Förläng livslängden på växellådan

23 februari 2016, 08:47

Om du stöter på problem med din växellåda då är risken stor att det kommer att kosta dig en hel del pengar att reparera.

Men den goda nyheten är att det finns olika saker som du har möjlighet att göra för att förlänga livslängden på din växellåda och det är inte ens så svårt att göra.

Så låt oss titta på de saker som du kan göra för att förlänga livslängden på din växellåda.

1. Kontrollera vätskenivåer

Växellådsoljan håller allt friktionsfritt, så håll koll på att vätskenivån inte understiger den rekommenderade mängden annars kommer du att stöta på problem.

Om du är osäker på hur du kollar detta, så ta en titt i din bils manual där hittar du var och hur mycket det bör vara.

Gör detta till en vana för om vätskenivån sjunker, så är risken för problem med din växellåda stor.

2. Åtgärda eventuella problem omedelbart

När det kommer din växellåda, är det häpnadsväckande hur ofta ett problem börjar som något litet och till synes ganska obetydligt men ignorera det på din egen risk; så om en indikator tänds på instrumentbrädan eller om du känner att bilen inte känns som den ska,bör du få den kontrollerad så det som känndes som en bagatell inte får chansen att utvecklas till något som kommer att bli en dyr historia. De viktigaste sakerna att hålla utkik efter är: konstiga ljud som kommer från motorn, att det luktar bränt, kugghjulen, slipning och glidning. Om du är osäker, få det kontrollerat.

3. Se över din körning

Om du använder en manuell växellåda så har sättet du kör på en stor inverkan på din växellådas skick.

Se till att du växlar så smidigt som möjligt genom att trycka ner kopplingen tillräckligt långt så att växeln inte bara (tvingas) på plats.

Att tvinga in dina växlar kommer bara att leda till stora problem om du gör det regelbundet.

Du måste också titta på hur du kör i allmänhet.

En förare som kör mjukt och smidigt kommer alltid att ha en bil med färre problem, än en som kör sin bil hårt. Växla på rätt sätt och undvik risker och onödiga kostnader.

4. Serva din bil.

Vi rekommenderar att se till att du får din bil servad regelbundet eftersom det betyder att växellådan kontrolleras och eventuella smärre brister upptäcks på ett tidigt stadium.

Naturligtvis att ha bilen på service är alltid något som bör göras, men det kommer säkert att bidra till att bevara livslängden på din växellåda.

En bra mekaniker kommer att kontrollera vätskenivåer, inklusive kylsystemet samt kommer att se till att växlarna är i gott skick och kommer att rätta till eventuella problem innan de inträffar. Du kommer att märka hur mycket trevligare detta är, en att en dag stå där med en stor reparationskostnad.

5. Att tänka på med automatisk växellåda

När det kommer till bilar med en automatisk växellåda så är det förvånande hur många människor som flyttar från backen till drive medans bilen fortfarande rör sig.

Detta är en hemsk sak att göra för din växellåda, så om du kör en automatisk, se då alltid till att bilen har stannat ordentligt innan du ens tänker på att byta läge.

Om du inte gör detta kommer det att leda till att överföringen tvingas och sakta slita ut den. Försök aldrig att köra en automatisk som en manuell eftersom det markant kommer att förkorta din växelådas livslängd.

I grund och botten, vad vi säger är att det behöver du lyssna på din bil, uppmärksamma varningsskyltar, och vara försiktig med hur du kör oavsett om det är en manuell eller automatisk.

Växellådan är en integrerad del av ditt fordon och eventuella problem kommer med största sannolikhet bli en dyr process att åtgärda. Men genom att vara förnuftig kan du undvika dessa problem och spara en hel del pengar.

Allt om stötdämpare

Få offerter och jämför priser på växellåda

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.