och du behöver inte besikta bilen efter dragkroksmontering. Detta var tidigare en regel men togs bort 1 September 2013. Det gäller dock bara så länge dragkroken är typgodkänd och avsedd för bilen den ska monteras på, att den är monterad på ett fackmässigt sätt och enligt bil- och kroktillverkarens anvisningar, samt att bilens maximala släpvagnsvikt finns registrerad. Detta kan kontrolleras i registreringsbeviset.

Löpande kontroller och säkerhet

När dragkroken kopplas till last ska det alltid finnas en säkringskabel som dras från t.ex. släpet runt dragkroken. Denna lilla anordning säkerställer att släpet inte åker iväg ifall det skulle åka av dragkroken. Tänk på att lampor, registreringsnummer, blinkers och bromslampor måste kontrolleras varje gång ett släp eller husvagn ska fästas på bilen. Om några av dessa delar inte fungerar som de ska måste det fixas antigen av dig eller en kvalitetsverkstad så att du säkert kan köra ut på vägen.

Få 3 offerter på dragkroksmontering här


3 offerter och jämför uppdrag på dragkrok

MRF Reparationsvillkor
Offerter som är förmedlade via Autobutler.se skall uppfylla MRFs reparationsvillkor, som bl.a. försäkrar dig att priset inte avviker från det avtalade.
Behöver du hjälp?
Vi är redo, har du frågor om hur man upprättar ett uppdrag, förklara vad som är fel på bilen eller något annat. Skriv till oss eller ring på 08-34 92 90.
Snabbt och enkelt
Slipp besväret med att själv ringa runt och hämta offerter. Hos oss kan du med några få musklick skicka uppdraget till 3 lokala verkstäder och få offerter inom 48 timmar. Om det är brådskande kan vi hjälpa dig ännu snabbare.
Rättvis verkstadsräkning
Autobutler skapar transparens och ger dig överblick så att du försäkrar dig om ett rättvist pris.

Få 3 offerter från verkstäder nära dig. Snabbt och enkelt.

Autobutler för ihop bilägare med seriösa verkstäder. Våra verkstäder är redo att hjälpa dig.

Hämta offerter nu