Närbild av topplock i motorns översta del

Varför har motorn ett topplock?

21 november 2019, 08:26

Det går att hitta massor av information om topplockspackningen, och många bilägare har koll på dess funktion, men få bilägare har koll på själva topplocket. Därför vi har sammanställt allt du behöver veta om denna del av motorn.

Läs mer om hur topplocket fungerar, varför den är viktig att ha koll på och vilka skador som kan uppstå.

Vad gör topplocket i bilens motor?

Topplockets huvuduppgift är att stänga motorns förbränningskammares övre del. Den övre delen av motorn kallas topplocket och den nedre delen kallas motorblocket. Topplocket, eller cylinderhuvudet som den även kallas, sitter ovanpå motorn och stänger förbränningskammaren. Avtståndet mellan cylinderhuvudet och motorn utgörs av topplockspackningen.

En annan viktigt uppgift som topplocket har är att säkerställa så cylindern smörjs konstant. Om cylindrarna inte oljas tillräckligt så kommer inte motorn att fungera optimalt, vilket gör topplocket till en ovärderlig del för motorns funktion.

Så bygger man ett cylinderhuvud

Topplocket är inte bara en mycket viktig del av din motor utan är också, på grund av dess komplexa struktur, en av de dyraste delarna av bilens motor. Eftersom topplocket utsätts för mycket höga temperaturer under förbränningsprocessen så består topplocket av resistenta aluminiumlegeringar och lätta metaller.

Topplockets nedersta del är vanligtvis monterad direkt på vevaxeln och i toppen täckt med ett ventilhölje. Beroende på om ditt fordon har en diesel- eller bensinmotor kan topplockets struktur variera.

Detta är komponenterna för topplocket i en bensinmotor

 • Ingångs- och avgasledningar: Dessa säkerställer att avgaserna kan komma ut från cylindrarna och att den absorberade blandningen mellan luft och bränsle kan ta sig in i cylindrarna.
 • Ingångs- och avgasventiler: Det är här som bensinmotorn suger in en luft- och bränsleblandning, samtidigt som avgaserna transporteras till avgassystemet
 • Kamaxlar: En vevaxel som drivs av kamremmen driver kamaxlarna. Kamaxlarna ansvarar för att öppna och stänga ventilerna
 • Injektorer: De säkerställer att bränslet förs in i förbränningskamrarna
 • Tändstift: De initierar förbränning av bränsle

Detta är komponenterna för topplocket i en dieselmotor

 • Ingångs- och avgasledningar: De släpper ut avgaserna från cylindrarna och ser till att luft- och bränsleblandningen tar sig in i cylindrarna
 • Insugnings- och avgasventiler: Dieseldrivna fordon suger in luft genom insugnings- och avgasventilerna medan avgaserna samtidigt transporteras till avgassystemet
 • Kamaxlar: En vevaxel som drivs av tandremmen driver kamaxlarna. Kamaxlarna ansvarar för att öppna och stänga ventilerna
 • Injektorer: Dessa för in bränsle till dieselmotorn i förbränningskamrarna eller förkamrarna
 • Glödstift: De fungerar som ett hjälpmedel för kallstart

Kan något gå fel med topplocket

Tyvärr gör topplockets komplexa konstruktion och alla dess många uppgifter att den utsätts för slitage. Den vanligaste felet är att topplockspackningen börjar läcka till följd av ökat slitage. Läs mer i vårt blogginlägg om tecken på en defekt topplockspacking.

Det kan också uppstå skador på själva topplocket som till exempel orsakats av de höga temperaturerna och starka vibrationerna i motorn. Detta kan leda till sprickor i topplockets material.

Reparation eller renovering av topplocket?

Många skador kan innebära att man behövera reparera topplocket, vilket kan bli mycket dyrt. Eftersom topplocket är installerat i motorn kan reparation innebära omfattande arbete, t.ex. byte eller renovering.

I de flesta fall måste topplocket först monteras bort och sedan planas, dvs. planslipas efter en reparation, då detta är det enda sättet att säkerställa att cylinderhuvudet stänger motorns undre del ordentligt.

Det är sällan som hela topplocket behöver bytas ut helt. Oftast är det bara utbytbara delar på topplocket som skadas - till exempel ventiler.

På den här sidan hittar du mer information om hur mycket reparationen av topplock kostar.

Så känner du igen tecken på skador

Om du tror att något verkar fel på motorn rekommenderar vi att du kontaktar en verkstad så snart som möjligt för att förhindra ytterligare skador.

Tecken på att topplocket är skadat:
* Du märker effektförlust i motorn
* Kylvattnet visar temperaturer i det röda området
* Du ser olja i kylvattnet
* Du måste fylla på med vatten och olja efter bara kort tid
* Bilen beter sig märkligt vid kallstart

Hur kyls cylinderhuvudet i motorn?

Som tidigare nämnt utsätts topplocket för höga temperaturer och behöver därför kylas ner för att överhettning och ökat sligage ska undvikas. Det finns två olika typer av nedkylning: med vatten och med luft.

Luftkylda topplock

Luftkylda toppar kyls endast av genomströmmande luft. Dessutom är de utrustade med en stor kylfena.

Fördelarna med denna kylmetod är att den garanterar en funktion som är tillförlitlig och både enkel och billig att konstruera. Därför är även reparationerna av dessa topplock billigare än reparationerna av vattenkylda topplock. Dessutom behöver du inte oroa dig för att använda ett frostskyddsmedel i kylvätskan.

Vattenkylda topplock

De flesta moderna motorer kyls med hjälp vatten. Oftast används då en blandning av vatten och frostskyddsmedel som kylvätska. För att kyla topplocket leds kylvätskan genom topplockspackningen och in i topplocket. En av fördelarna med denna typ av kylning är att kylvätskan kan absorbera och avleda värme. Denna typ av kylningsmetod är den mest effektiva.

Få offerter och jämför priser på motor

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 272 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.