Kamaxel för bilar

Vad är en kamaxel?

26 maj 2015, 13:24

Kamaxeln är en viktig del av bilens motor. En förbränningsmotor fungerar genom att låta små mängder luft och bränsle in i olika delar av motorn, vid olika tidpunkter, genom en serie ventiler. Om detta inte kontrolleras med precision kommer motorn inte att generera tillräckligt med kraft för att driva bilen framåt.

Kamaxeln är en metallaxel som roterar kontinuerligt. Medan den snurrar skjuts delar ut som kallas lober mot ventilerna. Rörelsen hos loberna öppnar ventilerna som kamaxeln roterar. Var och en av ventilerna är försedd med en fjädermekanism som stänger ventilen när det behövs. Det finns en lob på kamaxeln för varje ventil som måste öppnas. Loberna är gjorda i olika former och placerade på olika sätt eftersom att de kommer öppna olika ventiler vid olika tidpunkter.

Loberna är vanligtvis ovala eller formade som avrundade tårar. Detta för att de måste kunna öppna ventilen utan att generera en stor mängd friktion. Ju slätare och rundare kanterna är, desto mindre friktion alstras genom rotationen av kamaxeln som förbättrar motorns prestanda.

Kamaxeln måste utformas för att exakt tajma ventilernas öppningar. Precision krävs för att maximera motorns potential. I racingbilar till exempel, är det viktigt för föraren att kontrollera bilens varv per minut. Bättre och starkare kamaxlar behövs för att detta ska vara möjligt, därför blir de lika viktiga som andra komponenter i motorn när det gäller att maximera hastighet och kontroll.

Få offerter och jämför priser på Kamrem / Kamkedja

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 317 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.