För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Vad är däcktrycksövervakning (TPMS)?

30 april 2015, 11:46

Sommardäck

För att motverka antalet trafikolyckor har de ledande däcktillverkarna genomfört en viktig forskningsprocess som grundade däcktrycksövervakningen eller Tyre Pressure Monitoring System (TPMS). Resultatet från deras studie visade att upp till 90 % av alla fordon på vägarna i Storbritannien inte har rätt däcktrycksnivå i sina däck. Denna brist på tryck kan få däcken att slitas snabbare, öka bränsleförbrukningen och leda till trafikolyckor.

Autobutler.dk verkstadsportal - 3 offerter på din bilreparationDäcktrycksövervakningen övervakar däcken 24 timmar om dygnet och uppmärksammar föraren inom loppet av några sekunder efter eventuella förändringar/avvikelser i tryck eller temperatur.

Få 3 gratis offerter


Hur fungerar det?


TPMS är ett elektroniskt system med sensorer som håller ett öga på det exakta lufttrycket i däcken. Hur systemet fungerar däremot beror helt på vilken typ av TPMS det är.


De två varianterna är indirekt TPMS och direkt TPMS


Indirekt TPMS

Indirekt TPMS består oftast av hjulhastighetssensorer som är en del av det låsningsfria bromssystemet i ett fordon. Genom att mäta hjulvarven kan dessa sensorer också utnyttjas av datorsystemet i fordonet för att jämföra och se varje liten förändring i däckens rullmotstånd. Dessutom, baserat på läsningarna kan TPMS göra en grov tolkning av däckens storlek och övervaka dem allt eftersom att de slits eller förlorar tryck.


Det kallas för indirekt TPMS på grund av sin funktion som inte direkt mäter däckens lufttryck, men istället mäter storleken och fastställer lufttrycket via däckets storlek och skick.


Direkt TPMS

Till skillnad från sin direkta kusin använder direkt TPMS trycksensorer som är inbäddade i varje däck. De mäter inte bara data från hjulvarven som indirekt TPMS men övervakar även de särskilda trycknivåerna och varnar omedelbart när det finns en märkbar förändring. Sensorerna som används av direkt TPMS mäter dessutom däcktemperaturen.


All information skickas till en central styrmodul som är placerad inuti fordonet och används för att upptäcka om däcktrycket sjunker under den rekommenderade tröskeln. Om trycket sjunker så larmas föraren direkt av en lampa och ett tydligt ljud från instrumentpanelen.


Autobutler.se verkstadsportal - spara up till 40% på verkstadsräkningen

För och nackdelar

Fördelarna av TPMS är följande:
1) Minskad bränsleförbrukning
2) Det finns ingen anledning att göra en däcktryckskontroll
3) Minskar risken för olyckor
4) Reducerar risken för att däcken slits ut för tidigt

Nackdelarna kan variera beroende på vilken typ av TPMS som finns i bilen.

Indirekt TPMS
1) Det kan ske felaktiga läsningar vid användning av smalare eller bredare däck
2) Det kan ske felaktiga mätningar om däcken är ojämnt slitna
3) Måste återställas varje gång däcken fylls på med luft
4) Måste återställas efter rutina däckrotationer

Direkt TPMS
1) Dyrare än indirekta TPMS alternativ
2) Potentiell återställning av direkt TPMS kan kräva dyra verktyg
3) Sensorerna är känsliga för skador när de monteras/demonteras
4) Om batteriet töms måste hela sensorn bytas ut
5) Systemet som används kan göra service, byten och reparationer till en förvirrande uppgift för bilägare och verkstäder.

Få 3 gratis offerter
Vad är däcktrycksövervakning?

Allt om sommardäck, vinterdäck och fälgar

Tips om sommerdäck, fälgar och däcktyper

Tips om vinterdäck

Få 3 offerter och jämför uppdrag på däckbyte

Få 3 offerter » Få 3 offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Autobutler skapar transparens och ger dig överblick så att du försäkrar dig om ett rättvist pris.
  • Offerter som är förmedlade via Autobutler skall uppfylla MRFs reparationsvillkor, som bl.a. försäkrar dig att priset inte avviker från det avtalade.
  • Slipp besväret med att själv ringa runt och hämta offerter. Hos oss kan du med några få musklick skicka uppdraget till 3 lokala verkstäder och få offerter inom 24 timmar. Om det är brådskande kan vi hjälpa dig ännu snabbare.

Vi är redo, har du frågor om hur man upprättar ett uppdrag, förklara vad som är fel på bilen eller något annat. Skriv till oss eller ring på 08-34 92 90.

Trustpilot
Bra 8.8 / 1775 omdömen

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

Vi har 207 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter