Så byter du fjädring och stötdämpare

16 februari 2016, 14:09

För många människor är tanken på att byta fjädring och stötdämpare på sin bil något som skrämmer.

Till viss del kan man förstå detta eftersom det är ett betydande arbete som kräver en viss grad av expertis inom området.

Men även om det inte är precis det enklaste jobbet, är det inte omöjligt.

I själva verket finns det ett bra argument till att det är lättare att utföra denna reparation på dagens bilar både när det gäller fjädring och stötdämpare.

Komma igång

Vi rekommenderar att köpa förmonterade stötdämpare, särskilt om du inte har så stor erfarenhet av att reparera bilar.

Du kommer också att behöva dubbelkolla att du får rätt stötdämpare och upphängningssystem för bilmärket och modellen som du äger, men företaget du köper ifrån bör kunna hjälpa dig med det genom att kolla det i deras databas.

Sedan behöver du se till att din bil är på en plan yta och höj sedan upp bilen vid det första hörnet.

När du har din bil upphöjd och säkrad, ta bort hjulet och hitta din stötdämpare. De är lätta att identifiera eftersom de kommer att ha en vertikal bult som i allmänhet måste lossas inifrån motorrummet eller i den bakre delen av bilen vid ditt backsystem. Denna bult måste lossas och sedan slås ut för att kunna frigöra stötdämparen.

Efter att ha slagit ut denna bult, är nästa del att ta bort själva stötdämparen och det kan vara lite klurigt eftersom den ofta är ganska oljig.

Först, ta en titt på fästena för att avgöra om de är tillräckligt lösa för dig att ta bort.

Du kommer också att behöva kolla bussningarna och du kan identifiera detta genom det faktum att det finns gummi runt dem. I vissa fall måste du bryta gummit för att ta bort dem, men det är helt OK.

Ta bort stötdämparen

Därefter gäller det att ta bort stötdämparen och då behöver du ta bort muttern som ansluter stötdämparen till fjädringen. Dock kommer vissa modeller kräva att du tar bort en del av bromskomponenten för att komma åt, men detta är något som din manual kommer att kunna vägleda dig om.

Du kommer märka att dämparen har en bult både på toppen och på botten och ofta kan du sedan slingra ut den.

Om detta är fallet bör du då tänka på vad du ska göra med fjädern som du kan återanvända för att spara lite pengar.

Detta är dock inte att rekommendera om du är relativt ny på att reparera bilar, eftersom det inte är en enkel process.

Installera nya stötdämpare

Slutligen måste vi diskutera hur du går till väga för att installera den helt nya dämparen med fjädern.

Det första steget är att fästa den nya dämparen i armen på fjädring och var beredd att behöva använda en del kraft för att verkligen trycka ihop fjädern tills den har satts på plats.

Det är möjligt att du kan behöva lite hjälp med att häva fjädern, bara något för att göra det lättare för dig att rada upp bultarna eftersom detta är något som måste göras helt perfekt.

När bultarna är uppradade korrekt, dra åt muttrarna så mycket som möjligt för att säkra att den sitter på plats.

När detta har gjorts, sätt tillbaka bultarna som arbetar igenom i antingen motorrummet eller på baksidan av bilen och säkra dem innan du går vidare till nästa steg.

Det sista steget är att kontrollera vridmomentet som nämns i din handbok bara för att se att allt verkligen är korrekt innan du sedan gå vidare och dra upp allt.

Efter detta behöver du bara upprepa hela processen med varje stötdämpare eftersom chansen är ganska stor att du kommer att göra allihopa.

Som ni kan se, att byta stötdämpare är faktiskt lättare än du tror, men att byta hela fjädringssystemet är ett större jobb som är svårare att göra och kräver mer erfarenhet.

Men nu kan du åtminstone se att det faktiskt är möjligt att göra detta jobb på egen hand så att du kan ta bättre hand om din bil till en lägre kostnad.

Allt om stötdämpare

Få offerter och jämför priser på fjädring

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.