Jämför priser på byte av motorkolv

4.5 (1 301)
  • Få offerter från 315 oberoende verkstäder
  • Spara i genomsnitt 31%* eller 4 116 kr* på motorreparationer
  • Boka tid online och få 3 års garanti
Få offerter
Du sparar i genomsnitt
31%*
Därför ska du byta motorkolv genom Autobutler
  • Du sparar i genomsnitt 31%* motsvarande 4 116 kr* på motorreparationer
  • Vi hjälper dig att jämföra offerter online på byte av motorkolv.
  • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
  • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
  • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
Få offerter

Jämför offerter på: byte av motorkolv.

Vad är en kolv i bilmotorn och vad gör den?

Kolvar

Kolvarna i bilmotorn behövs för att säkerställa att motorn fungerar korrekt. En kolv i motorn är ett cirkelformat metallrör som vanligtvis tillverkas av aluminiumlegering och kan vara smidda eller gjutna.

En kolv eller en pistong, som den ibland också kallas, är i sig cirkelformad men själva kolvhuvudet är plant, vilket gör att luft och bränsle kan komprimeras i förbränningskammarens motorcylinder. Motorkolven är alltså en av de rörliga delarna som glider in och ut ur cylindern i förbränningsmotorn.

Kolvarna är alla monterade på det som kallas en vevstake. En vevstake ser till att att kolven är ansluten till vevaxeln, som sedan sätter igång när kolvarna rör sig. Från vevaxeln överförs kraften till de andra komponenterna i bilen, såsom kamremmen, kilremmen, generatorn osv.

Kolvarnas jobb i förbränningskammaren är att omvandla luft och bränsle till termisk energi (värme) och sedan mekanisk energi (kraft). Detta får hjulen att snurra och sätter bilen i rörelse.

Föraren kontrollerar kolvarnas tempo med gaspedalen. Beroende på hur mycket föraren gasar kommer kolvarnas rörelse att gå mer eller mindre snabbt.

På en fyrtaktsmotor, som är den vanligaste typen av motorer på bilar, går kolvarnas rörelse genom fyra steg: insugning, kompression, expansion och utblåsning av avgaser.

När kolvarna glider ur cylindrarna i förbränningskammaren drar de samtidigt in luft och bränsle. Detta är insugningssteget.

När kolvarna skjuts tillbaka in i cylindrarna komprimeras luft- och bränsleblandningen inuti cylindrarna. Detta resulterar i en expansion, en liten explosion - som ett resultat av en förbränning genererad av en gnista från tändningen. På detta sätt fungerar det som en hydraulisk kolv.

På grund all kraft skjuts kolvarna ut ur förbränningskammarens cylindrar igen och då pressas avgaserna genom motorn mot avgasgrenröret.

Dessa steg återupprepas kontinuerligt, vilket producerar kraften som får bilen att köra.

Få offerter

Jämför offerter på: byte av motorkolv.

Så rengör man kolvarna i bilmotorn

Förbränningen som genereras av kolvarna och cylindrarna gör att delar av förbränningskammaren efter en lång tid, mättas och sotas igen. Det innebär att kol börjar samlas. Då behövs en viss produkt (till exempel WD-40) som appliceras på de olika delarna och som verkar på kolvar och cylindrar. Därefter rengör man och tar bort resterande smuts.

Hur vet jag om en kolv är sönder och behöver bytas?

Det finns flera symtom som indikerar på att kolvarna i motorn är skadade eller slitna. Om du märker att blå rök kommer ut från avgasröret, rör det sig om ett tätningsproblem i förbränningskammaren och eventuellt i motorkolvarna. Det kan till exempel betyda att kolvringarna måste bytas ut, alltså gummiringen som sitter runt kolven och ser till att hålla cylindern tät.

Om en kolvarna eller pistongerna är skadade behöver du byta ut dem. Jämför priser på autobutler.se och välj en offert från den verkstad som passar dig bäst.

Få offerter på felsökning

Spara pengar när bilen ska på verkstad! Vi har 315 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa dig

Så mycket sparar bilägare på generellt motorarbete

De genomsnittliga priserna och besparingarna för de visade bilmärkena baseras på olika modeller och år. Du måste därför skapa ett uppdrag och jämföra offerter för att se ditt faktiska pris och din besparing.
Bilmärke Spara i genomsnitt*
Audi
4.4
(113)
5.335 kr / 34%
BMW
4.5
(86)
5.149 kr / 32%
Ford
4.5
(71)
3.789 kr / 30%
Mercedes-Benz
4.7
(42)
4.026 kr / 35%
Peugeot
4.5
(74)
4.048 kr / 33%
Renault
4.6
(46)
3.107 kr / 31%
Saab
4.4
(66)
3.144 kr / 32%
Skoda
4.5
(54)
2.997 kr / 31%
Volkswagen
4.6
(230)
4.149 kr / 32%
Volvo
4.6
(198)
4.027 kr / 29%

Omdömen om reparationer av motorn

MI Fordonsteknik
en dag
Allt till full belåtenhet. Alla rätt!
Lars L.
Volkswagen Golf (2002)
Auto Speedfix
6 dagar
Välgjort arbete, kort väntetid, bra bemötande och (för) bra pris.
Hampus R.
Volvo S + V70 (2002)
M & K Services AB
7 dagar
Quick professional service, they really help us when we had big problems with the car. And best o...
Kendall Y.
Skoda Octavia (2013)

Få offerter

Jämför offerter på: byte av motorkolv.

Mest populära service och reparationer

Just nu priser från 625 kr*
4.3 (2 418)
Vanligtvis bilar från 1970-2017 (köldmedel R134A)

Få ett välfungerande AC-system och kall luft i kupén. Din AC servas, kontrolleras för otätheteer och fylls på med upp till 200 g köldmedel. Få offerter och se ditt pris omgående!

Just nu priser från 800 kr*
4.6 (58)
Bilår 2018 eller nyare (köldmedel R1234YF)

Få ett välfungerande AC-system och kall luft i kupén. Din AC servas, kontrolleras för otätheteer och fylls på med upp till 200 g köldmedel. Få offerter och se ditt pris omgående!

Spara i snitt 1 958 kr*
4.6 (19 034)
Med stämpel i serviceboken

Beställ en service med stämpel i serviceboken. Du får en komplett genomgång av din bil efter tillverkarens föreskrifter. Verkstaden byter ut alla nödvändiga delar så att bilens garanti skyddas.

Just nu priser från 813 kr*
4.6 (3 195)
Spara i genomsnitt 56%*

Beställ ditt oljebyte online. Du får tömt bilens gamla olja och bilen fylls upp med 4 liter kvalitetsolja. Verkstaden byter även ditt oljefilter och ser till att göra sig av med den gamla oljan.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.