Starta med startkablar

23 mars 2015, 15:51

Det finns aldrig en lämplig tid för ett plötsligt urladdat bilbatteri, men det verkar alltid hända i de mest stressfulla situationerna. Om du inte har tid med att ladda upp batteriet men måste komma iväg, är startkablar förmodligen det snabbast och mest effektiva sättet att snabbt komma tillbaka på vägen. Allt du behöver är startkablar, skyddsglasögon, skyddshandskar, en vänlig förare med ett fulladdat batteri och några extra minuter tillgodo.

Hur du startar med startkablar

 • Steg 1 – Fäst pluskabeln (röd) till pluspolen på batteriet som ska laddas.

 • Steg 2 – Anslut den andra änden av pluskabeln till pluspolen på bilen som ska ge kraft.

 • Steg 3 – Anslut den ena änden av minuskabeln (svart) till minuspolen på bilen med ett fungerande bilbatteri.

 • Steg 4 – Hitta en oskyddad del av metall på bilen med urladdat batteri. Skinande, exponerad och omålad metall fungerar bäst. Se till att metallen är en bit ifrån batteriet och rörliga delar. Fäst den andra ändan av minuskabeln till metallbiten.

 • Steg 5 – Se till att det inte finns någon som står i närheten eller rör batteriet, kablar eller bilarna.

 • Steg 6 – Starta motorn på bilen med fungerande batteri. Det kan ta några minuter för den andra bilens batteri att fyllas på.

 • Steg 7 – Stäng av motorn och ta av alla kablar i omvänd ordning från hur du anslöt dem. Börja med minusänden kopplad till metallen. Koppla sedan bort änden som är ansluten till bilens negativa pol. Ta bort pluspolen från samma batteri och slutligen tar du av plus från pluspolen på batteriet som blev laddat.

 • Steg 8 – Slå på motorn i bilen som blev laddad. Om processen varit framgångsrik, kommer tändningen att reagera och motorn gå igång. Se till att du kör runt i 10-20 minuter efter att ha fått hjälp så att motorn laddar upp batteriet helt.

När du har nått din destination, är det värt att rengöra klämmorna på startkablarna med en blandning av vatten och bakpulver. Du kan använda samma lösning på batteripolerna. Detta kommer att göra sig av med överskottssyra och förhindra att klämmor och poler korroderar.

Vad händer om bilen stannar efter en kort sträcka?

Stannar bilen igen efter en kort sträcka, kan du få göra om processen. Det kan hända att batterierna inte var ihopkopplade länge nog för att fyllas på och kräver mer energi. Gör då om processen och låt batterierna vara ihopkopplade ett tag till. Du bör sedan se till att köra runt i minst 20 minuter för att motorn helt ska ladda upp batteriet igen. Försök köra på dubbelfiliga vägar eller motorvägen för att slippa starta och stanna hela tiden. Om det händer att bilen stannar av sig själv igen, kan det vara dags att byta batteri. Vid det här laget borde du kontakta en verkstad för en bättre åsikt. Säger verkstaden att du måste byta batteriet, kan du fortfarande göra detta själv.

Kan du putta igång bilen?

Ett alternativ till att starta bilen är att putta igång den. Detta kan fungera för bensindrivna fordon men ska inte provas på dieselbilar. För att putta igång bilen, sätt den i andra växel, tryck ner kopplingen helt och vrid nyckeln. Få någon att putta bilen, eller låt den rulla om du är på en backe. När bilen börjar rulla, släpp kopplingen och tryck ner gaspedalen. Motorn ska reagera, starta och du kan köra som vanligt. Se bara till att bilen inte startar och stannar för mycket eller att du låter stå på med motorn på.

Allt om batterier

Få offerter och jämför priser på bilbatterier

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 270 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.