Byta vindrutetorkare och blad

22 juni 2015, 11:07

Bilägare glömmer ofta bort sina vindrutetorkare tills att de plötsligt kör genom en regnstorm på motorvägen och inser att de inte kan se någonting. Då kommer bloggen väl till hands:

Bladen bytas i genomsnitt ut två gånger om året. Det kan låta mycket men vindrutetorkare är generellt billiga. Det är däremot oftast värt att investera i torkblad som kostar lite mer, de tenderar att hålla längre och sparar dig pengar i längden.

Vindrutetorkare finns i olika storlekar. Se till att kolla längden i instruktionsboken eller mäta själv.

När bladen blir slitna, tappar de effektivitet och minskar drastiskt synförmågan i regnigt väder. Det är en bra idé att ge torkbladen en grundlig tvätt innan du köper nya. När det regnar kan vatten stänka upp från vägen på vindrutan. Vattnet i sin tur kan innehålla alla typer av kemikalier och partiklar som kan fastna på vindrutetorkarna. Ibland räcker det med att bara blöta en trasa i varmt tvålvatten och torka bladen. Märker du ingen direkt förbättring så måste de bytas ut.

Att byta ut bladen är oftast väldigt enkelt. Allt du behöver göra är att lyfta upp båda vindrutetorkare och klicka/dra dem ur position (instruktioner finns antigen i instruktionsboken eller på paketet för de nya torkbladen). Ta sedan ut de nya bladen och gör samma sak i omvänd ordning, hela processen ska inte ta mer än ett par minuter.

Det är relativt ovanligt att vindrutetorkare går sönder och måste bytas ut helt och hållet. Skulle hela torkaren med hållare gå sönder av någon anledning, måste du vara säker på att köpa rätt delar för att det ska passa. Prata med en mekaniker om du är osäker på hur det görs eller var de kan köpas. För att byta torkare är det bara att skruva av hållaren från bilen (tappa inte bort skruvarna), fästa nya torkare på exakt samma sätt och kasta en hink med vatten på rutan för att testa om de fungerar.

Allt om service och relaterade ämnen

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.