För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Vår bilblogg

Är din bil redo för det mörka vinterhalvåret?

16 oktober 2014, 16:00

Bilens strålkastare skyddar dig i mörkret!

Det kan vara livsfarligt om du kör med trasiga eller felinställda strålkastare. Detta gäller framförallt under det mörka vinterhalvåret, anledningen till varför det är så farligt att köra i mörker är för att djupseendet försämras.

Farligt med felinställda strålkastare

Om strålkastarna på bilen är felinställda så påverkas förarens möjlighet till bra sikt avsevärt. Om strålkastarna är felinställda med bara en grad nedåt förkortas synfältet med 30 meter, vilket kan vara avgörande för att lyckas undgå en trafikolycka. Att bilens lysen är felinställda är vanligt förekommande vilket tydligt syns från rapporter från besiktningsföretag där många bilar får anmärkningar på grund av att de har felinställda strålkastarljus.

Autobutler.se verkstadsportal - 3 offerter på din bilreparation

Se bra och bli sedd

Att man själv ser bra på vägen är bara en av anledningarna varför det är viktigt med korrekta lysen på bilen, detta för att man hjälper även andra trafikanter att se dig i trafiken. Det är därför väldigt viktigt att man åtgärdar en trasig lampa, både för sin egen och andras säkerhet.

Hur får man använda sina strålkastare i vintermörkret?

Det vanligaste är att använda halvljus tillsammans med parkeringsljus när man är ute och kör. Det är faktisk lag på att man måste ha sina strålkastare tända när man är ute på vägarna.

*Att tänka på är att du inte får använda följande kombinationer:* - Halvljus och extraljus - Halvljus och varselljus - Halvljus och dimljus - Dimljus och Varselljus

Är det svårt att byta glödlamporna på egen hand?

Det är tyvärr ofta väldigt svårt att byta glödlampor, framförallt på nya och moderna bilar. Detta på grund av att det är ofta är ett mindre utrymme där lamporna sitter gentemot äldre bilmodeller, samt att vissa nya bilar använder en typ av glödlampor som alltid rekommenderas att bytas ut av en verkstad. Den typ av glödlampor som ska bytas ut av en verkstad kallas Xenonlampor. Det går att byta andra lampor på egen hand även om det finns en risk att man misslyckas om man inte har någon erfarenhet eller kunskap.

Att tänka på om du planerar att byta själv

Då glödlampor är väldigt ömtåliga är det viktigt att man hanterar dem med största varsamhet. Man ska även tänka på att undvika att lämna några fingeravtryck på glödlamporna då detta ökar risken att de går sönder. Det är viktigt att tänka på att inte byta glödlampor precis efter att man har kört med bilen då temperaturen ofta blir väldigt hög. Känner ni er osäker på hur ni ska gå tillväga så rekommenderar vi att ni använder er av Autobutler och hittar en verkstad som hjälper er, detta för att det kan bli dyrt om något går sönder.


Få snabbt och enkelt 3 gratis offerter här

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

MRF Reparationsvillkor
Offerter som är förmedlade via Autobutler.se skall uppfylla MRFs reparationsvillkor, som bl.a. försäkrar dig att priset inte avviker från det avtalade.
Behöver du hjälp?
Vi är redo, har du frågor om hur man upprättar ett uppdrag, förklara vad som är fel på bilen eller något annat. Skriv till oss eller ring på 08-34 92 90.
Snabbt och enkelt
Slipp besväret med att själv ringa runt och hämta offerter. Hos oss kan du med några få musklick skicka uppdraget till 3 lokala verkstäder och få offerter inom 48 timmar. Om det är brådskande kan vi hjälpa dig ännu snabbare.
Rättvis verkstadsräkning
Autobutler skapar transparens och ger dig överblick så att du försäkrar dig om ett rättvist pris.

Få 3 offerter från verkstäder nära dig. Snabbt och enkelt.

Autobutler för ihop bilägare med seriösa verkstäder. Våra verkstäder är redo att hjälpa dig.

Hämta offerter nu