Kontrollera bilens besiktningsstatus

I Sverige ska en ny bil besiktas första gången efter 3 år och andra gången 2 år efter den första besiktningen. Alla bilar som är äldre än 5 år ska besiktas varje år. Om en bil godkänns eller ej beror på bilens skick. När en bil blir godkänd av besiktningen, får ägaren ett bevis på att bilen är körsäker.

Vad betyder ett bevis från besiktningen?

En besiktning kontrollerar att din bil uppfyller hälso- och säkerhetsföreskrifterna samt miljöföreskrifterna i Sverige. Godkännd besiktningen betyder det att din bil är körsäker. Men det är inte samma som att skicka bilen till en vanlig verkstad och garanterar inte vilket mekaniskt skick bilen är i.

När bilen blir godkänd, får du ett bevis från verkstaden som utförde besiktningen. Beviset är ett papper som skall förvaras i handskfacket så det inte kommer bort. Vill du se din besiktningsstatus och inte har pappret så kan du få det via sms från transportstyrelsen.

Hur kontrollerar du status på besiktningen

Det har länge undrats över varför man inte har kunnat se sin besiktningsstatus. Det skapade många problem med försäljning av bilen, speciellt om man inte hade kvar beviset. Därför har man nu infört sms från transportstyrelsen genom att besöka transportstyrelsens hemsida.

Kontrollera förfallodagen

Om du besöker samma sida och följer samma steg som när du undersökte statusen på bilen, kan du även se datumet för sista besiktningen, förfallodagen, miltal och även när bilen skall till besiktning nästa gång.

Kontrollera giltigheten på beviset

Om du skall köpa en begagnad bil och tvekar på om beviset från besiktningen är giltig eller ogiltig, kan du även då använda transportstyrelsens system. Du kan även här kontakta transportstyrelsen och jämföra uppgifterna med bilägarens papper. Det är viktigt att känna till om den bil du tänker köpa har en giltig besiktningstid av två grunder. Först, när en besiktning har utgått, så får bilen endast köras på vägen till en verksad, så att köra den från ett bilhus eller liknande kan vara olagligt. För det andra, det kan finnas allvarliga grunder till att bilen inte gått igenom besiktningen, som betyder att du kan åka på en stor reparationskostnad på en bil du precis köpt.

Få offerter och jämför priser på efterkontroll

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.