Vinterdäck på snö

Goda däcktips till sportlovet

18 februari 2015, 12:02

Sportlovet är här! Det är dags att ta sig till snön och dra på pjäxorna. Många familjer kommer ta bilen till skidorten, och därför är det viktigt att veta om dina vinterdäck klarar av varierande vinterförhållanden.

Vinterdäck kräver högre lufttryck

På vintern bör lufttrycket vara ca 0,2 bar (20 psi) högre än på sommaren, eftersom lufttrycket minskar i kylan. Är det slitage på bägge axlar av däcket, betyder detta att luft saknas i däcket. Om mitten av slitbanan har mer slitage än kanterna, så kan orsaken vara att däcket har ett högt tryck. När fordonet är lastat, kan du öka lufttrycket med 10-15 procent.

Låga temperaturer ger lägre lufttryck i däcken. Skall du även lasta bilen med skidutrustning på taket bör du se till att öka lufttrycket. För lågt tryck ger lägre prestanda och större chans att bilen glider. Hur man lastar bilen är en annan viktig detalj. Man ska inte placera tunga föremål i takboxen, utan ha det tyngsta bagaget så lågt och så långt fram i bilen som möjligt. Detta ger låg tyngdpunkt och bättre grepp.

Kontrollera däckspåren

Innan du åker på din resa, bör du kontrollera däcken och dra ut alla stora, vassa stenar från spåren. Detta kommer ge en jämnare körning och minska risken för punktering. Du bör också använda detta tillfälle åt att kontrollera så att hjulmuttrarna sitter bra. Rost, grus, sand och damm kan hamna mellan mutter och fälgen. Efter en tid bryts dessa partiklar ner och bildar en hård massa som pressar muttern, och kan eventuellt lossa hjulet. Har du kört ca 200 km efter ett däckbyte, eller inte kollat före vintern, är det bra att kontrollera muttrarna.

Fem tips för säker och ekonomisk körning

  1. Kontrollera lufttrycket minst en gång i månaden – och före varje långkörning. Tänk på att däcken ska vara kalla under kontrollen. 2. Lågt lufttryck kan överbelasta däcket, och ge sämre kontroll över bilen. 3. Lågt lufttryck innebär högre bränsleförbrukning. 4. Rekommenderat lufttryck kan hittas i instruktionsboken, i tanklocket eller på dörren. Lufttrycket ska normalt ökas vid full last. 5. Kom ihåg att lufttrycksförändringar sker i förhållande till temperatur. Kalla temperaturer ger lågt lufttryck.

Allt om vinterdäck

Få offerter och jämför priser på däckbyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.