Vad är DPF regenerering?

21 juli 2015, 10:27

Varje filter, oavsett hur det är konstruerat, måste rengöras och tömmas regelbundet. Denna process av städning och tömning av dieselpartikelfilter kallas DPF regenerering. Det sot som skapas av förbränningsprocessen och samlas i filtret, bränns bort så att filtret inte blir blockerat och kan fortsätta fånga sot.

Dieselpartikelfiltret måste värmas till en mycket hög temperatur för att effektivt kunna bränna partiklarna. Denna värma kan uppnås på två sätt: Aktiv och passiv regenerering.

Passiv Regeneration

Avgassystemet och avgaser bli extremt varma när du kör en längre tid. Körning i 70 km/h eller högre under en längre tid är tillräckligt för att värma upp avgasröret och förbränna sotpartiklar som har fångats upp. De flesta förare kör däremot inte i så höga hastigheter tillräckligt ofta och behöver därför hjälp.

Aktiv Regeneration

Eftersom bilägare generellt inte kör tillräckligt långa sträckor på motorvägen var biltillverkarna tvungna att komma på ett annat sätt att rensa bort alla DPF partiklar. De kom på ett system där aktiv regenerering aktiveras när mängden sot når en viss nivå. I de flesta bilar är denna nivå satt till 45 % av den totala kapaciteten. Då aktiveras en efterförbrännande bränsleinsprutning som ökar avgassystemets temperatur. På detta sätt når avgassystemet rätt temperatur, utan att färdas i höga hastigheter.

Om den aktiva genereringsprocessen inleds men inte avslutas innan du når ditt mål, finns det en möjlighet att DPF varningslampan tänds på instrumentpanelen. Du kan oftast släcka lampan genom att köra snabbare än 40 km/h i 15 minuter.

Allt om Avgassystemet

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.