Förvarade dubbdäck

Vad är dubbdäck?

21 augusti 2020, 13:17

Vad är sant och falskt om dubbdäck? När får de användas och vilka regler gäller? Det finns en del att hålla koll på vad gäller dubbdäck. Därför delar vi här med oss av för- och nackedelar med dubbdäck, vilka datum du måste förhålla dig till samt priser på dubbdäck.

Hur fungerar dubbdäck?

Dubbdäck är däck med dubbar av metall som används på vintern. Precis som andra vinterdäck har dubbdäck grövre däckmönster och mjukare gummiblandning för att fungera bättre på vinterväglag och i kalla temperaturer. Men den stora skillnaden är dubbarna, dvs. de små metallpiggarna som sitter på däckens slityta och ger däcket bättre fäste på is och snö.

Man kan därför säga att syftet med att ha dubbdäck istället för dubbfria är att göra det säkrare att köra på vintern, då det ger bättre grepp på vägar där det ofta finns is och hårt packad snö.

När får man ha dubbdäck?

Reglerna för när man få ha dubbdäck i Sverige varierar från reglerna för dubbfria eller så kallat friktionsfria vinterdäck. Den period man normalt får använda dubbdäck är under 1 oktober till 15 april, men man får även ha dubbdäck på bilen annan tid, om det är eller befaras bli vinterväglag. Vinterväglag är det om det finns snö, snömodd, is eller frost någonstans på vägen. Kom dock ihåg att det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på den väg du kör på.

Dubbdäcksförbud: Det finns dock vissa gator i Sverige, framförallt i Stockholm, där det råder dubbdäcksförbud, alltså gator där man inte får köra med dubbdäck. Några exempel på gator är större delen av Hornsgatan, Fleminggatan och en del av Kungsgatan i Stockholm stad. Att köra med dubbdäck på dessa vägar kan ge böter på 1 000 kr. Du får dock korsa gatorna med dubbdäck. Även Uppsala och Göteborg har dubbdäcksförbud på vissa gator.

Anledningen till varför man infört dubbdäcksförbud beror på miljöskäl då dubbdäck kan öka bullernivåer och frigöra partiklar som försämrar luftkvaliteten, vilket är skadligt för hälsan.

Redan köpt däck? På autobutler.se kan du snabbt och enkelt boka tid för att byta till vinterdäck hos en verkstad till fast lågt pris:

Ska jag välja dubbade eller dubbfria vinterdäck?

Då vädret under hösten och vintern förändras kan det vara svårt att veta vad man ska välja för däcktyp. Tänk över hur ofta och vilket typ av väglag du kör på under vintern. Dubbade däck anses ofta vara det säkrare alternativet. Men för att underlätta för dig har vi listat tre tydliga för- och nackdelar med dubbdäck, så att du enklare kan ta ett eget beslut. Om du behöver råd kan du alltid kontakta din lokala verkstad eller våra experter här på autobutler.se. Tänk på att dubbfria vinterdäck även delas in i vinterdäck för antingen nordiskt och mellaneuropeiskt klimat.

Fördelar med dubbdäck
1. Betydligt bättre väggrepp på slät, hal is och hårt packad snö
2. På många sätt är dubbdäck ett säkert alternativ för alla typer av vinterväglag
3. Det mest säkra alternativet för en äldre bil utan antisladdsystem

Nackdelar med dubbdäck
1. Presterar sämre på vått underlag jämfört med dubbfria däck för mellaneuropeiska väderförhållanden
2. Man får inte köra med dubbdäck på vissa gator
3. Sämre för miljön: ökar trafikbuller och partiklar som försämrar luftkvaliteten och sliter på vägbeläggning

Då ska du ha dubbdäck

Förenklat kan man säga att du ska ha dubbdäck om du ofta kör på vägar där det är eller ofta finns risk för is. Bor du t.ex. i norra Sverige där det under större delen av vintern finns hårt packad snö och is och där barmarken är sällsynt, är dubbdäck ett bra alternativ. Är det sällan is eller mycket snö kan ett dubbfritt däck för Nordiskt klimat fungera som ett alternativ.

Då ska du ha dubbfria vinterdäck

Generellt kan dubbfria vinterdäck vara ett bra alternativ om du bor i de södra/mellersta delarna av Sverige och inte kör mycket på hårt packad snö eller is. Om du bor i en storstad kan du också fundera på dubbfria däck i Stockholm, Göteborg och Malmö där andelen barmark är större jämfört med t.ex. Norra Sverige. Har du inget antisladdsystem kan dubbdäck vara mer säkert.

Vad väljer andra i Sverige? I Sverige väljer majoriteten dubbdäck framför dubbfria friktionsdäck. Men vad vi föredrar för däcktyp på vintern varierar beroende på vart vi bor.

I Trafikverkets däckundersökning kan du se hur många som hade dubbdäck i din trafikverksregion vintern 2019:

Region
Syd: 46%
Väst: 63%
Öst: 70%
Stockholm: 46%
Mitt: 92%
Norr: 95%

Vad är sant gällande dubbdäck?

Däck i allmänhet och dubbdäck i synnerhet är ständigt på tapeten beträffande miljö- och säkerhetsfrågor i trafiken. Men vad är egentligen sant? Som du kan läsa under för- och nackdelar finns en del positiva och negativa saker med dubbdäck. Ur ett antal aspekter är dubbdäck sämre för miljön i fråga om skadliga partiklar, buller och skada på vägbeläggning. Men det är ett mycket mer säkert alternativ för isigt väglag, vilket det under vintertid ofta är risk för.

Vad kostar det att köpa dubbdäck?

Precis som alla typer av däck varierar både pris och kvalitet på dubbdäck enormt mycket. På nätet kan priset per dubbdäck ligga på allt från cirka 600 kronor till 2 000 kronor beroende på tillverkare, typ och storlek.

Behöver du nya dubbdäck kan du jämföra offerter på nya däck, med eller utan fälgar, inklusive montering. Klicka här!

Eller boka ett hjulbyte till fast lågt pris via autobutler.se om du redan köpt dubbdäck.

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 322 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.