Tips för att minska slitage på stötdämparna

25 november 2015, 14:16

Varje bilägare bör vara medveten om att slitna stötdämpare kan sluta upp med en dyr räkning.

Beroende på vilken bil du har kan en reparation bli så dyr att det helt enkelt inte är lönsamt att reparera.

Men även om detta är en ganska dyster bild som målas så behöver det inte vara så. Det finns flera saker du kan göra för att hålla stötdämparna fräscha och förlänga livslängden.

Var medveten om vägarna

Det första du ska vara medveten om är vägens tillstånd. Det är känt att slå i gropar och körning på ojämna vägar har en direkt inverkan på fjädringen eftersom detta sliter på stötdämpare. När du kör över till exempel en grop så sätter det press på hela systemet och skapar onödigt slitage.

Det är viktigt att komma ihåg vad som händer när du träffar en grop. Idén med stötdämpare är att mildra effekterna i samband med hål och gupp på vägen. Men en stor grop är en kort, skarp chock som genererar en hel del energi i stötdämparna och trycker på gränserna.

Poängen med stötdämparna är att sprida energi som skapas av gropar och ojämnheter på vägarna. Men om du träffar dem upprepade gånger, eller inte undviker större hål så kan det snabbt resultera i dålig dämpning och en hög räkning.

Tänk på din körning

Det är viktigt att notera att din körstil har en direkt inverkan på stötdämparna. Bilägare som kör smidigt, vilket innebär att bromsa gradvis och köra smidigt in i kurvor, kommer att ha färre mekaniska problem än förare som inte gör.

All mekanik i bilar har att göra med energi och hur denna energi antigen används eller sprids genom bilen.

Problemet här är att när ett område blir svagare så leder det i slutändan till att fler områden slits, vilket är en stor besvikelse när det enkelt kunnat undvikas.

Det ända vi vill betona är att köra lugnare, särskilt i svängarna. Minska trycket på stötdämparna samtidigt som du ökar din och andras säkerhet på vägarna.

Slutligen, ta hand om problemen

Den sista punkten som vi måste nämna är vikten av att regelbundet kontrollera stötdämpare och fjädring, antigen genom service eller när du börjar märka problem.

Tanken bakom detta är att om du fixar fel så fort de dyker upp så kommer det att spara dig i längden. Dina stötdämpare är då stabila och andra delar av bilen påverkas inte negativt.

Stötdämparna måste tas hand om och det är ditt ansvar som bilägare att vårda dem. Var försiktig på vägarna, undvik gropar, förbättra din körstil och allmänna mekaniska fel i bilen kommer att minska.

Allt om stötdämpare

Få offerter och jämför priser på fjädring

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.