Vad är en automatlåda?

04 december 2015, 13:27

Trots att många bilar i Sverige redan har en automatlåda (automatisk växellåda), så är det förståeligt att många är osäkra över vad det egentligen innebär.

I grunden betyder det att bilen har en automatisk växellåda som kan byta växel i takt med hur bilen kör.

På så sätt kan föraren fokusera på att köra och växellådan växla smidigt. Här undviks dessutom onödig stress på växellådan eftersom att förare med manuell växellåda ofta växlar fel och sliter på delarna.

Så fungerar det

Med en automatlåda är själva motorn kopplad till något som kallas för en momentomvandlare, vilket gör så att motorn kan rotera även om bilen står still.

I växellådan finns två växlar med två ytterligare växelbärare som snurrar runt dem, och allt detta sker runt en central kuggkrans.

Hur den sedan fungerar är ganska enkelt. De olika komponenterna kan rotera och genom att byta ut delarna som roterar kan bilen när som helst komma in i olika växlar, precis som när du kör med en manuell växellåda. Med andra ord kan bilen välja rätt växel med simpel mekanik.

En automatlåda skapar en smidig körupplevelse eftersom att bilen inte rycker på samma sätt när du startar, något som händer de flesta förare då och då.

Den automatiska växellådan är baserad på simpel mekanik och det är förståeligt varför många bilägare vill göra bytet över och få en allmänt smidigare körupplevelse.

Allt om stötdämpare

Få offerter och jämför priser på växellåda

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 309 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.