Autobutler.se är en oberoende verkstadsportal där du kan hämta 3 gratis och ej bindande offerter på din bilreparation

3 offerter och jämför uppdrag på under reds behandling

Spotcheck

2 års garanti på allt verkstadsarbete

utfört genom autobutler.se

Priceguarantee se

Prisgaranti på alla offerter

Var säker på att du alltid får det bästa priset med prisgaranti

Så fungerar det

Quote bg

Få 3 offerter

Förklara vad som ska göras på din bil och få 3 offerter - utan kostnad.
Calendar bg

Boka en tid

Jämför offerter och boka tid på din valda verkstad baserat på tillgänglighet, pris eller omdömen.
Garage bg

Få din bil reparerad

Det är allt. Du slipper ringa runt och besöka flera verkstäder - Våra bilverkstäder erbjuder snabb, billig och pålitlig service.

Fukt och stenskott kräver bra underreds­behandling

Skydda bilens underrede mot rost och korrosion

Från och med att du har en ny bil så är det viktigt att ge den underredsbehandling. Underredet är mycket utsatt och om ytan blir skadad så rostar det snabbt. Stenskott, snö, slask och det fuktiga svenska klimatet är några av de faktorerna som kan förstöra ytan på underredet. Om det finns hål på ytan så rostar bilen, därför bör bilens underrede regelbundet få behandling. Det gäller även nya bilar, detta för att alla bilar inte är gjorda för det svenska klimatet. En behandling säkerställer att bilen håller längre och att värdet inte sjunker lika mycket.

Underredsbehandling både förebygger rostangrepp och fyller i eventuella hål som finns på ytan. Det är viktigt att det utförs på korrekt vis, vilket inte enbart omfattar underredet, men även inre skärmar, paneler och andra utsatta områden. Autobutler har avtal med kvalitetsverkstäder över hela Sverige som utför underredsbehandling.

Få 3 offerter på underredsbehandling

Prova själv 

Just nu säger andra bilägare

4,8
13 betyg
Honda Civic – 2015
Snabbt att få tid och ett mycket trevligt bemötande både vid avlämning och hämtning . Jobbet som ...
BilProffsen Malmö - AD Bilverkstad
21375 Malmö
Volkswagen Sharan – 2015
god service, bilen klar til tiden. tip top!
Mekodelar Sverige AB
21376 Malmö
Jaguar X-Type – 2004
Mycket trevliga och tillmötesgående. Ringde och skickade en bild då man hittat ett rosthål innan ...
Mekodelar Sverige AB
21376 Malmö
Honda Civic – 2015
Snabbt att få tid och ett mycket trevligt bemötande både vid avlämning och hämtning . Jobbet som ...
BilProffsen Malmö - AD Bilverkstad
21375 Malmö
Volkswagen Sharan – 2015
god service, bilen klar til tiden. tip top!
Mekodelar Sverige AB
21376 Malmö
Skapa ett uppdrag nu

Läs mer om underredsbehandling

Du kommer också stöta på begreppet rostskydd, vilket är exakt samma. En underredsbehandling finns till för att förebygga rostangrepp på bilens utsatta delar. Begreppet rostskydd syftar endast på att det finns till för att skydda sig mot rost, men har egentligen fler funktioner. Därför är begreppet underredsbehandling nästan bättre, då det inte enbart syftar på att ta bort och förebygga rost, utan även att bilen blir behandlad på de delar som omfattas.

När du har underredsbehandlat din bil kommer även ännu en till fördel. Det kommer en del oljud och buller från bilen och efter en rostskyddsbehandling så dämpas även detta ljud.

Underredsbehandling använder en tjock tjärartad substans, vilket appliceras på underredet och skärmar, samt sprejas in i hålrum och skrymsle.
Det finns flera olika typer av underredsbehandling, som alla ger samma effekt var det gäller att beskydda underredet, hjulhuset med mera. De kan variera i pris, konsistens och hur lång hållbarheten är. Framförallt hållbarheten ger en uppfattning vilket typ av produkt det är, där garantin ofta varierar mellan 2 till 5 år. Väljer du en produkt med 2 års garanti ska din bil tillbaka igen på underredsbehandling, innan de två åren har passerat.

  • Pava
  • Dinitrol
  • Tectyl
  • Mercasol
  • SUVO

Olika bilmodeller ska behandlas på olika sätt och det är därför viktigt att din mekaniker har kunskap om din bilmodell. De flesta bilarna har någon typ av schema när det är dags och några av tillverkarna av underredsbehandling har gjort deras egna.

Det första mekanikern gör är att ta bort hjulhuset, beklädnad, ljuddämpningsplattor osv. Sedan ska upptäckta hål markeras, sen är bilen klar för behandling.
Innan behandling börjar ska underredet tvättas med högtryckstvätt med varmt vatten, för att ta bort smuts och salt från vägarna. Underredet kommer att undersökas för rostskador, skador på beläggning och lösa delar som kan tas bort.

Till själva behandlingen använder mekanikern information från tillverkaren för att se till alla delar som är angivna får behandling, samt underrede, hålrum och skrymslen.

Efter en behandling ska bilen stå och torka innan den görs redo att lämnas tillbaka. Du måste vanligtvis vänta en dag innan du får tillbaka bilen, ofta två dagar. Det uppger verkstaden i den offert som du fått.

Du kan köpa produkterna som behövs till underredsbehandlingen på flera ställen. Det enklaste är att köpa en sprejburk som kan användas på åtkomliga ytor som underrede, hjulhus och andra områden som behöver behandling. Om du planerar på att göra det själv så ska du vara beredd på att det är ett stort projekt att klara av själv.

När du har behandlat underredet på din bil är det också garanti på det utförda jobbet. Det finns några regler som man behöver följa som förutsättning att garantin ska gälla. Det kan till exempel vara att bilen måste behandlas igen efter ett bestämt antal år.

Garantin täcker INTE om du kör på en trottoarkant, får stenskott eller på annat sätt skadar underredsbehandlingen. Du bör därför kontrollera din bil regelbundet, till exempel se till att en kontroll utförs av en mekaniker, innan de blöta och salta vägarna skadar ditt underrede på bilen.

De flesta bilmärkena har en fabriksgaranti på 5, 7 eller 10 år på korrosion av underredet, men förutsättningen att garantin ska gälla är att korrosionen sker inifrån. Om du inte skyddar din bil tillräckligt eller inte åtgärdat när du sett att det har varit synliga skador på bilen så gäller garantin inte.

När en underredsbehandling är utförd ser du till att din korrosionsgaranti bevaras och skyddar dig mot onödiga verkstadsräkningar på efterbehandling med plåtarbete eller liknande, när bilen rostar.

Prova själv 

Vad du får med autobutler.se

MRFs reparationsvillkor

Usp time

Snabbt och enkelt

Usp price

Prisgaranti

Usp fair

Rättvis verkstadsräkning

Få 3 gratis och ej bindande offerter

Få 3 offerter från verkstäder nära dig. Snabbt och enkelt.

Autobutler för ihop bilägare med seriösa verkstäder. Våra verkstäder är redo att hjälpa dig.

Hämta offerter nu