Hur fungerar fjädringen och stötdämparna?

26 februari 2016, 11:01

Även om det är ganska lätt att förstå funktionen skadar det inte att få en djupare insikt i hur stötdämparna och fjädringen fungerar.

Om du är orolig över att detta kan vara ganska komplicerat, då kan du vara säker på att båda dessa viktiga komponenter i bilen faktiskt arbetar på ett ganska logiskt sätt.

Din upphängning

Först måste du förstå att upphägningen faktiskt består av ett antal olika delar som tillsammans påverkar styrförmågan av fordonet liksom åkkomforten.

Vad du måste komma ihåg är att när du kör längs vägen finns otaliga bulor och hål ingen väg är helt jämn. När du kör över ett hål eller en bula så påfrestas bilen av en heldel kraft via hjulet som sedan går in i bilen.

Bilens fjädring består av ett antal komponenter som var och en arbetar i symfoni för att ge dig en så bekväm åktur som möjligt.

Upphängningssystemets främsta jobb är att absorbera den energi som skapas av de ojämnheter som finns på vägen.

När du kör över ett gupp, så absorberar fjädrarna och dämparna denna energi för att förhindrahindra det från att nå dig i bilen.

Eftersom energin passerar genom fjädrarna, är det då dämparnas uppgift att verkligen dämpa effekten samt att förhindrar fjädrarna från att oscillera alltför mycket.

Fjädrarna och stötdämparna samarbetar därefter mot stötarna, men det hela är utformatt för att röra sig upp och ner med vägen och detta uppnås genom kulleder som är smorda för att ge en större rörelsefrihet när du kör.

Med andra ord handlar fjädringen med energi och håller däcken på vägen så mycket som möjligt för att ge dig en bättre åktur.

Stötdämparna

Stötdämparna på bilen, vad de huvudsakligen gör är att de tar så kallad kinetisk energi som skapas när fjädringen handskas med en bula eller ett hål i vägen.

Det tar sedan denna energi, som du kommer ihåg är kopplad till rörelsen, och sedan omvandlar den till värmeenergi, vilket innebär värme, och sedan avleder denna energi från resten av bilen.

Sättet det arbetar på är ganska häpnadsväckande. Stötdämparen själv har formen av en hydraulisk kolv som innehåller vätska inuti ett rör. När fjädringen rör sig upp och ner, så tillåter små hål varierande mängder av denna vätska att passera genom den.

Som ett resultat av detta är att kolvens rörelse faktiskt avtagit och detta leder till att både fjädrarna och fjädringssystemet själv bromsas vilket innebär att det blir mindre rörelse och du får en mer komfortabel körning.

Som ni kan se gällande stötdämparen så bygger den på en ganska enkel mekanik men på ett extremt effektivt sätt. Den tar hand om energin på ett sätt som gynnar bilen och ser till så att resten av upphängningssystemet inte skadas.

Både fjädringen och stötdämparna spelar alltså en viktig roll på det sättet att inte bara skydda din bil från allvarliga stötar utan har även hand om din bils komfort och hur den beter sig på vägen, utan dessa hade inte bilen klarat sig särksilt länge och det hade absolut inte varit så trevligt att ta en biltur.

Du har säkerligen hört talas om stötdämpare och fjädring, men få vet exakt hur stor inverkan det har på körningen, även om förklaringen är relativt simpel.

Grunderna

Om vi tittar på grunderna så hänvisar stötdämparna till ett antal komponenter som, när de sätts samman, bildar fjädringssystemet. Detta innebär delar som stötdämpare, kopplingar och fjädrar, som alla hjälper hålla bilen på vägarna.

Men det finns mer att lägga till

Fjädringssystemet arbetar med hjälp av friktion som uppstår mellan vägen och hjulet för att ge dig som förare tillräckligt med hantering och en stabil form av styrning som resulterar i en mer komfortabel körning.

Utan fjädringssystemet skulle en liten bula på gatan överföra energi från hjulet till fordonets ram som gör att hjulen då förlorat kontakt med marken.

Detta sker i en bråkdel av en sekund. Gravitationen skulle sedan ta över och tvinga tillbaka bilen på vägen, utan något som absorberar stötar och energi. Med andra ord skulle bilkörningen bli extremt obehaglig.

Fjädringssystemet innehåller ett flertal nyckelkomponenter som ökar komforten av din körning, samt förbättrar styrning och distribution av energi som skapas mellan fordonet och vägen.

Utan stötdämpare skulle din bilkörning vara en hemsk upplevelse.

Om vi ska ge stötdämparna den enklaste förklaringen så är de hydrauliska enheter som arbetar både för att kontrollera och lindra trycket av fjädrarnas rörelser.

Stötdämpare

Precis som namnet antyder så absorberar stötdämparna stötar och håller bilen jämn med vägen. Tack vare stötdämparna kan hjulen hålla sig på marken eftersom de hjälper till att jämna ut olika gupp och vibrationer från vägen.

Utan dem skulle din styrning och kontroll minska, samtidigt som accelerationen och inbromsningen påverkas kraftigt.

Jämn med vägen

Stötdämpare är den absoluta nyckeln till att hålla din bil på vägen. Man måste komma ihåg att det är endast en lite del av hjulet som rör marken. Om du skulle köra över gupp och gropar utan stötdämpare hade däcken snabbt tappat kontakt med vägen.

Om detta händer så kan du förstå hur svårt det skulle vara att behålla kontrollen över bilen.

Med andra ord är stötdämparna en viktig del av bilens mekanik och ett måste för säker och kontrollerad körning. Därför är det viktigt att stötdämparna fungerar korrekt och repareras så fort problem börjar synas.

Allt om stötdämpare

Få offerter och jämför priser på fjädring

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.