Att polera bilen gör lacken fin

Så polerar du bilen

20 december 2018, 15:00

När du polerar bilen så skyddar du lacken mot smuts och ser till så att färgen håller längre. Samtidigt förbereder du bilens kaross för en omgång vax.

Billacken är alltid utsatt för orenheter i form av smuts, grus, insekter och annat sånt som bilen exteriör utsätts för. Om man inte tvättar bilen så kan smutsen börja påverka lacken.

Billack

För det mesta består lacken av tre lager - en bas, lagret med själva färgen och överst, en transparent lackförsegling.

Det översta laget är oftast dubbelt så tjockt som själva färglagret, som förbättrar lackens finish och - samtidigt som det skyddar smuts.

Tvätt och polering

När du tvättar och polerar bilens yttersta lager med lack få du bort smuts som annars kan skada eller fräta igenom alla tre lager av lack.

Polering ser till att få bort mindre småskador i först lagret samtidigt som det förbereder det översta lagret för vaxning.

Vaxning skyddar

Ett lager med vax skyddar det översta lagret av lack. När smuts hamnar på din bil så betyder det att det träffar vaxet och inte lacken.

Vaxet fungerar alltså som ett till sätt att skydda billacken på. För att säkerställa att vaxet har ett jämnt och rent underlag att appliceras på så måste du polera lacken först.

Så polerer du din bil

Det vanligaste sättet att polera bilen på är att göra det själv, även om det finns maskiner som kan göra jobbet åt dig. Här kommer en steg-för-steg-guide till hur man polerar bilen:

  • Tvätta bilen ordentligt med svamp och rengöringsmedel för att få bort smutsen.
  • Torka sedan av bilen - helst med en trasa, annars kan du också lufttorka bilen, men detta bör inte göras i solljus. Se till så att det inte finns smuts eller grus någonstans på bilen.
  • Lägg på poleringsmedel enligt tillverkarens föreskrifter. De flesta poleringsmedel ska appliceras med en mjuk svamp som gör det möjligt att polera billacken jämnt.
  • Arbete sedan in poleringsmedelet på lacken med en ren och torr duk eller trasa. Se till så att poleringsmedlet sätter sig i lacken ordentligt. När man använder poleringsmedlet blir det tillslut transparent.
  • Använd till exempel en tvättduk för att få bort överflödigt poleringsmedel. Det är helt normalt att Brug et vaskeskind for at fjerne tiloversblevet polermiddel. Det er helt normalt att man ibland måste putsa på vissa ställen mer än andra för att medlet ska bli tillräckligt genomarbetat. Det bästa är att kolla i solljus om det fortfarande ligger för mycket medel på vissa ställen.

När du polerat bilen är det dags för vaxning

Få offerter och jämför priser på bilvård

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 272 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.