Däcktyper och storlekar

Innan du beslutar dig för vilka nya däck som ska inhandlas, är det bra att vet vilka redan har monterade på din bil. Din mekaniker ska vara en bra källa till information om vilka däck som är bäst för dig, men vilka däck du behöver beror helt på var och när du kör.

Det finns massor av olika typer av däck som är perfekt anpassa för olika ändamål så du måste läsa beskrivningarna och se vilka som bäst gäller dig och dina körvanor.

Hur är däck markerade?

Däck är markerade med koder som visas som en serie mellan 8-10 bokstäver och siffror. Det kan se komplicerat ut för det otränade ögat, men du behöver bara ett par bitar av information för att korrekt kunna identifiera eventuella däck som du redan har. Om koden börjar med ett ”P”, betyder detta att däcket är ”p-metriskt”, storleken som är utformad för personbilar (bilar, minibussar, lätta pickuplastbilar). Om det inte finns en bokstav i början av koden, betyder detta att däcken har storleken ”metric”. Denna däckstorlek används främst på europeiska bilar.

Bokstaven ”T” innan däckkoden innebär att däcket bara var utformat som ett tillfällig reserv och att det endast bör användas tills en punktering kan ersättas eller lagas. ”LT” är koden som används för däck som kommer att bära tunga laster eller bogsera andra fordon. Om koden börjar med ”ST”, då innebär det att däcket aldrig var avsedd att monteras på en bil eller skåpbil utan snarare bör användas på båtar eller släpvagnar.

Efter bokstäverna följer en serie siffror. Dessa är inte speciellt komplicerade. De tre första siffrorna representerar däckets bredd i millimeter. Följande två nummer (efter ett /) representerar däckets höjd, uttryckt i procent av sidobredden på däcket.

Efter dessa fem siffror kommer en till bokstav. Denna bokstav beskriver hur däcket är uppbyggt. Ett ”R” innebär att däcket har en radiell konstruktion, ”D” representerar en diagonal konstruktion och ”B” betyder att däcket har en bältkonstrukton.

Följande nummer beskriver fälgdiametern i tum. Detta kommer att vara ett nummer mellan 8 och 28. Efter det finns ett mellanslag och tre nummer eller siffror som visar servicebeskrivningen av däcket. Du kommer att behöva kolla upp vad detta betyder i ett index eller servicekatalog.

Så om du har ett däck märkt med P255 / 50R16 91S, så betyder det att det är ett däck anpassat för personbilar, med en sidoväggsbredd på 255mm och en höjd på 50 % av 255mm (127.5mm). Det gjordes för ett 16-tums hjul.

Däcktyper

Det finns olika däcktyper som du bör vara medveten om innan du bestämmer vilka som ska på din bil. Det finns sommardäck, vilket förmodligen redan är monterat, vinterdäck, säsongsdäck och runflat däck (punkteringsfria), bara för att nämna de vanligaste.

Vinterdäck är obligatoriska för alla bilar i Sverige över vintern (Se transportstyrelsens hemsida för exakta datum). De är utformade för att bidra till att ge bättre grepp vid körning på hala, isiga vägar och de förbättrar bromsprestandan på bilen under kalla förhållanden. De tenderar att ha en blockdesign på ytan som har breda, djupa spår för att bidra till att ge mer dragkraft och kontroll vid körning på is eller snö. Om du ska åka skidor till exempel, är vinterdäck ett måste.

Året-runt-däck eller ”helårsdäck” kan användas året runt. De kanske inte får det bästa ur din bil hela tiden men de ger ut en acceptabel standard i alla förhållanden så att du slipper byta däck två gånger om året.

Punkteringsfria däck är monterade på de flesta nya bilar av de flesta tillverkare. Dessa däck är oerhört hjälpsamma ifall du är osäker på att byta däck vid sidan av vägen, eftersom de gör att du kan fortsätta köra ett antal mil efter punktering. De kan oftast inte repareras lika lätt som andra typer av däck, så om du får punktering så är det sannolikt att hela däcket måste bytas, vilket är dyrare, men sparar dig besväret med ett reservdäck i bilen.

Hastighetsgräns

Alla däck kommer inte med en hastighetsgräns, men ifall dina gör så betyder detta bara att det däcket måste hålla sig inom en säker hastighetsgräns. Vanligtvis är detta 240 km/h.

Realistiskt sätt kommer du aldrig nå hastighetsgränsen på svenska vägar, men det är värt att kontrollera vad gränsen är på alla monterade däck. Vinterdäck är ofta mer begränsade än sommardäck.

Allt om sommardäck, vinterdäck och fälgar

Tips om sommerdäck, fälgar och däcktyper

Tips om vinterdäck

Få offerter och jämför priser på däckbyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 314 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.