Breda bilddäck på hylla

Breda däck: Kan jag ha bredare däck på bilen?

22 april 2015, 14:09

Breda däck har sina för och nackdelar. Precis som namnet säger är de bredare än standarddäck. Ett vanligt däck kan vanligtvis ligga på ca 200-215mm i bredd medan ett bredare däck ligger på runt 225mm+. Med den extra däckbrädden uppstår naturligtvis både för och nackdelar. Vi börjar med fördelarna:

  • I både våta och torra väderförhållanden förkortar bredare däck bromssträckan till följd av ökat rullmotstånd.
  • Eftersom att bromssträckan är kortare med bredare däck så blir även hanteringen på bilen bättre.
  • Bredare däck är kortare, större och kan faktiskt gå fortare än standarddäck.

När det kommer till nackdelarna:

  • I dåligt väder såsom djup snö saknar bredare däck effektivitet i jämförelse med smala däck. Detta beror på att smala däck kan bättre skära sig genom snön för att lättare nå vägytan.
  • Bredare däck kan får vattenplaning vid lägre hastigheter än smala däck. Detta betyder att friktionen kan förloras snabbare med breda däck vilket leder till att man tappar kontroll över fordonet.
  • Bredare däck är förmodligen inte lika tysta och bekväma som smala däck. Ordet ”förmodligen” används eftersom det finns flera påståenden som säger att genom att matcha breda däck med aluminiumfälgar minskar båda dessa nackdelar.

Om du vill ha breda däck på bilen så är det viktigt att kolla upp vilka bilar som klarar av dem. Lastbilar stödjer nästan alltid breda däck eftersom de ofta bär riktigt tunga laster, en uppgift som bredare däck är bättre lämpade för.

När det gäller motorcyklar brukar man säga att bredare däck betyder starkare motor. Även om detta ger uttrycket ”ju större desto bättre” så kostar försäkringen oftast mer.

Med bilar är bredare däck ett mer komplex ämne. Det beror på att bilmodeller var och en har sina egna specifika behov och limitationer i frågan om däckoptimering. Ett sådant exempel är metriska hjul eftersom att de oftast kommer i storlekarna 225/235/245mm, där bara märken som BMW, Ferrari, Dodge och ett par andra stödjer sådana däck. För att klara höga farter, hantering och kort bromssträcka, utformar biltillverkare av sportbilar sina bilar till att stödja utrymmet och mekaniken som behövs för bredare däck.

Tips om sommardäck, fälgar och däcktyper

Tips om vinterdäck

Få offerter och jämför priser på däckbyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.