Jämför priser på byte av servoolja

4.6 (2 084)
 • Få offerter från 315 oberoende verkstäder
 • Spara i genomsnitt 35%* eller 1 659 kr* på reparation och byte av styrning
 • Boka tid online och få 3 års garanti
Få offerter
Du sparar i genomsnitt
35%*
Därför ska du byta servoolja genom Autobutler
 • Du sparar i genomsnitt 35%* motsvarande 1 659 kr* på reparation och byte av styrning
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online på byte av servoolja.
 • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
Få offerter

Jämför offerter på: byte av servoolja.

Vad är servoolja?

Servoolja

Om din bil har ett hydrauliskt servostyrningssystem (och inte ett elektriskt) fungerar systemet med styrservoolja också kallat servoolja eller servostyrningsolja - kärt barn har ju många namn. Oljan är en hydraulvätska som löper genom det slutna systemet, och från en liten behållare och ner till kuggstången som sitter mellan framhjulen. Syftet är, som du också kan läsa på vår sida om servostyrning, att hjälpa bilföraren att vrida framhjulen på bilen, framförallt när man ska parkera. Servostyrningen behöver därför en servovätska (servooolja) för att kunna använda den kraft som behövs för att underlätta det för dig att vrida på ratten.

Servosystemet är byggt för att hålla hela bilens livslängd. Om du också underhåller servosystemet genom att byta servoolja då och då kommer systemet att fungera som det ska. Men om du skulle vara med om att bilen exempelvis börjar läcka styrservoolja kan delar i systemet behöva bytas ut, vilket kan sluta i en dyr verkstadsräkning! Därför rekommenderar vi att du med jämna mellanrum ser till att kontrollera och eventuellt fylla på servoolja i din bil hos en lokal verkstad.

När ska man fylla på servoolja?

Många biltillverkare rekommenderar att man gör en kontroll vartannat år eller efter varje 100 000 kilometer. Om du ska byta styrservoolja bör åtminstone se till att du har köpt rätt sort. I din bils instruktionsbok kan du se vilken du ska använda.

Kontrollera sedan hur mycket servoolja som finns i behållaren. Om det inte finns tillräckligt med olja kommer trycket i systemet inte bli optimalt, vilket leder till att servostyrningen inte kommer fungera korrekt. Men var och hur fyller man på servoolja? Du hittar markeringen för rätt nivå på utsidan av behållaren som finns under motorhuven. Om det inte är tillräckligt med vätska ska du se till att fylla på med mer och rätt servoolja.

Du kan också få bytt styrservoolja om du ska byta ut andra komponenter i servostyrningssystemet, t.ex. pumpen eller oljerören som går mellan pumpen och tändröret.

Du kan också själv byta olja för servon, men det kräver dock såklart att du har rätt verktyg och rätt kunskaper. Om du inte vet hur kanske det är bättre att ta det säkra före det osäkra och låta ett proffs hjälpa dig.

När något är fel på servosystemet

Det finns flera saker du måste tänka på när det gäller servooljan. Först och främst är det bra att veta vilken typ av servoolja din bil använder. Detta kan påverka hur länge systemet kommer hålla - läs mer om olika typer av styrservovätskor längre ner.

Dessutom bör du hålla ett öga på följande saker:

 • Ljud från ratten eller rattaxeln när du svänger och vrider ratten
 • Om oljan ändrat färg och ser mörkare ut
 • Konstig lukt som påminner om en doft av bränt
 • Ratten är mycket svårare att vrida, framförallt när du parkerar
 • Vätskan läcker, vilket kan bli tydligt om det finns oljefläckar på marken under framsidan av bilen, eller på framhjulens styrled.

Om det finns en läcka är det extra viktigt att du kör till en verkstad och får en diagnos på servosystemet. Det kan bero på att det finns en packning vid rören som är sönder eller att systemet har överhettats på grund av för hård körning, vilket pressat det hydrauliska systemet för mycket.

Om du är modig nog kan du för en ganska liten summa köpa styrservotätning online och själv försöka reparera eventuella läckor. En styrservotätning är ett additiv som stoppar läckage och tar hand om gummipackningar i systemet.

Få offerter på felsökning

Spara pengar när bilen ska på verkstad! Vi har 315 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa dig

Vilken servoolja till min bil?

Det finns många typer av servovätskor. Här är de vanligaste:

Mineralolja: En billigare olja, som inte är den mest hållbara typen, men som tvärtom inte påverkar gummidelar i servostyrningens stängda system med tiden. Det kan dock orsaka skum i systemet.

Halvsyntetisk: En något dyrare olja som innehåller både mineraliska och syntetiska ämnen. Den har en relativt låg grad av viskositet, vilket gör att den flödar bättre och lättare smörjer systemet.

Heltsyntetisk: Denna typ av olja är den dyraste, men också den som håller längst. Den fungera bra under höga temperaturer och över lång tid.

Kom alltid ihåg att kontrollera vilken typ av olja din bil kan använda. Det är också viktigt att alltid också komma ihåg att aldrig blanda olika typer av oljor.

Få offerter

Jämför offerter på: byte av servoolja.

Priser på uppdrag m. styrning

De genomsnittliga priserna och besparingarna för de visade bilmärkena baseras på olika modeller och år. Du måste därför skapa ett uppdrag och jämföra offerter för att se ditt faktiska pris och din besparing.
Bilmärke Spara i genomsnitt*
Audi
4.5
(111)
2.096 kr / 36%
BMW
4.6
(69)
1.849 kr / 35%
Citroën
4.5
(94)
1.796 kr / 38%
Ford
4.5
(139)
1.650 kr / 33%
Kia
4.7
(93)
966 kr / 34%
Peugeot
4.5
(135)
1.795 kr / 38%
Renault
4.6
(178)
1.981 kr / 39%
Toyota
4.6
(76)
2.193 kr / 38%
Volkswagen
4.6
(160)
1.616 kr / 34%
Volvo
4.6
(440)
1.431 kr / 32%

Omdömen om styrningsuppdrag

Bolands Bil & Mek
en dag
Snabbt, smidigt och bra 😊 dock kan jag inte säga något om själva arbetet, men delen är bytt och j...
Camilla
Ford DNW FOCUS (2004)
Mekomera Verkstad
2 dagar
Vänlig personal och snabb service. Hans
Hans H.
Peugeot 307 CC 2,0 (2008)
Mekian BDS Bilverkstad
4 dagar
Fantastiskt bra service.Trevligt bemötande. Jag kommer att åka till dom när det är dax för serv...
Tommy G.
Subaru SUBARU LEGACY (2009)

Få offerter

Jämför offerter på: byte av servoolja.

Mest populära service och reparationer

Just nu priser från 625 kr*
4.3 (2 418)
Vanligtvis bilar från 1970-2017 (köldmedel R134A)

Få ett välfungerande AC-system och kall luft i kupén. Din AC servas, kontrolleras för otätheteer och fylls på med upp till 200 g köldmedel. Få offerter och se ditt pris omgående!

Just nu priser från 800 kr*
4.6 (58)
Bilår 2018 eller nyare (köldmedel R1234YF)

Få ett välfungerande AC-system och kall luft i kupén. Din AC servas, kontrolleras för otätheteer och fylls på med upp till 200 g köldmedel. Få offerter och se ditt pris omgående!

Spara i snitt 1 958 kr*
4.6 (19 034)
Med stämpel i serviceboken

Beställ en service med stämpel i serviceboken. Du får en komplett genomgång av din bil efter tillverkarens föreskrifter. Verkstaden byter ut alla nödvändiga delar så att bilens garanti skyddas.

Just nu priser från 813 kr*
4.6 (3 195)
Spara i genomsnitt 56%*

Beställ ditt oljebyte online. Du får tömt bilens gamla olja och bilen fylls upp med 4 liter kvalitetsolja. Verkstaden byter även ditt oljefilter och ser till att göra sig av med den gamla oljan.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.