Fläktrem i bil

Vad är en fläkträm?

27 april 2015, 11:33

Fläktremmen är ett flexibelt syntetiskt gummiband som förbinder olika motorkomponenter tillsammans. Den har en lång serie tänder som löper längs den inre sidan av bandet som genererar dragkraft så att den kan gripa tag i axlarna den ansluter och hålla sig själv från att glida av. Fläktremmen används för att överföra rotationskraften från en plats till en annan i motorn. Det liknar kamremmen en hel del där den enda skillnaden är att den ansluter en annan uppsättning av roterande axlar.

Om du hör gnisslande från ett bälte när du slår på motorn så är det sannolikt ett problem med fläktremmen. Allt eftersom remmen slits tunnare, ändras formen och kan börja ge ifrån sig ett högt gnisslande om det kommer i kontakt med motoraxlar. Detta är ett tydligt tecken på att den måste bytas. Det är en procedur som du själv kan göra men det tar ett par timmar och kan vara en krånglig process, beroende på bilmärke och modell.

En fläktrem av bra kvalitet är formad för att minimera mängden friktion som genereras i motorn. Nyare fläktremmar är gjorda med böjda tänder just för detta ändamål. Minskad friktion i motorn kommer att öka motorns totala prestanda. Det innebär också att remmen håller längre och inte behöver ersättas lika ofta. Om du är orolig för att fläktremmen håller på att slitas ut är det bäst att ta bilen till verkstaden och låta en mekaniker titta på det. De kommer att veta vilket skick remmen är i och om den behöver bytas ut.

Allt om kamremmen

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.