Spara pengar på rengöring och byte av insugningsgrenrör

 • Hitta den bästa verkstaden till det bästa priset
 • Spara i genomsnitt 43% på motorreparationer
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online med prisgaranti
 • Endast kvalitetssäkrade verkstäder
3 års garanti på din bilreparation
3 års garanti på din bilreparation

Din säkerhet för kvalitetsarbete
Läs mer

Prisgaranti på alla uppdrag
Prisgaranti på alla uppdrag

Fått ett billigare pris? Vi matchar det
Läs mer

Därför ska du byta insugningsgrenrör genom Autobutler

 • Du sparar i genomsnitt 43% på byte eller rengöring av insugningsgrenrör.
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online vid motorreparationer och byte av motordelar.
 • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
 • Få rådgivning från professionella mekaniker på Autobutler.
 • Du slipper dyra överraskningar.
 • Vi ger dig prisgaranti - hittar du en billigare offert så matchar vi priset.

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: rengöring och byte av insugningsgrenrör.

Vad är ett insugningsgrenrör?

Ett insugningsgrenrör eller insugsgrenrör är en del av motorn. Den är placerad som ingång till motorn och är en del av förbränningsprocessen som sker i motorn. Insugningsgrenröret sitter mellan luftfiltret och topplocket som sitter överst på motorblocket och förbränningskammaren.

Insugningsgrenröret är vanligtvis tillverkat av aluminium eller järn men nyare bilar är idag utrustade med insugsgrenrör av plast, vilket är ett billigare och lättare material. Ett insugningsgrenrör består av ett rör som suger in luft, och som delas upp i flera rör. Vanligtvis utgörs grenröret av fyra rör.

I grenrörets fyra rör finns ingångar med flera munstycken som ser till att skicka bensin från tanken till grenröret. Här blandas bensin och luft innan kolvarna tar ner det till motorcylindrarna.

Topplocket eller cylinderhuvuvdet som det även kallas, är utrustat med ventiler som öppnas och stängs när bensin / luftblandningen ska vidare ner i motorn från insugningsgrenröret. Det är blandningen av luft och bensin som är viktig för att förbränningen ska skapas, vilket i slutändan får bilen att köra. Förbränningen sker eftersom syre fungerar som ett förbränningsmedel eller en katalysator för förbränningen - inuti cylindrarna hamnar bensin / luftblandningen under ett kompressionstryck när blandningen komprimeras av kolven. När tändstiftet sedan tänder gnistan sker explosionen i cylindrarna tack vare syret, vilket startar förbränningen.

Insugningsgrenrör

På dieselbilar finns det dock inga tändstift. Här sker explosionen i cylindrarna av sig själv eftersom det uppstår ett högre kompressionstryck som gör att diesel / luftblandningen självantänder.

Men tillbaka till insugningsgrenröret: Luften som ska användas i motorn passerar genom flera komponenter: luftfiltret, luftmätaren och - om din bil har en - genom turbon. Sedan går luften genom gasreglaget och slutligen in i motorns insugningsgrenrör. Luften fördelas sedan mellan rören, där den därifrån sedan hamnar i motorn tillsammans med bensinen.

Otät insugningsgrenrör

Om insugningsgrenröret läcker kan det bero på problem med packningen till insugningsgrenröret. Packningen till insugsgrenröret säkerställer att ingen luft läcker ut mellan grenröret och topplocket. Om packningen är sönder kan den börja läcka och då fungerar inte grenröret optimalt.

När insugningsröret läcker påverkas motorns prestanda, hastighet och motortemperaturen samt effekt. Om en läckande grenrörspackning inte repareras eller byts ut kommer med det tiden uppstå slitage på topplocket och motorkolvar. Det är därför viktigt att tidigt få tag på en mekaniker som kan reparera skadorna.

Rengöring av insugningsgrenröret

Det spelar ingen roll om din bil går på bensin eller diesel. Vid någon tidpunkt kan grenröret bli smutsigt och tilltäppt, särskilt om lufttrycket är för lågt (detta händer om du bara gör korta resor i lägre hastigheter). Då sker förbränningen inte med sin fulla kraft, vilket kan leda till mer sot- och partikelavlagringar i grenröret än normalt. På längre sikt kommer detta att täppa till rören i grenröret.

Dieselbilar löper dock ännu större risk för igensotning eftersom de flesta är utrustade med en turbo och EGR-ventil, som båda kan sotas igen relativt enkelt. Om du har en dieselbil kan igensotning och avlagring av partiklar vara något att ha i åtanke.

Ett alternativ till att rengöra insugningsgrenröret är med hjälp av väterengöringa av motorn och ett rengöringsmedel speciellt framtaget för insugningsgrenröret. Det är möjligt för en mekaniker att rengöra insugningsgrenröret om det inte är helt igentäppt.

Det går också rengöra insugningsröret manuellt. Först behöver man göra en högtrycksrengöring (med t.ex. en Kärcher). Därefter lägger man på ett rengöringsmedel som sedan sköljs bort efter några minuter.

Byta insugsgrenrör

Om insugningsgrenröret har spruckit eller skadats behövs den bytas ut. Om du själv tänkt byta ut insugsgrenröret kan du följa dessa steg.

När motorn är kall, ta bort bilbatteriet. Öppna sedan locket och ta bort motorkåpan. Ta bort luftfiltret och koppla bort rör, kablar och sensorer. Då kan du komma åt grenröret. Ta bort den med lämpliga verktyg och montera på det nya insugsgrenröret.

Att på egen hand byta insugningsgrenrör kräver att du har tillräckliga tekniska kunskaper och att du har rätt verktyg. Därför rekommenderar vi starkt att du tar hjälp av en verkstad.

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: rengöring och byte av insugningsgrenrör.

Pris på generellt motorarbete

På autobutler.se tror vi på transparens och rättvisa priser. Därför kan du här se genomsnittspriser för olika bilmärken och hur mycket du kan spara på att jämföra offerter.

Bilmärke Genomsnittspris Min. - max.
Audi 5328 kr 1193 kr - 12227 kr Få offerter
Ford 5405 kr 1954 kr - 11321 kr Få offerter
Opel 5197 kr 1681 kr - 10457 kr Få offerter
Peugeot 4983 kr 999 kr - 13106 kr Få offerter
Renault 6919 kr 1658 kr - 16496 kr Få offerter
Saab 7928 kr 1777 kr - 14294 kr Få offerter
Skoda 8094 kr 1863 kr - 15446 kr Få offerter
Toyota 3881 kr 1035 kr - 11721 kr Få offerter
Volkswagen 7961 kr 2039 kr - 14310 kr Få offerter
Volvo 8082 kr 2154 kr - 16657 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

Omdömen om motorreparationer

Helt underbart att komma till verkstad som verkligen som håller vad som lovas.
Tommi P.
Volvo M + V50 (2005)
Snabbt enkelt och trevligt mottagande
Jan S.
Nissan NV200 (2012)
snabbt, personligt och professionellt
Per S.
Renault Megane (2012)

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: rengöring och byte av insugningsgrenrör.

Kampanjer & erbjudanden

Fler kampanjer & erbjudanden

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 229 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter
Januari REA - EXTRA Rabatt!