Svart och blått oljefilter för bil

Byta oljefilter

01 juni 2015, 16:23

Ofta ersätts oljefiltret under service och oljebyte. Här guidas du genom processen för att göra det hemifrån.

Det första du måste göra innan du byter oljefilter är att tömma motorn på olja. För att göra detta måste du först lyfta bilen. Sedan slår du på motorn för att värma upp oljan. Låt motorn stå i cirka tre minuter för att oljan lättare ska rinna ut. En fördel med att låta motorn stå är att all damm och smuts som har sjunkit till botten kommer tillbaka upp till ytan. Detta rengör oljan och förbättrar bilens prestanda efter oljebytet.

Stäng sedan av motorn och ta bort oljelocket. Leta upp oljetråget. Det är en metallskål som ligger nära botten av motorn (du måste lägga dig under bilen för att komma åt den). Det kommer antigen att finnas en bult eller plugg på undersidan. Placera en behållare som ska samla den gamla oljan under oljetråget innan du öppnar upp så att olja inte rinner ut på golvet.

Ta bort pluggen. Var medveten om att oljan strömmar ut så fort du gör detta! När oljan är tömd kan du gå över till filterbytet.

Det första du ska göra är att hitta filtret i motorn. Filtret ligger på olika ställen beroende på bilmärke och modell, så du kan behöva titta i bruksanvisningen för att ta reda på vad det är. Titta på det nya filtret för att få en idé om vad du letar efter.

Se till att pannan du använder för att tappa oljan fortfarande är på plats; det behövs för att fånga upp oljan som fortfarande sitter fast i oljefiltret. Detta börjar läcka ut så fort du börjar skruva av filtret.

Skruva av filtret när du hittar det. Vrid det moturs för att den ska lossna. Använd en trasa för bättre grepp.

Gummipackningen som hjälper täta oljefiltret bör komma av när du skruvar bort filtret. Om inte så kan den vara i vägen för det nya filtret. Den kommer inte att täta filtret helt och läcka olja på motorn som kan vara skadligt. Om ringen fastnar kan du använda fingrar, en penna eller skruvmejsel för att få loss den.

Sedan måste du förbereda det nya oljefiltret. Börja med att smörja lite olja på den nya gummipackningen. Genom att smörja packningen med bara lite olja får du den att täta bättre. Det gör den även enklare att få av vid nästa filterbyte.

Du bör även hälla en liten mängd olja i själva filtret innan installation. Detta minskar drastiskt den tid det tar för bilen att nå det nödvändiga oljetrycket efter att du fyllt motorn med ny olja. Om filtret är positionerat vertikalt, kan du nästan fylla den till toppen med olja.

Var försiktig när du skruvar det nya filtret så att trådarna inte korsas när du vrider den på plats. Oljefiltrets låda anger hur mycket du ska skruva, därför är det viktigt att läsa innan montering. Om lådan inte har instruktioner på sig, är den allmänna tumregeln att vrida filtret tills det eller packningen rör bilen, och sedan vrida ett kvarts varv till.

Då återstår bara att fylla på olja i bilen och starta motorn för att se till att oljelampan har slocknat.

Allt om olja i bilen

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.