För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Är dina vinterdäck i bra skick?

08 juni 2015, 16:02

Vinterdäck

Dåliga vinterdäck är en stor säkerhetsrisk, speciellt under skandinaviska vintrar. Det är viktigt att däcken är pålitliga varje vinter för att garantera säker körning. Sveriges olycksstatistik är hög under vintermånaderna och bör uppmärksammas extra noga.

Få 3 offerter på vinterdäck byte nu

Mönsterdjup

Däckens mönsterdjup är oerhört viktig för alla däcksäsonger. Utan ett acceptabelt mönsterdjup kommer däcken inte att kunna greppa vägytan, vilket är ett stort problem på isiga och snöiga vägar. Grepp är en av de viktigaste detaljerna i vinterdäcket. Medan sommardäck kräver ett mönsterdjup på minst 1,6 mm, bör vinterdäck aldrig understiga 3 mm.

Du kan enkelt mäta mönsterdjupet med en spett- eller cocktailpinne. Märk pinnen 3 mm ovanför spetsen med en linjal. Mät sedan mönsterdjupet från tre eller fyra olika punkter runt om däcket för att vara på den säkra sidan.

Mönsterdjupsvarnare

Alla däck kommer utrustade med en mönsterdjupsvarnare. Varnaren är ett mönster som visar sig när däcket slitits till den lagliga gränsen. Ser du varningen så är det hög tid att byta däck.

Tillverkningsdatum

Alla däck ska ha ett tillverkningsdatum tryckt någonstans på dem. Däck har en rekommenderad livslängd och måste sedan bytas ut. Livslängden varierar beroende på däckmärke och modell och bör enkelt kunna kollas upp på tillverkarens hemsida.

Visuell kontroll

Du kan få en hel del information om däcket genom att titta på det. Om gummit har sprickor i sig eller slitits ojämnt, ser du direkt att det inte är i bra skick. Ser du fläckar av torkat gummi eller konstiga utbuktningar som sticker ut, kan du vara säker på att en ny uppsättning behövs.

Sidoskador

Om det överhuvudtaget finns skador på sidoväggen, även om det bara är en liten skada, kommer detta att kräva ett omedelbart byte.

Däckens tillstånd har en stor inverkan på bilens totala säkerhet. Därför är det viktigt att se till att dina vinterdäck är i tillräckligt gott skick för att göra sitt jobb ordentligt. Om du är osäker på ifall däcken klarar ytterligare en vinter bör du ta dem till din lokala verkstad eller däckåterförsäljare för en professionell åsikt.

Få 3 offerter på vinterdäck byte nu

Tyres, tyre mounting and wheel change

Allt om sommardäck, vinterdäck och fälgar

Tips om sommerdäck, fälgar och däcktyper

Tips om vinterdäck

Få 3 offerter och jämför uppdrag på däckbyte

Få 3 offerter » Få 3 offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Autobutler skapar transparens och ger dig överblick så att du försäkrar dig om ett rättvist pris.
  • Offerter som är förmedlade via Autobutler skall uppfylla MRFs reparationsvillkor, som bl.a. försäkrar dig att priset inte avviker från det avtalade.
  • Slipp besväret med att själv ringa runt och hämta offerter. Hos oss kan du med några få musklick skicka uppdraget till 3 lokala verkstäder och få offerter inom 24 timmar. Om det är brådskande kan vi hjälpa dig ännu snabbare.

Vi är redo, har du frågor om hur man upprättar ett uppdrag, förklara vad som är fel på bilen eller något annat. Skriv till oss eller ring på 08-34 92 90.

Trustpilot
Bra 8.8 / 1775 omdömen

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

Vi har 207 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter