För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på www.autobutler.se. Läs mer

Bilens gör-det-själv ABC

Hur man gör ett däckbyte

24 februari 2015, 15:20

Tyres, tyre mounting and wheel change

Att få punktering är förmodligen en av de mest frustrerande saker som kan hända under körning. Tyvärr är det också mycket vanligt, så det är högst sannolikt att du får minst en under din livstid. Det är därför viktigt att veta, exakt hur man gör ett däckbyte ifall det händer i morgon, om sex månader eller om 20 år.

Hur man gör ett däckbyte

 • Varningslampa – Så fort en punktering sker på bilen, slå på varningslamporna så att andra bilister ger dig utrymmet du behöver. Låt dem blinka medan du parkerar bilen. Glöm inte att sätta ut varningstriangeln så fort bilen står still för att varna andra bilister.
 • Ta ut reservhjulet
 • Använd en skiftnyckel för att lossa muttrarna på det drabbade hjulet
 • Sätt domkraften under bilen för att lyfta den något från marken
 • Skruva helt av muttrarna
 • Dra ut hjulen ordentligt från bilen
 • Sätt det gamla hjulet under bilen som extra skydd
 • Sätt reservhjulet på plats
 • Skruva på muttrarna
 • Dra ut originalhjulet
 • Sänk bilen och ta bort domkraften
 • Dra åt muttrarna så att de sitter på plats
 • Stoppa originalhjulet i bagageutrymmet
 • Stäng av varningslamporna och backa sakta
 • Kör försiktigt till närmaste garage och låt en mekaniker sätt på ett nytt däck åt dig.


Få 3 offerter på däckbyte nu

Usa a spanner to loosen the nuts

Hur man reagerar när punktering sker vid körning

Det kan komma som en shock när en punktering sker under körning; speciellt om det aldrig har hänt dig innan. Det viktigaste är att hålla sig lugn och inte få panik. Drastiska ryck kan göra situationen mycket värre. Försök att inte styra för hårt eller bromsa för snabbt och få bort bilen från vägen till ett stop, på ett säkert sätt, så fort som möjligt.

Är du redo?

Bara för att det finns alternativa sätt att hantera problemet på, betyder det inte att du inte behöver lärda dig hur man gör. För många av oss, är det precis som att ta en kurs i första hjälpen: förhoppningsvis kommer du aldrig behöva använda dig av kunskapen, men det kan göra en enorm skillnad ifall en situation uppstår där det behövs.

Vad skulle hända om du fick en punktering mitt i ingenstans, utan batteri på mobilen och inga andra kommunikationsmedel? Det finns massor av videos på YouTube som kan guida dig genom processen steg för steg.

Alla bilar är olika: så processen kan skilja sig något från bil till bil, men grundprincipen är densamma.


YouTube video: Byta däck steg för steg

De flesta bilar kommer att ha plats för ett reservdäck i bagageutrymmet. Men bara för att din bil har ett reservhjul, betyder det inte att det är i gott skick. Om du aldrig har haft reservhjulet kontrollerat, kan det vara bra att låta någon titta på det vid nästa däckbyte.

Du bör även känna till hur man kommer åt reservdäcket i din bil. Det kan låta logiskt men många bilmodeller har sitt egna system och kan ibland kräva att man trycker på halvt undangömda knappar. Ta en titt på det så att du är förberedd ifall det en dag blir aktuellt.

Borde jag själv byta däck?

Majoriteten av människor, i alla åldrar och kön, erkänner att de inte skulle känna sig trygga med att utföra ett däckbyte själva.

Många tror att det finns en stor risk för att däcket åker av ifall de gör bytet själva och kör hellre med det punkterade däcket till närmaste verkstad. Om du vet vad som ska göras, eller känner dig bekväm med att följa instruktionsboken, finns det inget som stoppar dig från att göra bytet själv. Men om du känner dig osäker, så är det nog bäst att låta en professionell göra jobbet.

Vad gör jag om det inte finns ett reservhjul?

Det ses inte längre som en nödvändighet att kavla upp ärmarna vid sidan av vägen och själv byta däck. Biltillverkare letar alltid efter nya sätt att förbättra sina produkter, och de har genomfört många undersökningar som visar att människor helt enkelt inte vill behöva byta däck.

Många moderna bilar kommer inte längre med ett reservhjul utan har bara ett kit till däckbyte i handskfacket. Det börjar bli mer och mer vanligt för tillverkarna att använda sig av punkteringsfria däck. Dessa däck är byggda för att motstå deflation och om de får punktering, kan bilisten fortfarande köra med lägre hastighet och tryggt komma hem eller till en mekaniker.

När du köper en bil, är det värt att kolla hur den är utrustad i händelse av en punktering; och om du redan har en bil men vet inte vad den är utrustad med, bör du ta reda på det innan du kör ut på vägen.

Om du får en punktering och inte har ett reservdäck i bilen, kan du försöka täta hålet med tätningsmedel som tillfällig reparation ifall du kan hittar hålet. Om inte, måste du begära vägassistans som antigen byter ut däcket åt dig på plats, eller tar bilen till en verkstad.

Få 3 offerter nu

Hur får man ens punktering?

Punktering kan ske av många skäl. Det vanligaste är att köra över något vasst på vägen som fastnar i däcket och genomborrar det efter fortsatt körning.

Körning över saker som spikar, glasbitar eller till och med vassa stenar kan punktera ett eller flera däck.

Däcken kan också punkteras genom att träffa något i hög hastighet. Ifall du backar in i en trottoar eller skylt, kan du skada däcket. Detta kan få dem att brista direkt eller skapa svaga punkter som är mer mottagliga för punktering vid ett senare tillfälle.

Däck som är gamla och slitna löper även större risk för punktering.

Varför du inte ska köra med punktering

Det finns flera anledningar till varför du inte kan köra med punktering. För det första, kan styrningen påverkas och bilen reagera på ett sätt som du inte är van vid och resultera i en olycka. För det andra, kan du skada däcket helt och förstöra chanserna för att en mekaniker ska kunna reparerar det. För det tredje, däcket kan faktiskt åka av själva hjulet, hjulet kan sedan komma i kontakt med vägen och skadas rejält. Byta ett hjul är ett mycket större och dyrare jobb än att reparera en punktering.

Hur repareras en punktering?

Hur ett däck repareras beror på orsakerna till punkteringen. Om däcket har tappat all luft efter slitage, så är det bättre att byta ut det helt. Ifall däcket har punkterats av ett vasst föremål, så kan det finnas fler skador än ögat kan se. Om en kollision orsakade punkteringen, är resultatet oftast ett däckbyte.

Däckreparation kan vara svårare än man tror och det är en mycket bättre idé att ta bilen till en mekaniker och få en professionell åsikt. Platta eller skadade däck kan orsaka oförutsedda problem i framtiden och leda till olyckor. En professionell mekaniker kan upptäcka problemet och ta hand om det så att du kan sätta dig i en säker bil.

Få 3 offerter på däckbyte nu

Allt om sommardäck, vinterdäck och fälgar

Tips om sommerdäck, fälgar och däcktyper

Tips om vinterdäck

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

MRF Reparationsvillkor
Offerter som är förmedlade via Autobutler.se skall uppfylla MRFs reparationsvillkor, som bl.a. försäkrar dig att priset inte avviker från det avtalade.
Behöver du hjälp?
Vi är redo, har du frågor om hur man upprättar ett uppdrag, förklara vad som är fel på bilen eller något annat. Skriv till oss eller ring på 08-34 92 90.
Snabbt och enkelt
Slipp besväret med att själv ringa runt och hämta offerter. Hos oss kan du med några få musklick skicka uppdraget till 3 lokala verkstäder och få offerter inom 48 timmar. Om det är brådskande kan vi hjälpa dig ännu snabbare.
Rättvis verkstadsräkning
Autobutler skapar transparens och ger dig överblick så att du försäkrar dig om ett rättvist pris.

Få 3 offerter från verkstäder nära dig. Snabbt och enkelt.

Autobutler för ihop bilägare med seriösa verkstäder. Våra verkstäder är redo att hjälpa dig.

Hämta offerter nu