Information och tips inför vinterdäckbytet

09 juni 2015, 14:27

Det finns en hel del detaljer att tänka på inför det årliga bytet till vinterdäck. Självklart ska däcken kontrolleras innan de går på bilen, men samtidigt har du ett perfekt tillfälle att kontrollera andra viktiga delar på bilen.

Däckförhållande

En grundlig visuell kontroll ger dig oftast all information inför däckbytet. Bara genom att titta efter detaljer som avvikelser, utbuktningar, slitna delar och sprickor är tillräckligt med information för att veta om det finns några stora problem med däcken. Ser du några av dessa brister så ska däcken ersättas omedelbart.

Lufttryck

Vinterdäck skiljer sig inte från sommardäck när det gäller inflation. Ofta fylls däcken med något lättare lufttryck men detta är kontraproduktivt. Lufttrycket påverkar inte väggreppet men har en stor inverkan på bilens hantering. Pumpa däcken till det tryck som anges i instruktionsboken.

Lagring

Det är viktigt att lagra däck på rätt sätt under vintern eftersom att mycket kan hända med dem under årets gång. Det räcker inte bara med att lämna dem i ett hörn. För det första bör du alltid rengöra däcken med tvål, vatten och en borste. Rengörs dem inte så blir det dubbelt så mycket jobb året därpå. När däcken är helt torra ska de lagras i sitt egna, separata förvaringsutrymme, på en sval och torr plats tills nästa år. Samma sak gäller för sommardäcken som lagras under vintermånaderna.

Bromsbelägg

Däckbytet är det perfekta tillfället att titta efter slitage på bromsbeläggen. Du har redan gjort hälften av jobbet och kan lika gärna göra resten. Det räcker med ett syntest för att avgöra om de måste bytas ut. Ifall indikatorerna (små metallflikar på själv beläggen) nuddar rotorerna så är det ett tydligt tecken på för mycket slitage. Är det svårt att se kan du enkelt mäta djupet i stället. Mäts något av beläggen under 3mm så måste de bytas ut.

Bromsskivor

Precis som bromsbeläggen kommer du enkelt åt bromsskivorna med däcken borta. Det är värt att ta en snabb titt på skivornas tillstånd för att se om de måste bytas ut eller om du behöver hålla ett öga på dem under de kommande månaderna. Om skivorna är allvarligt korroderade eller slitna så måste de ersättas. Ser de ut att vara i bra skick så är det bara att slappna av och vänta in nästa besiktning.

Reparera skadade däck

Om däcken hade punktering från året innan så måste detta åtgärdas. Du kan antigen försöka täppa punkteringen själv med en reparationssats eller ta det skadade däcket till en verkstad eller däckåterförsäljare. Om däcken är i bra skick så är det ett mycket billigare alternativ än att investera i helt nya däck.

Tänk på att bara lite mer av din tid efter vintern kan spara dig en hel del inför nästa. Korrekt förvaring ser till att däcken håller längre och kan spara dig en hel del pengar i det långa loppet. Det är bättre att försöka laga ett slitet däck än att behöva köpa en helt ny uppsättning.

Allt om sommardäck, vinterdäck och fälgar

Tips om sommerdäck, fälgar och däcktyper

Tips om vinterdäck

Få offerter och jämför priser på däckbyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 317 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.