4x4 däck i snö

Vad är 4x4 däck?

13 april 2015, 12:36

De flesta vet vad sommardäck och vinterdäck är. Många känner även till åretruntdäck men 4×4 däck är ett mysterium för många._

Den största skillnaden mellan 4×4 däck och standarddäck är deras syfte och mångsidighet. Standarddäck är utformade för att passa asfalterade vägar som vi kör på dagligen. 4×4 däck gjorda för terrängförhållanden såsom snö, gräs, smuts och lera.

Skillnader

De synliga skillnaderna mellan de två är ofta subtila men med lite observation är det tydligt att olika mönster är den största skillnaden. Ett 4×4 däck har en djupare slitbana och har ett större mellanrum mellan slitbanan än standarddäck. Denna konstruktion hjälper behålla dragkraften i terräng genom att så mycket gummi som möjligt har kontakt med marken.

Oavsett fördelarna slits däcken mycket snabbare än standarddäck. Detta beror på ökad rullmotstånd vilket i sin tur ger mer friktion till gummit. Dessutom får friktion däcken att sakta ner bilen och bränsleförbrukningen ökar markant.

Om standarddäck däremot rullar på leriga ytor som 4×4 däck är gjorda för, skulle vanliga däck snabbt täppas med lera och förlora sin friktion. Denna brist på friktion skulle få däcket att snurra utan att dra bilen. Detta är ett normalt scenario när man ser bilar som har kört fast och inte vill rulla vidare.

Typer av 4×4 däck

Även 4×4 däck skapas till olika syften. De vanligaste typerna är 4×4 off-road däck, 4×4 on-road däck och 4×4 all-around däck. Men även om namnen är olika så kan den synliga skillnaden vara väldigt liten. 4×4 on-road däck håller längre på vägar och består av något större mönsterdjup än vanliga 4×4 off-road däck. 4×4 all-around däck är konstruerade för både off-road och on-road ändamål. De är inte lika specialiserade men ger en bra balans.

Allt om sommardäck, vinterdäck och fälgar

Tips om vinterdäck

Få offerter och jämför priser på däckbyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.