Så fixar du bucklor på bilen

07 augusti 2015, 15:20

Bucklor på karossen får din bil att se mycket äldre ut än den är. Förutom att förstöra utseendet så har det också en negativ inverkan på bilens värde. Om bucklorna ska fixas av en professionell kan det kosta en hel del och är oftast inte värt investeringen. Därför har vi några tips om hur du själv kan fixa bucklorna hemifrån.

Stora bucklor:

Om du har en stor buckla på bilen kan du köpa en reparationssats för att fixa det. Självklart kostar det en del men då har du i alla fall rätt utrustning hemma. Det fungerar genom att limma en eller flera cylindrar runt om utbuktningen som du sedan med hjälp av verktyget kan jämna ut karossen. Samma process kan göras på ett andra sätt men det kräver bitar av trä och lim som kan lösas upp.

Du kan limma på träbitarna i stället för cylindrar men limmet skadar lacken om det inte går att lösa upp. Här kan du se hur en reparationssats ser ut.

Små bucklor:

Det finns många metoder för att avlägsna bucklor beroende på vilket verktyg man använder. Här är två exempel!

Kolvmetoden

Ta en toalett kolv, tryck in den i bucklan försiktigt och dra. Du kan behöva göra det några gånger innan det lyckas. Innan du sätter på kolven måste den rengöras. Du bör även smörja kanten med t.ex. vaselin så att den blir lättare att ta bort. Om en pojke har gjort det så kan du också:

Hårtorksmetoden

Metall expanderar och dras ihop vid temperaturskillnader. Det händer inte vid små, dagliga temperaturskillnader men vid extrema temperaturer kan du uppnå mirakel. För att det ska fungera på bucklan måste metallen vara så varm som möjligt utan att förstöra färgen, och så kall som möjligt på baksidan.

Använd först en hårtork och spraya sedan med ”något kallt” på bucklan. Tryckluftsspray används ofta och borde göra susen. Efter några försök bör bucklan poppa igen, antigen av sig själv eller med hjälp av små slag runt om som sätter press på metallen. Följande är både ett exempel på hur det görs och när det inte fungerar. Metoden

kan bara användas för ”mjuka” bucklor.

Hammarmetoden

Om du får tillgång till karossen inifrån kan du även banka ut bucklan. Det är den enklaste metoden om det görs försiktigt. Ta en metallplåt, täck den med en trasa och placera den på utsidan, över bucklan för att skydda ytan. Då kan du försiktigt slå på bucklan inifrån och med några slag bör den poppa ut.

Det är aldrig garanterat att det fungerar och kan resultera i märken och bucklor som stannar kvar för evigt. Om det är en nyare bil så gör du bättre i att använda dig av försäkringen och garantera ett perfekt resultat.

Få offerter och jämför priser på plåtarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 272 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.