Hur fungerar snökedjor?

02 juli 2015, 13:03

Snökedjor ökar helt enkelt däckens grepp på isiga eller snöiga vägar. Ökad dragkraft mellan bil och väg gör körning under svåra vinterförhållanden mycket säkrare.

Snökedjor är inte permanenta. De är en serie av kedjor som är lindade runt däcket och sitter hårt för att inte rubbas under körning. Det är därför oerhört viktigt att du väljer rätt storlek vid köp. Snökedjor har bättre prestanda på snöiga och isiga vägar än vinterdäck. De är tjockare än däckmönstret på vinterdäck och greppar därför vägen bättre.

Kedjorna måste monteras på de hjul som driver bilen framåt. Om bilen är framhjulsdriven så är dessa hjul viktigast. Är bilen bakhjulsdriven så är det bakhjulen som ska ha kedjor. Du kan köra med snökedjor på alla fyra däck men detta anses vara onödigt, förutom ifall du har ett 4×4 fordon.

Kedjorna är tillverkade av en stark och tålig metall som gör det möjligt för dem att bära hela fordonets vikt utan att gå sönder. Du kan räkna med att snökedjor håller flera vintrar så länge du använder dem på ett säkert sätt i rätt förhållanden. Du ska aldrig köra på ytor som inte är täckta av is eller snö med snökedjor monterade.

De är utformade för att lätt sjunka ner i snön och skapa en skyddande barriär mellan däck och vägytan.

Det finns en god risk att snökedjor allvarligt kan skada dina däck och vägen om där inte finns snö eller is. Du kommer även att drastiskt förkorta kedjornas livslängd genom att köra på asfalt eller hårda ytor.

Tänk på att hålla hastighetsgränsen och inte köra över 50 km/h med kedjorna monterade.

Snökedjor är effektiva och hållbara om de används på rätt sätt men inte värda köpet om du måste montera och demontera hela tiden.

Allt om sommardäck, vinterdäck och fälgar

Tips om sommerdäck, fälgar och däcktyper

Tips om vinterdäck

Få offerter och jämför priser på däckbyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.