Delar av växellåda på en bil

Vad är en växellåda?

14 januari 2020, 16:07

Man får anta att de flesta bilägare har någorlunda koll på vad växellådan i bilen används till - men det är nog inte alla som vet hur växellådan fungerar. Dessutom finns det många olika typer växellådor. Här kan du läsa och lära dig om hur de fungerar.

Innehåll

Så fungerar en växellåda

Växellådan är en grundläggande del av bilen. Växellådan är en del av drivlinan som är monterad på motorn och omvandlar motorns varv till vridmoment som driver hjulen.

Växellådans jobb är att säkerställa en effektiv körning. När du byter växel kan du se till att varvtalet hålls nere så att motorn inte överbelastas och därmed undvika hög bränsleförbrukning.

När man byter växel förändras samspelet mellan de olika kugghjulen i växellådan. Detta ger olika utväxlingsförhållanden. För att kunna passa alla typer av körsituationer, styrs motorns vridmoment av växellådan. Växellådan överför vridmomentet till drivaxlarna som driver hjulen. Det blir väldigt tydligt när man lägger i fel växel eller ger för mycket gas när man ska börja köra.

I en bil med manuell växellåda fungerar kopplingen som en brygga mellan motorn och växellådan som möjliggör växelbyte när du trycker på kopplingspedalen. I en automatisk växellåda sker detta automatiskt.

I din bils servicebok kan du läsa när växellådan behöver ny olja. Det är en integrerad del av många fordonsunderhåll och ingår vanligtvis i en service. Små saker kan orsaka stora skador på växellådan. Om du märker att växellådan uppför sig annorlunda, bör du låta en mekaniker ta en titt på den.

Om du står inför ett bilköp kan det vara en bra idé att överväga vilken typ av växellåda som är bäst lämpad för dig - eftersom man ofta har chansen att välja. I den här blogginlägget hjälper vi dig med de vanligaste frågorna så att du kan fatta rätt beslut. Vi hjälper dig också att få en överblick över alla typeper av växellådor som finns i moderna bilar och hur de fungerar.

Manuell eller automatisk växellåda?

I Sverige har automatlåda blivit allt vanligare och i dag är majoriteten av de nyregistrerade bilarna utrustade med automatisk växellåda.

Men har du en manuell växellåda kan du njuta av mer aktiv körning. Det är därför många bilägare gillar känslan av att ha manuell växellåda. Det finns även saker som pekar på att en manuell växellåda i vissa bilar är billigare att underhålla på sikt.

I en bil med manuell växellåda finns 5 eller 6 framåtväxlar och en växel för att backa som föraren av bilen själv växlar mellan, medan bilar med automatisk växellåda automatiskt byter växel.

Fördelen med att med automatisk växellåda är naturligtvis att du själv inte behöver växla - det är alltså tal om bekvämlighet. Automatlåda är extra bekvämt när man sitter i kö och slipper koncentrera sig på att växla hela tiden.

Hur fungerar en automatlåda?

En vanlig automatväxellådan styrs idag elektroniskt och fungerar genom ett hydrauliskt system. Eftersom växellådan är utformad för att byta växel när varvtalet är tillräckligt högt så får bilen även god bränsleekonomi.

Som namnet automatlåda antyder behöver inte föraren av bilen byta växel manuellt. De vanligaste lägena i en automatlåda är P för parkeringsläge, R för att backa, N för neutral- eller friläge - och D för att köra framåt.

I vårt blogginlägg kan du läsa mer om hur man kör med automatlåda.

Automatväxellådor är ofta utformade med ett stort kugghjul (ett solhjul) mitt bland växlarna som får kraft från motorn. Runt om solhjulet finns ett antal andra kugghjul, kallade planethjul (som planeter runt solen). De har olika storlekar och kan också kopplas samman och separeras. Runt dem finns ett annat kugghjul som överför kraften från planethjulen, vilket gör körningen ännu jämnare och tystare än när du måste lägga i och ur manuella växlar.

I många bilar från exempelvis Ford finns en variant av automatlådor som heter Power Shift. Den fungerar genom att växlarna snabbare följer med trycket på gaspedalen - vilket innebär att när du snabbt trycker gasen i botten så kan bilen accelerera mer effektivt.

Utöver Power Shift finns även en CVT-växellåda (Continuous Variable Transmission), som kännetecknas av att ha en kedja eller ett bälte som justeras mellan två trummor, beroende på hastigheten och varvtalen. I denna automatväxellåda är övergången därför mer flytande än när du har en växellåda med kugghjul och axlar.

Det är mycket viktigt att komma ihåg att serva bilens automatlåda regelbundet. Det beror på att växellådan slits mer "direkt" än manuella växellådor där det är själva kopplingen som slits mest. Under service ska den automatiska växellådan rengöras för avlagringar och andra föroreningar i växellådsoljan.

Halvautomatisk växellåda

I en semi- eller halvautomatisk växellåda skonas kopplingen (utom pedalen) då en dator står för att byta växlarna automatiskt.

Hur en halvautomatisk växellåda fungerar i praktiken skiljer sig mycket från bil till bil. I vissa bilar behöver du inte göra något alls för att växla utan kan låta motorn och elektroniken göra jobbet åt dig.

I andra halvautomatiska lådor måste du själv berättar för motorn när du vill växla upp eller ner. Du trycker växelspaken i den riktning du vill och sedan växlar elektroniken åt dig. Så när du ska byta växel behöver du inte koppla, byta växel och sedan koppla igen. Men du måste fortfarande använda växelspaken för att byta växel. Själva växelbytet görs i ett så kallat ställdon.

Slutligen finns det även bilar som ger dig möjlighet att välja om du vill använda växelspaken eller låta handen vila.
Ekonomiskt sett finns det flera fördelar med att köpa en bil med halvautomatisk växellåda. Den kräver till exempel mindre underhåll på lång sikt. Om något går sönder i en helautomatisk växellåda ska mekanikern leta långt in i växellådan, vilket kan bli dyrt. Men en halvautomatisk växellåda har en koppling som slits mer än själva växellådan, och jämfört med växellådan är kopplingen något billigare att reparera.

Bilar som ofta är utrustade med semi-automatisk växellåda är Peugeot, Citroën, Volkswagen, Audi, Škoda och Seat. Naturligtvis kan de också ha sitt egna sätt att utforma växellådor på, men bilar från dessa bilmärken har ofta ett halvautomatiskt systemet.

DSG-lådan

DSG-växellådan är på ett sätt en blandning mellan manuell och automatisk växellåda, på så vis att den har koppling - till skillnad från helautomatiska växellådor. Det finns ingen kopplingspedal, men själva kopplingens funktion bibehålls med en dubbelkoppling, vilket möjliggör enkel och snabb växling.

Denna växellåda hittas oftast i Audi, Škoda och Volkswagen och i den större delen av den tyska bilparken.

Vissa problem med DSG-växellådan är att du måste vara mer försiktig med dess underhåll. Om du inte får din DSG-växellåda servad eller inte byter växellådsolja och filter så kommer den inte att hålla särskilt länge jämfört med en manuell växellåda. DSG-lådan ska helst få service varje gång den gått 6 000 mil eftersom växlarna i växellådan kan påverkas av slitage-relaterat smuts och damm.

Sekventiell växellåda

Det finns också en sekventiell växellåda där man, precis som namnet antyder, måste passera och använda varje växel oavsett om du växlar upp eller ner. Man växlar därför i sekvenser på ett kugghjulspar, och till skillnad från den manuella växellådan kan du bara välja den växel som kommer före eller efter den du precis använt. Detta beror på att kugghjulen går "i linje", till skillnad från H-formatet eller H-lådan som finns i den manuella växellådan. Fördelen är att du kan växla och accelerera snabbare, vilket är anledning till varför den sekventiella växellådan finns i många tävlingsbilar.

Active Shift Control

Nyligen utvecklade Hyundai en förbättrad version av växellådan i hybridbilar. Hybridbilen är unik på så sätt att den både har en bensin- och elmotor. Den stora fördelen med bilen är att den använder elmotorn vid tillfällen då vanliga bensinbilar har som högst bränsleförbrukning - till exempel när man startar sin bil eller accelererar.

Med andra ord: När bränsleförbrukningen är som högst använder hybridbilen elmotorn. Detta ger bra bränsleekonomi samtidigt som det är bra för miljön.

Active Shift Control-tekniken gör ännu mer för bränsleekonomin, växellåda och växellådans hållbarhet - samtidigt som acceleration blir snabbare.

Detta beror på ASC, även känt som Precise Shift Control, som optimerar vridmomentet och överföringen av kraften till hjulen genom att effektivisera växlingshastigheten. Detta möjliggörs av en sensor i elmotorn som registrerar varven i växellådan, som sedan synkroniseras med elmotorn. Vid växelbyte går elmotorn sedan in. Tack vare den jämnare växlingen där elmotorn håller varvtalen höga, så undviks energiförluster med upp till 30%. Växlingstiden minskas från 500 millisekunder till 350 millisekunder, samtidigt som friktionen i växellådan är mjukare - vilket ökar växellådans hållbarhet.

Tekniken introducerades först i Hyundais hybridbilar och sedan i Kia-modeller.

Läs mer om växellådan

Få offerter och jämför priser på växellåda

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.