Vad är en OBD sticka?

Vad är en OBD felkodsläsare?

18 november 2015, 16:32

Om du är intresserad av att fixa bilar så är det oundvikligt att du eventuellt kommer att behöva bekanta dig med en OBD sticka.

Egentligen är det en OBD2 felkodsläsare för bilar, där OBD står för On-Board Diagnostics och har fått en allt viktigare roll sedan starten 1996.

OBD2 är datorn i bilen och stickan används för att hantera och konfigurera programvaran, tända varningslampor, följa serviceintervaller och visa potentiella felmeddelanden.

*OBD-test *
Om du märker att något är fel i bilen så kan du använda OBD stickan till att hitta felet. På så sätt mekanikern direkt veta vad som är fel och slippa spendera tid på en lösning.

Stickan har naturligtvis sina begränsningar. Det finns ofta fel i bilar som bara kan upptäckas av en person som tittar på bilen.

OBD tuning

OBD stickan kan även användas för OBD< tuning men här ska du vara väldigt försiktig och inte testa något som du inte har full kunskap om.

Släcka servicelampan

När bilen är ny så kommer du antagligen vilja köra den till verkstaden när fel uppstår så att garantin inte försvinner.

Men efter några år kan en handyman enkelt själv byta olja och oljefilter. Då kommer OBD-verktyget till bra användning. Den släcker lampan och du slipper köra runt irriterad för att lampan fortfarande lyser.

Släcka servicelampan

OBD2 hjälper dig få svar på problem. Men många termer används bara inom den mekaniska branschen. Därför är det viktigt att du lär dig hur den fungerar innan du använder den.

Stickan har nu dessutom fallit i pris och är lättillgänglig för alla som seriöst bryr sig om bilens underhåll. Så länge du lär dig grunderna kommer detta vara ett bra tillägg i verktygslådan.

Få offerter och jämför priser på felsökning

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.