För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Vår bilblogg

Breda däck: Kan jag ha bredare däck på bilen?

Sommardäck

Breda däck har sina för och nackdelar. Precis som namnet säger är de bredare än standarddäck. Ett vanligt däck kan vanligtvis ligga på ca 200-215mm i bredd medan ett bredare däck ligger på runt 225mm+. Med den extra däckbrädden uppstår naturligtvis både för och nackdelar. Vi börjar med fördelarna:

  • I både våta och torra väderförhållanden förkortar bredare däck bromssträckan till följd av ökat rullmotstånd.
  • Eftersom att bromssträckan är kortare med bredare däck så blir även hanteringen på bilen bättre.
  • Bredare däck är kortare, större och kan faktiskt gå fortare än standarddäck.

Autobutler.se verkstadsportal - 3 offerter på din bilreparation

När det kommer till nackdelarna:

  • I dåligt väder såsom djup snö saknar bredare däck effektivitet i jämförelse med smala däck. Detta beror på att smala däck kan bättre skära sig genom snön för att lättare nå vägytan.
  • Bredare däck kan får vattenplaning vid lägre hastigheter än smala däck. Detta betyder att friktionen kan förloras snabbare med breda däck vilket leder till att man tappar kontroll över fordonet.
  • Bredare däck är förmodligen inte lika tysta och bekväma som smala däck. Ordet ”förmodligen” används eftersom det finns flera påståenden som säger att genom att matcha breda däck med aluminiumfälgar minskar båda dessa nackdelar.

Om du vill ha breda däck på bilen så är det viktigt att kolla upp vilka bilar som klarar av dem. Lastbilar stödjer nästan alltid breda däck eftersom de ofta bär riktigt tunga laster, en uppgift som bredare däck är bättre lämpade för.

När det gäller motorcyklar brukar man säga att bredare däck betyder starkare motor. Även om detta ger uttrycket ”ju större desto bättre” så kostar försäkringen oftast mer.

Med bilar är bredare däck ett mer komplex ämne. Det beror på att bilmodeller var och en har sina egna specifika behov och limitationer i frågan om däckoptimering. Ett sådant exempel är metriska hjul eftersom att de oftast kommer i storlekarna 225/235/245mm, där bara märken som BMW, Ferrari, Dodge och ett par andra stödjer sådana däck. För att klara höga farter, hantering och kort bromssträcka, utformar biltillverkare av sportbilar sina bilar till att stödja utrymmet och mekaniken som behövs för bredare däck.

Autobutler.se verkstadsportal - spara upp till 40% på din bilreparation

sommardäckAllt om sommardäck, vinterdäck och fälgar

Tips om sommerdäck, fälgar och däcktyper

Tips om vinterdäck

3 offerter och jämför uppdrag på däckbyte

MRF Reparationsvillkor
Offerter som är förmedlade via Autobutler.se skall uppfylla MRFs reparationsvillkor, som bl.a. försäkrar dig att priset inte avviker från det avtalade.
Behöver du hjälp?
Vi är redo, har du frågor om hur man upprättar ett uppdrag, förklara vad som är fel på bilen eller något annat. Skriv till oss eller ring på 08-34 92 90.
Snabbt och enkelt
Slipp besväret med att själv ringa runt och hämta offerter. Hos oss kan du med några få musklick skicka uppdraget till 3 lokala verkstäder och få offerter inom 48 timmar. Om det är brådskande kan vi hjälpa dig ännu snabbare.
Rättvis verkstadsräkning
Autobutler skapar transparens och ger dig överblick så att du försäkrar dig om ett rättvist pris.

Få 3 offerter från verkstäder nära dig. Snabbt och enkelt.

Autobutler för ihop bilägare med seriösa verkstäder. Våra verkstäder är redo att hjälpa dig.

Hämta offerter nu