Motorolja till bil

Vad gör motoroljan?

28 april 2015, 09:49

Motoroljans grundläggande funktion är att smörja de rörliga komponenterna i motorn. Korrekt smörjning gör att alla olika motordelar kan röra sig utan att generera allt för mycket friktion. Om friktion byggs upp saktar motorns prestanda ner. Det skulle även generera en hel del värme som skadar viktiga motorkomponenter. Läs mer i bloggen.

Motoroljan fungerar som en frostskyddsvätska i kylaren på bilen och ser till så att motorn inte överhettas. Genom att minska den mängd friktion som alstras av rörliga delar så sprids värmen som hade koncentrerat sig på en liten del, till hela motorn.

Motoroljan fungerar även som en städerska. Oljan är klibbig och plockar upp alla bitar av smuts och damm som hittar sin väg in i motorn. Detta är en annan detalj som minskar friktionen och låter alla komponenter röra sig fritt. Motorn måste hålla sig ren för att kunna prestera.

Motorn kan tekniskt sätt arbeta utan olja men det skulle mycket mer bränsle hade använts för att driva den. Oljan skapar en hal yta som gör att delar kan röra sig fritt, vilket minskar den kraft som behövs för att driva dem. Utan olja skulle motorn vara lättmottaglig för skador orsakade av små partiklar och överhettas mycket lättare.

Allt om olja i bilen

Få offerter och jämför priser på oljebyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.