Hand på luftkonditionering i bil

Är din luftkonditionering i toppform?

Luftkonditionering och klimatanläggning är en bekvämlighet som behövs ses över ibland.

Nästan alla bilar säljs idag med minst ett halvautomatiskt kylsystem, även kallat luftkonditionering.

Det fungerar genom att kompressorn kyler ner och torkar luften innan den kommer ut i bilen, så att det alltid blir en behaglig temperatur inne i bilen oavsett temperaturen ute. Luftkonditioneringen tar även bort imma och frost på bilen när det är kyligt klimat och regnigt.

Nackdelen med luftkonditionering är att temperaturen i bilen inte alltid håller samma nivå och att det blir lätt för kallt. Det har därför blivit populärt att använda sig av en helautomatisk klimatanläggning, så att temperaturen håller sig på samma nivå, till exempel 21 eller 22 grader C som många förare anser vara idealiskt.

Luftkonditioneringssystemet bör servas

När bilen är ny så är kylarvätskan fylld till max och kompressorn fungerar som den skall. Men enligt vissa experter så kan kylarvätskan läcka upp till 10 procent under ett år genom små hål i skarvar och tätningar.

Om kylarvätskan tar slut så kommer kompressorn att sluta fungera och kan även skadas. Det är därför viktigt att få sin luftkonditionering och klimatanläggning kontrollerat, vilket bör göras åtminstone vartannat år, då kan man fylla på kylarvätska om nödvändigt. Du kan vid samma tillfälle rensa luftkanalerna så kommer eventuell dålig lukt försvinna.

Läs allt om AC och klimatanläggning

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.