Batteri i bil

Ladda batteriet

Det kan hända oss alla. Vi lämna lamporna eller radion på i bilen över natten och vaknar nästa morgon med ett urladdat batteri. Om batteriet är helt urladdat, måste du ladda upp det. Du kan göra detta på flera sätt.

Hur du laddar batteriet

Innan du laddar batteriet, måste du se till så att du har följande artiklar: vatten, bakpulver, hushållspapper, en nyckel, batterifett och en batteriladdare. Först kopplar du bort batteriet. Om du kan, så är det bäst att ta bort ledningarna från batteriet, men det är inte alltid möjligt. Om inte, koppla bara ur minuskabeln.

När du klipper kraftkällan till några av de elektriska elementen i din bil, kan de kräva att du anger en kod när batteriet återansluts. Du bör ha alla dessa koder i bilens bruksanvisning eller med handlingarna till bilen. Om du inte har dem, är det möjligt att du inte kan använda din radio, klocka etc. tills dessa koder matas in. Du måste även koppla in laddaren. Alla bilar är inte likadana och kräver olika typer av laddare. Innan du kopplar ihop något, se till så att laddaren stämmer överens med ditt batteri. När du är säker på att de passar ihop, följ instruktionerna på batteriladdarens förpackning. Vanligtvis ska du koppla den röda klämman till pluspolen och den svarta till minuspolen.

Nästa steg är att sätta på laddaren. Det kan variera från laddare till laddare, men en grön lampa tänds oftast när laddaren är påslagen och fungerar. Om ingen signal visar sig, ska du stänga av den och kontrollera alla anslutning. Ansluter du inte ledningarna korrekt, kan du allvarligt skada bilens elsystem.

Efter laddningen återstår bara att koppla ur laddare, slå på tändningen och se om bilen startar. Om du inte ska köra bilen direkt efter laddningen, så är det antagligen värt att testa batteriets laddningsnivå 12 timmar efter för att se till att det inte finns några problem med batteriet.

Vad händer om laddningen misslyckas?

Om det inte går att ladda batteriet, så är det sannolikt ett mycket allvarligare problem med det. Förmodligen kommer du att behöva ett helt nytt batteri. Du kan antigen välja att ersätta detta själv, eller så kan du ta bilen till en verkstad och låta en professionell mekaniker göra bytet åt dig.

Kallstarta bilen och kör

Om du snabbt behöver komma iväg och inte har tid att helt ladda upp batteriet, kan du alltid kallstarta den med hjälp av en annan bil. Detta är en enkel process så länge du har startkablar av bra kvalitet.

Steg 1 Fäst den röda startkabeln till pluspolen på batteriet.

Steg 2 Anslut den andra ändan av den röda kabeln till den positiva polen på bilen som ska överföra energin.

Steg 3 Fäst den svarta kabeln till den negativa polen på bilen med fungerande batteri.

Steg 4 Hitta en bit metall på bilen som ska startas, någonstans under motorhuven men bort från batteriet och rörliga delar (sladdar, etc.). Fäst den andra ändan på metallen.

Steg 5 Se till att alla står långt bort från bilarna. Starta motorn på den bil som har det fungerande batteriet. Det kan ta några minuter för att ge den andra bilen tillräckligt med energi för att starta.

Steg 6 Stäng av motorn och ta av alla kablar i omvänd ordning från hur du anslöt dem.

Steg 7 Slå på motorn i bilen som blev laddad. Om du har gjort rätt kommer bilen att starta. Se till att du kör runt i 10-20 minuter efter starten så att batteriet laddas upp helt av motorn.

Allt om batterier

Få offerter och jämför priser på bilbatterier

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.