Bildäck på stripp av gräs

Finns Eco-vänliga däck?

21 april 2015, 11:05

De senaste åren har sett en drastisk ökning inom grön teknologi. Michelin, Goodyear, Bridgestone och Continental har alla börjat tillverka miljövänliga däck som är hållbara, bra för miljön, och uppmärksammats nu av bilägare.

Existerar eco-vänliga däck?

Svaret är ja men det finns en hake.

Grön teknologi går framåt snabbare än någon trodde och de tekniska stegen är häpnadsväckande. Drivet och problemet har varit potentialen för stora mängder vinst som motorföretag kan och har dragit nytta av.

Michelin var de första med eco-vänliga däck, producerade sitt första ”gröna däck” 1992 och har byggt på en stark grund sedan dess. Observerar man Michelins senaste innovationer i grön teknologi, ser man att focusen ligger främst kring hållbarhet som i sin tur ska minska avfallet. Genom att förbättra mönstret i slitbanan har Michelin nu utvecklat dolda mönster som växer fram när däcket slits.

Denna minskning i miljöpåverkan kan ses i Michelins Tall & Narrow däck. De består av en tunn profil och en lång diameter, och däcket var speciellt tillverkat för Renault Eolab prototypen. Däckets design är både lätt, aerodynamiskt och kompletterar de nya, gröna bilar som kommer ut kontinuerligt väldigt väl.

Renaults Eolab prototyp som använder Michelins däck är ett extremt sparsamt fordon med betydligt lägre bränsleförbrukning och påstår sig kunna rulle runt 100 kilometer på bara en liter bensin.

Förutom deras fantastiska framsteg har Michelin även avslöjat detaljerna i sina planer på att skapa ett jordbruksdäck, samtidigt som de har för avsikt att utnyttja mer återvunnet material vid framställningen av deras miljövänliga däcksortiment. Jordbruksdäcket ska minska trycket som placeras på terrängen och på så sätt öka jordbrukarens resultat. Vidare hävdar Michelin att dessa däck kommer att förbättra bränsleekonomin med upp till 10 procent.

Tips om sommerdäck, fälgar och däcktyper

Tips om vinterdäck

Få offerter och jämför priser på däckbyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.