Om bilen inte går igenom besiktningen

26 februari 2015, 13:26

Förbereds bilen inte noggrant inför besiktningen så är det mycket möjligt att den inte går igenom. Underkänns bilen så har du bara ett par dagar till att åtgärda felen innan återbesiktning.

Bättre förbereddär en fördel

När din bil underkänns får du ett dokument som beskriver exakt vad som är fel och måste åtgärdas så att den går igenom nästa gång. Allt du behöver göra är att bestämma dig för vilken mekaniker som ska reparera felen.

På så sätt säkerställer du att de åtgärdas enligt dokumentet så att bilen godkänns nästa gång.

Laga bilen

Är du osäker på vad det kostar att reparera felen så kan du alltid få offerter från Autobutler. Väljer du en annan verkstad som skall åtgärda felen och återbesikta bilen, måste du vara säker på att jobbet utförs i tid.

Tänk på att en andra besiktning måste betalas efter reparationen. Det finns verkstäder som erbjuder gratis återbesiktning ifall de får utföra reparationerna, men då kan de ge dig en dyrare offert på jobbet.

Resultat från besiktningen

På inspektionen får bilen ett av fem resultat:

Godkänt
Det finns inga brister som påverkar miljö eller trafiksäkerhet.

Fordonet är underkänt
Ingen ny besiktning behövs. Det finns ett eller flera brister som påverkar miljö eller trafiksäkerhet. En ombesiktning är däremot inte nödvändig. Bilen får endast användas ifall dessa fel åtgärdas.

Fordonet är underkänt
Ny besiktning måste göras. Du bör åtgärda felen snarast och därefter låta göra en ny kontroll. Denna måste ske senast det datum som angivits i rutan för besiktningsresultatet. Innan fordonet har blivit godkänt får det inte användas mer än nödvändigt för att få felet reparerat.

Föreläggande om registreringsbesiktning
Om ditt fordon är ändrat jämfört med tidigare godkänt utförande eller inte kunnat identifieras, föreläggs fordonet om registreringsbesiktning. Denna måste ske inom en månad, i annat fall inträder körförbud.

Bra att veta, Notering
Notering av begynnande fel i protokollet sker när bristens omfattning ännu inte innebär anmärkning. Här informeras även om vissa miljörelaterade OBD-felkoder som inte ska medföra anmärkning.

Återbesikta i tid

Tänk på att du inte kan köra lagligt utan att gå igenom besiktningen. Att köra med en bil som inte har gått igenom besiktningen kan ha seriösa konsekvenser och är inte värt risken. Om bilen inte går igenom så har du en viss tid på dig att fixa problemen. Var noga med att få jobbet utför i god tid.

Allt om besiktning

Få offerter och jämför priser på efterkontroll

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.