När bilen ska på besiktning

18 mars 2015, 11:50

Om du aldrig varit med om en besiktning förr, eller inte gjort det på länge, så är det en god ide att läsa igenom processen innan du kör in med bilen för att veta vad du kan förvänta dig.

Du behöver inte ta bilen till besiktningen själv om du inte hinner det innan datumet går ut. Vem som helst kan köra bilen till besiktningen, men dom kan endast köra in den om de själva är försäkrade. Var du skall parkera när du kommer till testcentret beror på verkstaden du valt. Om du har bokat in en tid på telefon eller internet, får du instruktioner på var du kan lämna in bilen. Om du inte kan komma ihåg vad garaget har sagt, eller inte hittar rätt plats, bara lämna bilen på en säker plats som inte blockerar någon annan och fråga på kontoret.

När ska jag vara där?

Det rekommenderas att du ska vara på besiktningsplatsen 10 minuter innan. Om du kommer för sent så riskerar du att förlora tiden. Då måste en ny tid boas vilket kan vara obekvämt, speciellt om besiktningsdatumet går ut eller jobbet kommer i vägen. Blir du försenad så är det alltid en smart att informera verkstaden så fort som möjlig.

Dagens tips

  1. Överhetta inte motorn. En av testen som blir utförda är att undersöka av din motor. Pressa inte din motor för hårt på vägen till besiktningen eftersom det kan ge falska resultat.
  2. Förutsätt inte att dåligt väder avbokar testet. Besiktningen kan normalt utföras oavsett väder.
  3. Städa bilen. Det underlättar arbetet för mekanikern om dom har plats och inte stressas av inredningen.

Efter kontrollen

Om bilen godkänns så får du ett certifikat som kan visas till skatteverket. Kom ihåg att spara certifikatet på en säker plats och alltid veta var det är ifall bilen till exempel ska säljas. Går bilen inte igenom besiktningen så får du ett dokument som förklarar varför. Dokumentet beskriver allt som skall åtgärdas för att klara testet och hur lång tid du har på dig. Detta är all information som krävs för att kunna boka in bilen på en verkstad som kan åtgärda felen.

Om jag inte är nöjd med resultatet?

Är du missnöjd med resultatet från besiktningen så skall du börja diskutera det med managern där besiktningen utfördes. Om du fortfarande inte är nöjd efter kontakt med dem, kan du skicka in ett klagobrev/blankett inom 14 dagar från testdatumet. Alla besiktningsstationer har blanketter som kan fyllas i.

Allt om besiktning

Få offerter och jämför priser på efterkontroll

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.