Regler för vinterdäck I Sverige

05 augusti 2015, 15:21

Svenska vintrar resulterar oftast i mörker, hala vägar och mycket snö blandat med regn. Därför har vi lag på vinterdäck mellan 1a december och 31a mars.

Det är viktigt att däcken är speciellt framtagna för vinter och markerade med M+S (M.S, M-S, M&S eller Mud and Snow). Dessa däck kan vara antigen dubbade eller dubbfria men dubbdäcken får bara användas mellan 1 oktober till 15 april.

“Vid vinterväglag under perioden 1 december – 31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck till personbil klass I, lätt lastbil, lätt buss och personbil klass II med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon.

För lastbil, buss och personbil klass II med totalvikt över 3,5 ton ska mönsterdjupet vid vinterväglag vara minst 5 millimeter på fordonets samtliga däck under perioden 1 december till och med 31 mars. Fordonets drivaxlar ska vara utrustade med vinterdäck. Kravet gäller inte för tillkopplade släpfordon.”
-Transportstyrelsen

Ett eller två uppsättningar av hjul?

När du funderar över vinterdäck på bilen så är den stora frågan om du ska ha ett eller två uppsättningar av hjul med däck.

Fördelen med två uppsättningar av hjul är att man ganska snabbt kan byta ut dem själv eller på verkstaden. Det kostar inte mycket och är ofta gratis om bilen ändå ska på service.

Fördelen med en uppsättning är att du bara behöver en uppsättning. Nackdelen är att det tar längre tid att byta ut dem, speciellt eftersom att det måste göras två gånger om året. Du riskerar dessutom slitage vid varje byte.

Allt om sommardäck, vinterdäck och fälgar

Tips om sommerdäck, fälgar och däcktyper

Tips om vinterdäck

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 312 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.