Jämför priser på byte av servoolja

 • Få offerter från 272 oberoende verkstäder
 • Spara i genomsnitt 31%* eller 1361 kr* på reparation och byte av styrning
 • Boka tid online och få 3 års garanti
Få offerter
Du sparar i genomsnitt
31%*
Därför ska du byta servoolja genom Autobutler
 • Du sparar i genomsnitt 31%* motsvarande 1361 kr* på reparation och byte av styrning
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online på byte av servoolja.
 • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
Få offerter

Jämför offerter på: byte av servoolja.

Vad är servoolja?

Servoolja

Om din bil har ett hydrauliskt servostyrningssystem (och inte ett elektriskt) fungerar systemet med styrservoolja också kallat servoolja eller servostyrningsolja - kärt barn har ju många namn. Oljan är en hydraulvätska som löper genom det slutna systemet, och från en liten behållare och ner till kuggstången som sitter mellan framhjulen. Syftet är, som du också kan läsa på vår sida om servostyrning, att hjälpa bilföraren att vrida framhjulen på bilen, framförallt när man ska parkera. Servostyrningen behöver därför en servovätska (servooolja) för att kunna använda den kraft som behövs för att underlätta det för dig att vrida på ratten.

Servosystemet är byggt för att hålla hela bilens livslängd. Om du också underhåller servosystemet genom att byta servoolja då och då kommer systemet att fungera som det ska. Men om du skulle vara med om att bilen exempelvis börjar läcka styrservoolja kan delar i systemet behöva bytas ut, vilket kan sluta i en dyr verkstadsräkning! Därför rekommenderar vi att du med jämna mellanrum ser till att kontrollera och eventuellt fylla på servoolja i din bil hos en lokal verkstad.

När ska man fylla på servoolja?

Många biltillverkare rekommenderar att man gör en kontroll vartannat år eller efter varje 100 000 kilometer. Om du ska byta styrservoolja bör åtminstone se till att du har köpt rätt sort. I din bils instruktionsbok kan du se vilken du ska använda.

Kontrollera sedan hur mycket servoolja som finns i behållaren. Om det inte finns tillräckligt med olja kommer trycket i systemet inte bli optimalt, vilket leder till att servostyrningen inte kommer fungera korrekt. Men var och hur fyller man på servoolja? Du hittar markeringen för rätt nivå på utsidan av behållaren som finns under motorhuven. Om det inte är tillräckligt med vätska ska du se till att fylla på med mer och rätt servoolja.

Du kan också få bytt styrservoolja om du ska byta ut andra komponenter i servostyrningssystemet, t.ex. pumpen eller oljerören som går mellan pumpen och tändröret.

Du kan också själv byta olja för servon, men det kräver dock såklart att du har rätt verktyg och rätt kunskaper. Om du inte vet hur kanske det är bättre att ta det säkra före det osäkra och låta ett proffs hjälpa dig.

När något är fel på servosystemet

Det finns flera saker du måste tänka på när det gäller servooljan. Först och främst är det bra att veta vilken typ av servoolja din bil använder. Detta kan påverka hur länge systemet kommer hålla - läs mer om olika typer av styrservovätskor längre ner.

Dessutom bör du hålla ett öga på följande saker:

 • Ljud från ratten eller rattaxeln när du svänger och vrider ratten
 • Om oljan ändrat färg och ser mörkare ut
 • Konstig lukt som påminner om en doft av bränt
 • Ratten är mycket svårare att vrida, framförallt när du parkerar
 • Vätskan läcker, vilket kan bli tydligt om det finns oljefläckar på marken under framsidan av bilen, eller på framhjulens styrled.

Om det finns en läcka är det extra viktigt att du kör till en verkstad och får en diagnos på servosystemet. Det kan bero på att det finns en packning vid rören som är sönder eller att systemet har överhettats på grund av för hård körning, vilket pressat det hydrauliska systemet för mycket.

Om du är modig nog kan du för en ganska liten summa köpa styrservotätning online och själv försöka reparera eventuella läckor. En styrservotätning är ett additiv som stoppar läckage och tar hand om gummipackningar i systemet.

Få offerter på felsökning

Spara pengar när bilen ska på verkstad! Vi har 272 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa dig

Vilken servoolja till min bil?

Det finns många typer av servovätskor. Här är de vanligaste:

Mineralolja: En billigare olja, som inte är den mest hållbara typen, men som tvärtom inte påverkar gummidelar i servostyrningens stängda system med tiden. Det kan dock orsaka skum i systemet.

Halvsyntetisk: En något dyrare olja som innehåller både mineraliska och syntetiska ämnen. Den har en relativt låg grad av viskositet, vilket gör att den flödar bättre och lättare smörjer systemet.

Heltsyntetisk: Denna typ av olja är den dyraste, men också den som håller längst. Den fungera bra under höga temperaturer och över lång tid.

Kom alltid ihåg att kontrollera vilken typ av olja din bil kan använda. Det är också viktigt att alltid också komma ihåg att aldrig blanda olika typer av oljor.

Få offerter

Jämför offerter på: byte av servoolja.

Priser på uppdrag m. styrning

De genomsnittliga priserna och besparingarna för de visade bilmärkena baseras på olika modeller och år. Du måste därför skapa ett uppdrag och jämföra offerter för att se ditt faktiska pris och din besparing.
Bilmärke Genomsnittspris* Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt*
Audi 3681 kr 1932 kr 33 %
BMW 4133 kr 1448 kr 27 %
Ford 3413 kr 1074 kr 28 %
Kia 2317 kr 834 kr 28 %
Nissan 4167 kr 1715 kr 36 %
Peugeot 3118 kr 1388 kr 34 %
Renault 3714 kr 1628 kr 33 %
Toyota 3652 kr 1832 kr 37 %
Volkswagen 3085 kr 1160 kr 30 %
Volvo 3735 kr 1242 kr 28 %

Omdömen om styrningsuppdrag

Trevliga tillmötesgående tack
Daniel
Audi A6 (2014)
Bra bemötande, billigaste offerten för byte av spindelled och hjulinställning inkl koll av lufttr...
Yvonne F.
Ford Fiesta (2010)
Jag har aldrig träffat en så glad mekaniker! 😄 Dessutom gjorde de ett bra jobb, till utlovat pri...
Henrik O.
Skoda Superb (2014)

Få offerter

Jämför offerter på: byte av servoolja.

Mest populära service och reparationer

Spara i snitt 1835 kr*
Med stämpel i serviceboken

service med stämpel i serviceboken. Du sparar i genomsnitt 33%* på att jämföra offerter, motsvarande 1835 kr*.

Just nu priser från 500 kr*
Spara i genomsnitt 52%*

Boka oljebyte online och spara pengar! Just nu priser från 500 kr*. Inkluderar påfyllning av 4 liter kvalitetsolja och montering av oljefilter. Få offerter och se ditt pris direkt!

Just nu priser från 650 kr*
Spara i genomsnitt 55%*

Få en basservice och kör säkert med din bil. Just nu priser från 650 kr*. Inkluderar byte av olja och oljefilter, upp till 4 liter kvalitetsolja samt komplett genomgång av din bil med 46 kontrollpunkter.

Spara i snitt 1657 kr*
Spara i genomsnitt 33%*

Jämför priser för byte, felsökning eller reparation av bromsar. Du sparar i genomsnitt 33%* eller 1657 kr*.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 272 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.