Ta bort rost från avgasröret

05 juni 2015, 11:13

Alla moderna avgasrör utformas för att sakta ner rostbildning och utöka livslängden. Det bästa sättet att hålla avgasröret rostfritt är dock att själv se över det och förebygga rostbildning innan det sker. Följande är städtips som hjälper dig hålla avgasröret rostfritt – gammalt som nytt.

Det finns flera sätt att rengöra avgasröret på och de goda nyheterna är att de flesta av dem inte kräver erfarenhet eller dyr utrustning. Slutresultat beror däremot helt på hur allvarligt ditt avgasrör har påverkats av rost.

Stålull och tvål

Om det bara finns en liten mängd rost på avgasröret kan du enkelt använda stålull och få bort majoriteten. Tänk bara på att stålull kan lämna repor på avgassystemet, så om du är orolig över att skada utsidan är stålull förmodligen inte den bästa lösningen.

Vinäger

Om du är orolig över att repa avgasröret kan du blötlägga en gammal trasa i vinäger. Syran i vinägern lossar rostpartiklar utan att repa ytan. Vit vinäger ger det bästa resultatet. Blötlägg en gammal trasa i vinäger och linda runt röret. Ju längre duken lämnas på plats desto bättre resultat. Ta sedan bort duken och skölj av röret med vatten – du bör se en dramatisk skillnad.

Coca-Cola

Om du inte får tag på vit vinäger så är Coca-Cola det näst bästa alternativet. Den innehåller fosforsyra som, precis som vinäger, äter sig genom rostpartiklar utan att skada avgasröret. Det bästa resultatet får du genom att skruva av hela avgasröret och blötlägga det i en hink med Coca-Cola i två dagar.

Folie och vinäger

Om inget annat fungerar kan du blötlägga aluminiumfolie i vinäger och testa igen. Krama foliet till en boll och skrubba röret tills att rosten åker av.

Dessa metoder kan bara ta dig så långt. När rost väl har börjat bildas på röret så är det svårt att få det som nytt. Testar du alla dessa metoder och inget funkar så finns det bara ett alternativ kvar – ett nytt avgasrör.

Allt om Avgassystemet

Få offerter och jämför priser på rostarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.