Jämför priser på byte av kylarvätska

4.5 (1 329)
 • Få offerter från 309 oberoende verkstäder
 • Spara i genomsnitt 31%* eller 4 265 kr* på motorreparationer
 • Boka tid online och få 3 års garanti
Få offerter
Du sparar i genomsnitt
31%*
Därför ska du byta kylarvätska genom Autobutler
 • Du sparar i genomsnitt 31%* motsvarande 4 265 kr* på motorreparationer
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online på byte av kylarvätska
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig
Få offerter

Jämför offerter på: byte av kylarvätska för din bil.

Vad är kylarvätska?

Kylvätskan ser till att motorn håller rätt temperatur: vilket förhindrar motorn från att frysa eller överhettas / “skära”. Värmen som genereras av motorn överförs till kylarvätskan som för värmen vidare till bilens kylare. Kylarvätska består av någon typ av glykol, additiv och vatten. Den skyddar också motorn mot rost och smörjer vattenpumpen.

Fylla på kylarvätska - hur gör man?

För att fylla på med kylarvätska behöver du ta reda på vart man häller i den. Börja med att öppna motorhuven. Kolla sedan efter locket till kylarvätskan: den sitter överst på kylarvätskebehållaren (se bild).

Om du inte hittar kylarvätskebehållaren kan du läsa i din bils instruktionsbok. När du kontrollerar kylarvätskenivån är det mycket viktigt att bilen stått avstängd i en timme. Annars kan kokhet vatten spruta upp ur behållaren när du öppnar locket.

kylarvätska till motorn

Få offerter

Jämför offerter på: byte av kylarvätska för din bil.

⏰ När ska man byta kylarvätska?

Det rekommenderas att man byter bilens kylarvätska efter knappt 10 000 mil eller efter två till fyra år. Men man brukar också rekommendera att byta kylarvätska när bilen står på verkstaden och mekanikern redan ska komma åt kylsystemet. Du bör tar för vana att regelbundet kontrollera kylarvätskans nivå. På så sätt kan du upptäcka om det finns en läcka och om kylarvätskenivån är för låg.

Det är viktigt att byta motorkylarvätskan vid behov. Utan kylarvätska som reglerar motortemperaturen kan vissa delar som topplockspackningen gå sönder, vilket kommer kosta mycker pengar att laga.

engine coolant sign Kylarvätska symbol

Motorkylvätskesymbolen eller motortemperaturslampan illustrerar bilens kylare och vågor. Denna varningslampa är viktig och bör tas på allvar. När den tänds kan följande fel inträffat:

 • Kylvätsketemperaturen är för hög: det betyder att din motor överhettas
 • Motorns kylvätskenivå är för låg. Detta beror troligen på att kylvätska läcker
 • Kylvätsketemperaturgivaren fungerar inte och behöver bytas ut

Det första du ska göra är att stanna bilen på ett säkert sätt så fort som möjligt och låta motorn svalna. Vi rekommenderar att du ringer bärgningshjälp eller vägassistans och låter en verkstad kontrollera motorns kylsystem.

💧 Kan jag fylla på med vatten i tanken?

Många bilägare tror att det är smart att hälla i vatten i kylarvätskan. Men man ska faktiskt aldrig fylla på kylarvätskan med vatten: detta kan skada bilen eftersom vattnet snabbt kan avdunsta och leda till att motorn överhettas.

🌈 Vad betyder färgen på kylarvätskan?

Kylarvätska finns i olika färger som har olika betydelser och egenskaper. Men kom ihåg att det inte går att avgöra kylarvätska utifrån enbart färg. Kolla i din instruktionsbok vilken kylarvätska din bil ska ha. På vintern i södra Sverige är det viktigt att kylarvätskan klara minst -20 grader och -40 grader i mellarsta och norra Sverige. För att uppnå bästa effekt och frysskydd ska koncentrerad glykol blandas 50/50 med vatten. Vattnet bör helst vara avjoniserat vatten, även kallat batterivatten.

 • IAT (Inorganic Acid Technology)

Denna typ av kylarvätska är ofta grön eller blå och används oftast i äldre bilar. Denna kylarvätska brukar bytas ut efter knappt 5 000 mil.

 • OAT (Organic Acid technology)

Denna kylarvätska brukar finnas i orange, rött eller rosa. Kvalitén är bättre än IAT-kylarvätska and håller längre. Den bör bytas ut efter cirka 24 000 - 40 000 mil.

 • HOAT (Hybrid Organic Acid Technology)

Denna kylvätska är främst gjord för nya bilar och är vanligtvis orange eller gul. Den behövs bytas ut efter cirka 24 000 mil.

Du bör aldrig blanda olika kylvätskor. Detta kan täppa till kylsystemet och skada motorn som inte kommer kunna svalna tillräckligt.

Om du vill veta vilken typ av motorkylvätska din bil behöver, kolla bilens instruktionsbok.

💸 Vad kostar det att byta och fylla på kylarvätska?

Priset för att byta kylarvätska hos en bilverkstad varierar beroende på bilmodell. Vanligtvis får man vara beredd att betala minst 1 000 kronor.

För vissa bilar kan det kosta upp till 2 500 kronor. Få rätt pris för din bil när du ska byta kylarvätska - jämför offerter på autobutler.se.

Få offerter

Jämför offerter på: byte av kylarvätska för din bil.

Så mycket sparar bilägare på motorarbete

De genomsnittliga priserna och besparingarna för de visade bilmärkena baseras på olika modeller och år. Du måste därför skapa ett uppdrag och jämföra offerter för att se ditt faktiska pris och din besparing.
Bilmärke Spara i genomsnitt*
Audi
4.4
(113)
5.036 kr / 33%
BMW
4.5
(87)
5.530 kr / 33%
Ford
4.5
(73)
3.782 kr / 28%
Mercedes-Benz
4.7
(45)
5.149 kr / 35%
Peugeot
4.5
(73)
4.306 kr / 33%
Renault
4.7
(48)
3.102 kr / 30%
Saab
4.4
(66)
2.884 kr / 30%
Skoda
4.5
(54)
2.952 kr / 30%
Volkswagen
4.6
(231)
4.094 kr / 31%
Volvo
4.5
(208)
4.188 kr / 28%

Omdömen för motorarbete

Solin Bilcenter
ungefär 24 timmar
Mycket positiv och enkel. Vi fick hjälp med service och felsökning. Kände mig trygg med deras arb...
Per N.
Volvo V70 (2015)
GPS Auto Service
en dag
Bästa verkstan någonsin.!!
Marianne L.
Kia ED,CEE'D (2009)
Hallunda Bilverkstad - Godkänd Bilverkstad
3 dagar
Mercedes Sprinter 2011
Michael
Mercedes-Benz Sprinter (2011)

Få offerter

Jämför offerter på: byte av kylarvätska för din bil.

Mest populära service och reparationer

Just nu priser från 700 kr*
4.3 (2 547)
Vanligtvis bilar från 1970-2017 (köldmedel R134A)

Få ett välfungerande AC-system och kall luft i kupén. Din AC servas, kontrolleras för otätheteer och fylls på med upp till 200 g köldmedel. Få offerter och se ditt pris omgående!

Just nu priser från 850 kr*
4.6 (79)
Bilår 2018 eller nyare (köldmedel R1234YF)

Få ett välfungerande AC-system och kall luft i kupén. Din AC servas, kontrolleras för otätheteer och fylls på med upp till 200 g köldmedel. Få offerter och se ditt pris omgående!

Spara i snitt 1 955 kr*
4.6 (19 318)
Med stämpel i serviceboken

Beställ en service med stämpel i serviceboken. Du får en komplett genomgång av din bil efter tillverkarens föreskrifter. Verkstaden byter ut alla nödvändiga delar så att bilens garanti skyddas.

Just nu priser från 813 kr*
4.6 (3 306)
Spara i genomsnitt 56%*

Beställ ditt oljebyte online. Du får tömt bilens gamla olja och bilen fylls upp med 4 liter kvalitetsolja. Verkstaden byter även ditt oljefilter och ser till att göra sig av med den gamla oljan.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 309 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.