För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Vår bilblogg

Rekommenderad körning med automatisk växellåda

växellåda

Om du aldrig har kört en automatisk växellåda tidigare och ska byta från en manuell så är det bra om du förstår grunderna och får en uppfattning om hur de används på bästa sätt.

Få 3 offerter på reparation av växellåda

1. Se upp för motorkryp
Det första tipset är faktiskt en varning. En bil med automatisk växellåda kan motorkrypa vilket betyder att bilen i princip kryper framåt så fort du startar motorn. För att bilen inte ska rulla framåt måste du hålla ner bromsen. Många moderna automatare kommer dessutom inte att starta förrän den känner din fot på bromspedalen.

Autobutler.dk verkstadsportal - 3 offerter på din bilreparation


2. Var beredd på att bromsa hårdare
Med en automatlåda måste du vanligtvis bromsa hårdare än med en manuell. Anledningen är att de inte har lika stark motorbromsning när du tar bort foten från gaspedalen, så du måste trycka ner bromsen mer för att få samma effekt.

3. Se upp för höga växlar på kullar
När du befinner dig på en brant nerförsbacke kommer automatlådan omedelbart att välja en högre växel eftersom att hastigheten ökar. Men detta tar bort ännu mer av motorbromsningen. Om du vill ha motorbromsningen så kan det vara bra att välja en fast växel om du har det alternativet.

4. Tänk på svängar
En automatare brukar vanligtvis växla upp ett steg när du släpper gaspedalen inför en sväng. Men detta är inte rekommenderad körning. Därför är det bäst att släppa gaspedalen tidigare än normalt så att bilen hinner växla ner inför svängen, så att du kan accelerera ut ur kurvan på ett mer normalt sätt.

5. Handskas med halt väglag
Under vintern kommer vägarna ofta att vara hala. Om du märker att det är halt ute och så är det bäst att försöka hålla en högre växel. Om du har ett växelalternativ så bör det användas i denna situation.

6. Undvik inbromsning med vänster fot
Om du aldrig tidigare kört en bil med automatisk växellåda så kan det vara frestande att börja bromsa med vänster fot. Men undvik detta! Anledningen är helt enkelt en säkerhetsfråga eftersom det kan förvirra hjärnan om du måste göra ett snabbt nödstopp.

Det är enkelt att köra en automatare. Men tro inte att du är helt befriad från att köra. Istället måste du lära dig hur du får ut det mesta av motorn för att du ska få den bästa möjliga körupplevelsen.


Få 3 offerter på reparation av växellåda

 

Allt om stötdämpare

Autobutler.se verkstadsportal - spara up till 40% på verkstadsräkningen

3 offerter och jämför uppdrag på växellåda

MRF Reparationsvillkor
Offerter som är förmedlade via Autobutler skall uppfylla MRFs reparationsvillkor, som bl.a. försäkrar dig att priset inte avviker från det avtalade.
Behöver du hjälp?
Vi är redo, har du frågor om hur man upprättar ett uppdrag, förklara vad som är fel på bilen eller något annat. Skriv till oss eller ring på 08-34 92 90.
Snabbt och enkelt
Slipp besväret med att själv ringa runt och hämta offerter. Hos oss kan du med några få musklick skicka uppdraget till 3 lokala verkstäder och få offerter inom 24 timmar. Om det är brådskande kan vi hjälpa dig ännu snabbare.
Rättvis verkstadsräkning
Autobutler skapar transparens och ger dig överblick så att du försäkrar dig om ett rättvist pris.

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

Vi har 212 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter nu