Spara pengar på byte av servoolja

 • Hitta den bästa verkstaden till det bästa priset
 • Spara i genomsnitt 35% på byte av servoolja
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online med prisgaranti
 • Endast kvalitetssäkrade verkstäder
3 års garanti på din bilreparation
3 års garanti på din bilreparation

Din säkerhet för kvalitetsarbete
Läs mer

Prisgaranti på alla uppdrag
Prisgaranti på alla uppdrag

Fått ett billigare pris? Vi matchar det
Läs mer

Därför ska du byta servoolja genom Autobutler

 • Du sparar i genomsnitt 35% på byte av servoolja.
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online.
 • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
 • Få rådgivning från professionella mekaniker på Autobutler.
 • Du slipper dyra överraskningar.
 • Vi ger dig prisgaranti - hittar du en billigare offert så matchar vi priset.

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: byte av servoolja.

Vad är servoolja?

Servoolja

Om din bil har ett hydrauliskt servostyrningssystem (och inte ett elektriskt) fungerar systemet med styrservoolja också kallat servoolja eller servostyrningsolja - kärt barn har ju många namn. Oljan är en hydraulvätska som löper genom det slutna systemet, och från en liten behållare och ner till kuggstången som sitter mellan framhjulen. Syftet är, som du också kan läsa på vår sida om servostyrning, att hjälpa bilföraren att vrida framhjulen på bilen, framförallt när man ska parkera. Servostyrningen behöver därför en servovätska (servooolja) för att kunna använda den kraft som behövs för att underlätta det för dig att vrida på ratten.

Servosystemet är byggt för att hålla hela bilens livslängd. Om du också underhåller servosystemet genom att byta servoolja då och då kommer systemet att fungera som det ska. Men om du skulle vara med om att bilen exempelvis börjar läcka styrservoolja kan delar i systemet behöva bytas ut, vilket kan sluta i en dyr verkstadsräkning! Därför rekommenderar vi att du med jämna mellanrum ser till att kontrollera och eventuellt fylla på servoolja i din bil hos en lokal verkstad.

När ska man fylla på servoolja?

Många biltillverkare rekommenderar att man gör en kontroll vartannat år eller efter varje 100 000 kilometer. Om du ska byta styrservoolja bör åtminstone se till att du har köpt rätt sort. I din bils instruktionsbok kan du se vilken du ska använda.

Kontrollera sedan hur mycket servoolja som finns i behållaren. Om det inte finns tillräckligt med olja kommer trycket i systemet inte bli optimalt, vilket leder till att servostyrningen inte kommer fungera korrekt. Men var och hur fyller man på servoolja? Du hittar markeringen för rätt nivå på utsidan av behållaren som finns under motorhuven. Om det inte är tillräckligt med vätska ska du se till att fylla på med mer och rätt servoolja.

Du kan också få bytt styrservoolja om du ska byta ut andra komponenter i servostyrningssystemet, t.ex. pumpen eller oljerören som går mellan pumpen och tändröret.

Du kan också själv byta olja för servon, men det kräver dock såklart att du har rätt verktyg och rätt kunskaper. Om du inte vet hur kanske det är bättre att ta det säkra före det osäkra och låta ett proffs hjälpa dig.

När något är fel på servosystemet

Det finns flera saker du måste tänka på när det gäller servooljan. Först och främst är det bra att veta vilken typ av servoolja din bil använder. Detta kan påverka hur länge systemet kommer hålla - läs mer om olika typer av styrservovätskor längre ner.

Dessutom bör du hålla ett öga på följande saker:

 • Ljud från ratten eller rattaxeln när du svänger och vrider ratten
 • Om oljan ändrat färg och ser mörkare ut
 • Konstig lukt som påminner om en doft av bränt
 • Ratten är mycket svårare att vrida, framförallt när du parkerar
 • Vätskan läcker, vilket kan bli tydligt om det finns oljefläckar på marken under framsidan av bilen, eller på framhjulens styrled.

Om det finns en läcka är det extra viktigt att du kör till en verkstad och får en diagnos på servosystemet. Det kan bero på att det finns en packning vid rören som är sönder eller att systemet har överhettats på grund av för hård körning, vilket pressat det hydrauliska systemet för mycket.

Om du är modig nog kan du för en ganska liten summa köpa styrservotätning online och själv försöka reparera eventuella läckor. En styrservotätning är ett additiv som stoppar läckage och tar hand om gummipackningar i systemet.

Vilken servoolja till min bil?

Det finns många typer av servovätskor. Här är de vanligaste:

Mineralolja: En billigare olja, som inte är den mest hållbara typen, men som tvärtom inte påverkar gummidelar i servostyrningens stängda system med tiden. Det kan dock orsaka skum i systemet.

Halvsyntetisk: En något dyrare olja som innehåller både mineraliska och syntetiska ämnen. Den har en relativt låg grad av viskositet, vilket gör att den flödar bättre och lättare smörjer systemet.

Heltsyntetisk: Denna typ av olja är den dyraste, men också den som håller längst. Den fungera bra under höga temperaturer och över lång tid.

Kom alltid ihåg att kontrollera vilken typ av olja din bil kan använda. Det är också viktigt att alltid också komma ihåg att aldrig blanda olika typer av oljor.

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: byte av servoolja.

Priser på uppdrag m. styrning

På autobutler.se tror vi på transparens och rättvisa priser. Därför kan du här se genomsnittspriser för olika bilmärken och hur mycket du kan spara på att jämföra offerter.

Bilmärke Genomsnittspris Min. - max.
Audi 2548 kr 1239 kr - 4238 kr Få offerter
Ford 2518 kr 1239 kr - 4018 kr Få offerter
Kia 1968 kr 1239 kr - 2753 kr Få offerter
Nissan 2600 kr 1557 kr - 4062 kr Få offerter
Peugeot 2755 kr 1239 kr - 4044 kr Få offerter
Renault 3058 kr 1772 kr - 4567 kr Få offerter
Saab 1768 kr 1215 kr - 3258 kr Få offerter
Toyota 3237 kr 1239 kr - 5678 kr Få offerter
Volkswagen 2263 kr 1239 kr - 4463 kr Få offerter
Volvo 2677 kr 1239 kr - 4747 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

Omdömen om styrningsuppdrag

Åtgärdat och fick bilen tvättad och städad till väldigt bra pris efteråt.
Christian L.
Peugeot 508 (2012)
Gjorde jobbet till ett bra pris.
Sven K.
Ford Mondeo (2011)
Allt skött enligt överenskommelse
Nenad
Mercedes-Benz A-Klass (W169) (2006)

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: byte av servoolja.

Kampanjer & erbjudanden

Fast lågt pris
Hjulbyte
Bara 199 kr.

Få hjulbyte till ett rekordlågt pris - bara 199 kr. Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online med prisgaranti.

Spara 20-40%
Bilservice
Spara i snitt 1 784 kr

service med stämpel i serviceboken. Du sparar i genomsnitt 34% på att jämföra offerter, motsvarande 1 784 kr.

Fast lågt pris
Basservice
Bara 1 299 kr

Inkluderar olje- och filterbyte med upp till 4 liter kvalitetsolja och en komplett genomgång av din bil utifrån 25 kontrollpunkter.

Se alla erbjudanden
Fast lågt pris
Oljebyte
Bara 999 kr

Boka oljebyte för bara 999 kr med påfyllning av upp till 4 liter kvalitetsolja, montering av nytt oljefilter och nollställning av oljeindikator.

Fast låg pris
AC-Service
Bara 849 kr

Just nu kan du få en AC-service för bara 849 kr. Få en kontroll av AC-systemet, trycktest för eventuella otätheter samt påfyllning av upp till 150 gram köldmedium.

Fast lågt pris
Bromsakontroll
Bara 99 kr.

9 av 10 bilägare vet inte om deras bromsar är säkra. Få en professionell bedömning av dina bromsar till ett rekordlågt pris - Bara 99 kr.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 258 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter