Vad är en radiator / kylare?

20 augusti 2015, 14:38

En radiator kan bäst beskrivas som ett värme överföringssystem där värme från det heta kylmedlet skickas ut genom en fläkt.

De flesta radiatorer i moderna fordon tillverkas av aluminium. Motorkylmedel strömmar från inloppskällan till utloppet i form av tunna rör monterade parallellt. Därifrån överförs värme genom radiatorn och ut i luften.

I vissa fall har rören en typ av fena som ökar turbulensen och vätskan transporteras snabbare.

Detta system möjliggör ett slätt och jämnt vätskeflöde genom rören. Denna turbulens i rören hjälper även upprätthålla temperaturen i vätskan vilket gör det möjligt för mer värme att extraheras under processen.

Det finns en termostat nära framsidan av motorn. Allt eftersom värmen i motorn ökar och uppnår en viss temperatur, öppnas denna termostat och låter kylmedlet med vatten passera.

Denna vätskekombination hålls kvar i kylaren. När den sedan kommer till motorn så sprids den ut i cylindrarna och plockar upp värme som skapas genom friktion och brinnande bränsle. Detta kylmedel återförs sedan in i kylaren.

Det finns dessutom en fläkt mellan motorn och kylaren som effektiviserar kylningsprocessen.

Kylmedlet slutför sin cirkulation genom radiatorn och förbereds där för återvinning i motorn och en till runda. Frontgrillen på fordonet är också till nytta. Ytterligare kylning tillförs genom att låta luft fläkta radiatorn medan bilen är i rörelse.

Det finns flera orsaker till varför en radiator skulle sluta fungera. Ett exempel är att termostaten täpps igen och inte vill öppnas. Då hindras kylmedlet från att cirkulera och motorn överhettas. Men den utan tvekan störta orsaken till fel i kylsystemet är läckor.

Det finns ett flertal tätningar, slangar och packningar som kan slitas ut och börja läcka. Då påverkas kylningen negativt och motorn löper risk att överhettas. Om detta händer, stäng av motorn till den är sval och boka in en tid på verkstaden.

Allt om motorn

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 314 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.